🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Днес ли ще е денят Х за Борисов

Обсадата на парламента в сряда и намаляващата подкрепа за ГЕРБ вътре в него правят удържането на властта по-трудно

Бойко Борисов в ситуация без много полезни ходове, но изглежда, че няма да си подаде оставката поне до следващия голям скандал
Бойко Борисов в ситуация без много полезни ходове, но изглежда, че няма да си подаде оставката поне до следващия голям скандал
Бойко Борисов в ситуация без много полезни ходове, но изглежда, че няма да си подаде оставката поне до следващия голям скандал    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов в ситуация без много полезни ходове, но изглежда, че няма да си подаде оставката поне до следващия голям скандал    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масови протести, "Велико народно въстание", обсада на парламента - това чака в сряда властта около новата заседателна зала на Народното събрание. В първия работен ден от новия политически сезон вътре обстановката няма да бъде много по-спокойна. ГЕРБ трябва да успеят да осигурят 120 подписа под проекта си за нова конституция, с който се надяват да издържат още няколко месеца във властта. Това обаче не е напълно сигурно, а освен всичко това президентът е поискал да упражни правото си да говори пред депутатите, което със сигурност ще увеличи още повече напрежението. Ситуацията изглежда като че днес е денят Х за Бойко Борисов, в който той може да загуби властта. Това изглежда възможно за много хора (а също и силно желано от тях), но самият премиер, изглежда, все още е на друго мнение.

"Работа". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса какво следва, ако ГЕРБ не успее да събере необходимите 120 подписа за започването на процедурата за приемането на проект за нова конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС). Изявлението на Борисов беше направено ден след като от ДПС обявиха, че няма да подпишат проекта на ГЕРБ и че ще гласуват "против", ако той все пак успее да стигне до пленарната зала и ден преди началото на новата парламентарна сесия. За първия работен ден на депутатите след лятната ваканция управляващите обещаха, че ще са готови с нужните подписи и ще внесат проекта в парламента. Ключови фактори от ГЕРБ пък подгряваха с "да очакваме новини", ако това не се случи, което протестиращите срещу правителството разчетоха като знак, че Борисов все пак може да подаде оставка, след като повече от 50 дни те го призовават "да си ходи".

Интригата на деня

От поведението на премиера във вторник обаче по нищо не личеше, че обмисля подобен изход от политическата криза. Той даде изявлението си след обичайната обиколка по строителни обекти из страната и с голяма доза увереност обяви, че ГЕРБ ще събере в сряда подписите за внасянето на проекта за нова конституция. Това, при положение че по същото време единият от коалиционните му партньори Красимир Каракачанов за пореден път обяви пред медиите, че партията му ВМРО няма да подпише проекта, ако в него не бъдат включени шестте предложения на формацията, някои от които доста спорни - като например въвеждането на образователен ценз за гласуване на избори и възстановяването на наборната военна служба. Така внасянето на проекта за нова конституция на ГЕРБ се превърна в интригата на първия работен ден на депутатите. Ако ВМРО не подкрепи предложенията на ГЕРБ, партията на Борисов може да си набави необходимите за депозирането му в парламента 121 подписа от депутатите от "Воля" и независимите народни представители от "Атака", но категоричната позиция на ДПС срещу идеята за свикване на ВНС на практика обезсмисля вкарването на проекта в парламента. Което пък проваля плановете на Борисов чрез този ход да си осигури нужното време за изкарване на пълния мандат до края на месец март следващата година, когато ще са редовните парламентарни избори.

Знаците на ДПС

Освен за новата конституция ритането по кокалчетата между ГЕРБ и ДПС продължи и по въпроса за промените в изборния кодекс. Това е другата тема, на която Борисов ще разчита да удължи престоя си във властта. Във вторник правната комисия обсъди внесените от двете партии предложения за промени в изборните правила. От ДПС отказаха да подкрепят законопроекта на ГЕРБ с аргумента, че и сега в кодекса има изискване следващите избори да са с машинно гласуване, обвиниха управляващите, че се опитват да прехвърлят отговорността за закупуването на машините на ЦИК, а това според тях е работа на държавата, и обявиха, че предложените от ГЕРБ текстове не решават проблемите на изборния процес. Депутатите от формацията на Борисов не взеха отношение по законопроекта на ДПС, но при гласуването се въздържаха и предложенията на движението не получиха подкрепа в правната комисия. Сблъсъкът ще е още тази седмица, за когато е предвидено двата законопроекта да влязат за обсъждане на първо четене в пленарната зала.

Вариантът на ДПС - експертен кабинет

Рязкото обръщане на ДПС срещу ГЕРБ породи съмненията, че движението е оттеглило негласната си подкрепа за Борисов. Неофициално от формацията на Доган заговориха за сформирането на експертен кабинет като вариант за изход от кризата, който да довърши мандата на ГЕРБ и да организира следващите парламентарни избори. Такъв кабинет тип "Беров" от ДПС лансират още от началото на работата на този парламент, чиято цел първоначално беше да изключи "Обединените патриоти" от властта.

Сега обаче Борисов е в много по-различно положение. Ако иска да запази премиерския си пост, подкрепата на "Обединените патриоти" няма да му е достатъчна, защото двете формации нямат мнозинство в парламента. Освен на тях той ще трябва да разчита на далеч по-несигурната подкрепа на независимите от "Атака", чрез чиято квота ДПС доскоро неофициално участваше в правителството, и на депутатите от "Воля", чийто лидер Веселин Марешки е зависим от подвластната на движението прокуратура. Този вариантът е доста рискован за Борисов, защото във всеки един момент ДПС може да предизвика падането му от власт.

Другата възможност, която предлага движението - експертен кабинет също не е печеливш за Борисов, защото рискува открито да се прегърне с ДПС - отровна ситуация, от която премиерът бяга вече 10 години. Дори в следващия парламент ГЕРБ да са в опозиция, за Борисов не е без значение с колко депутати партията му ще влезе в Народното събрание.

Засега пресечната точка между ГЕРБ и ДПС е, че и двете партии не желаят служебно правителство на президента Румен Радев, което ако дойде на власт, ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори. А това означава, че двете партии ще загубят контрола върху изборния процес. Служебния кабинет може да прочисти избирателните списъци и чрез МВР да се намеси сериозно в схемите за купуване на гласове. За движението има и още една причина да не иска все още предсрочни избори и тя е, че няма яснота с коя политическа сила би могло да си партнира в следващия парламент, който според социолозите се очертава да е шарен, а на новата формация на Слави Трифонов "Има такъв народ" се отрежда ролята на балансьор, каквато досега играеше ДПС.

Тази неяснота, изглежда, в момента гарантира оцеляването на третия кабинет "Борисов" поне за още малко време. Освен ако протестите днес не са наистина масови и освен ако не прераснат в сериозни сблъсъци с полицията, днес едва ли ще е денят, в който той ще подаде оставка. Той, изглежда, няма да слезе сам от властта, а ще изчака да бъде свален. И изглежда все по-вероятно това да стане в момента, в който ДПС прецени, че е време това да се случи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 16
    • + 3

    “Масови” протести. Гладна кокошка просо сънува.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 14
    • + 3

    Това ли е народът - лумпените на Копейкин? Хората на Манолова, разни индивиди с прякори Гошо Тъпото, Отровни тарантули, заблудените млади славитрифоновци, полезните идиоти на Христо Иванов, озлобени носталгици по миналото? Къде са лекарите? Къде са училителите? Къде са творците? Къде са земеделнците? Животновъдите? Къде са трудещите и работещите се хора? Ами ако тези хора и машини, които сега строят цялата страна тръгнат към София какво ще стане??? И това не са гербери - това са хора, които са изтеглили кредити за машините си, дават работа на други хора, искат спокойно да гледат семействата си, имат ипотеки, заеми, наеми В момента имаме държавник на най-високият пост в дъжавта, който не си позволи нито веднъж да размаха юмрук и да настрои българи срещу българи, а можеше да го направи. По делата ще ги познаете, не по приказките!

    Нередност?
  • 3
    dzo001134422 avatar :-P
    dzo001134422
    • - 2
    • + 15

    Виждам трол командата отрано е застъпилa :D Ама само двама ли бе другари? Дайде малко по-сериозно :)))

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Всъщност денят Х е минал.
    Точката на пречупване е моментът, когато властта изгуби сакралността си и всеки може да я подритне като банкянска тиква по улицата.
    И няма никакво значение дали този факт ще се официализира днес или другата седмица. Денят Х вече се е случил.

    Сакралността на властта е раздрана, а когато всеки може да види, че изпод смъкнатия й хермелин се подават потни телеса, пищов, издуто шкембе, вонящ дъх и пачки крадени пари в шкафчето - с недосегаемостта на властта е свършено. Тогава с с властта започват да се гаврят. И властта вече е опозорена и недействителна в очите на множеството.
    Не помня друг български премиер да е бил подложен на такъв присмех като досегашния! И напълно заслужен!
    Борисов отдавна е политически труп. И вече толкова миризлив, че никой (освен собствените му хрантутници) не иска да има нищо общо с него - нито ЕС покровителите му, нито коалиционерите му, нито сенчестите му поддръжници. Синдромът "Св.Петър" с отричането от него предстои.

    В момента съвсем видимо властта на Герб се търкаля по земята, подритвана срамежливо както от "партньорите", така и от ДПС "опозицията" и от топлата й връзка с Баце - Делян.
    Затова и турците предлагат отново любимото си тип Беров/Орешарски правителство, на което да дърпат конците зад паравана. Никой ли вече не помни, че след като падна през 2014 г. премиерът-"експерт" Орешарски се яви като претендент на ДПС за президент през 2016, а фин.министър Чобанов още е депутат от ДПС?

    Това отново иска ДПС - властта на тенията над кучето-гостоприемник. Само че ние тая банкянска кучка не я щем!

    Оставка!
    Служебен кабинет!
    Предсрочни избори!
    Лустрация и съд!



    Борисов е

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    ДПС се обърна срещу ББ. Това е краят на неговото управление, както беше краят за предишното му управление. Ако не слуша, кафевите медии ще пбърнат палачинката и допълнително ще му намажат ските.

    Нередност?
Нов коментар