Ахмед Доган предлага програмен кабинет

Според почетния председател на ДПС държавата няма нужда от предсрочни парламентарни избори

За разлика от миналогодишното слово на Доган в сегашното няма нито едно послание към партията, чийто почетен председател е
За разлика от миналогодишното слово на Доган в сегашното няма нито едно послание към партията, чийто почетен председател е
За разлика от миналогодишното слово на Доган в сегашното няма нито едно послание към партията, чийто почетен председател е    ©  Надежда Чипева
За разлика от миналогодишното слово на Доган в сегашното няма нито едно послание към партията, чийто почетен председател е    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори, а от промяна на модела за управление на страната чрез програмен кабинет." Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред висшия партиен актив на движението по време на новогодишното тържество, което се провежда в четвъртък вечерта в т.нар. сарай в столичния квартал "Бояна" и разпространено от пресцентъра ДПС.

Новогодишното приветствие на почетния председател на движението към партийния актив се превърна в нещо като традиция, след като преди три години в речта си той нападна остро тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и няколко дни след това последва и отстраняването му от партията. Миналата година пък Доган заяви, че правителството на Бойко Борисов няма алтернатива, защото "няма опозиционна сила, която да поеме управлението на страната", и определи евентуални предсрочни избори като "влизане в опасна спирала".

Модела "всички на софрата"

В сегашното си слово Доган продължава да твърди, че държавата няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Дори по думите му трябва да се направи необходимото "управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия". "Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел", смята той. Според него трябва да има промяна на модела за управление на страната - програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. "Изрично подчертавам, че промяната на "модела" не предполага смяна на "системата", която е заложена в конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България", казва Доган. И уточнява, че политическият статус на програмния кабинет "няма нищо общо със служебно правителство", което се назначава от президента. По думите на почетния председател в този кабинет трябва да се включат всички партии от парламента с "ясно дефинирани цели за десетина и повече години".

Неотдавна същата теза лансира и формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ, както и други висши партийни функционери на ДПС. "Говорим за алтернатива за формата на управление. Според нас алтернативата на това управление е управление с ясна програма за ускорено развитие на страната", каза каза Карадайъ в края на октомври, когато централният съвет на ДПС (широкото ръководство на партията) прие остра декларация, в която постави условие или националистите да напуснат управлението, или предсрочни парламентарни избори. След него зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев също доразви идеята за алтернативното управление. "България не се нуждае от коалиционен тип управление, а от ясна програма и приоритети за ускорено икономическо развитие. Основните политически сили да се обединят около приоритетите и тази програма да се изпълнява от този, който каже народът. Останалите могат да участват, могат да подкрепят. Ние сме за това да се смени моделът на управление", каза тогава Цонев. Това, което предлага Доган, всъщност е управление тип "Беров" от 1992 г., което беше съставено с мандата на ДПС и подкрепяно от БСП и отломки от тогавашното СДС.

"Улицата е основен играч в политиката"

Аргументите на Доган да предлага същия модел на управление сега са свързани с международната ситуация и ситуацията вътре в страната. "Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос "общественият договор" между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на улицата в основен играч в политиката", смята Доган. И продължава: "През последната година и половина релацията управляващи - опозиция, както и взаимоотношенията между основните институции в лицето на парламент - правителство - президент имат една обща черта: всички станаха "майстори на спорта" в печеленето на врагове - лични, партийни и институционални", казва Доган.

"Бизнесът определя политиката"

В словото си Доган обръща внимание и на отношенията държава - бизнес. Почетният председател констатира, че за последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. "Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и "нощен пазач" на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса. Това състояние на "разкрачен стоеж" на държавата към българската икономика не е от вчера. Тази матрица ѝ се зададе с приватизацията на основните стопански активи и наложения валутен надзор на страната. Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели. Тъкмо затова полюсите на зависимост трябва да се променят драстично: бизнесът определя политиката, а не обратно. Защото държавата като главен инструмент на политиката е надстройка на икономическата база на обществото", казва в словото си Доган.

За разлика от миналогодишното му слово, в което беше отделил специално място за състоянието на партията, в сегашното му изказване обръщение към актива на ДПС няма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    desolater avatar :-|
    Desolater
    • + 3

    Този защо не е в затвора?!?!?!?!

    Как въобще смее да се обажда още...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    "Това, което предлага Доган всъщност е управление тип "Беров" от 1992 г., което беше съставено с мандата на ДПС и подкрепяно от БСП и отломки от тогавашното СДС."

    Точно за Беровото правителство се сетих. Това беше второто (след Лукановото!) голямо разграбване на България.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    Доган, вече в ролята на мастит бизнесмен и енергетик, иска бизнеса да определя политиката. Т.е. пак той. Интересно като беше в ролята на хидроинженер защо не поиска инженерите да задават тон?

    Нередност?
Нов коментар