🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общинският аквапарк "Възраждане" ще се строи от "Калистратов" за 9.5 млн. лева

Съоръженията трябва да са готови до края на тази година и ще могат да се ползват през лятото на 2020 г.

Водните атракции ще бъде разположени върху терена в дъното, до съществуващите сега тенис кортове
Водните атракции ще бъде разположени върху терена в дъното, до съществуващите сега тенис кортове
Водните атракции ще бъде разположени върху терена в дъното, до съществуващите сега тенис кортове    ©  Мария Съботинова
Водните атракции ще бъде разположени върху терена в дъното, до съществуващите сега тенис кортове    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общински аквапарк с минерални басейни и водни пързалки ще заработи в широкия център на София през следващата година. На 4 януари "Софийски имоти" е подписало договор с "Калистратов груп" за изграждане на съоръжението, което ще се намира в новата част на парк "Възраждане", като срокът за изпълнение е 342 дни. За реализирането на проекта дружеството е поискало 9.54 млн. лв. без ДДС, което е само с 10 хил. лв. под максималната прогнозна стойност. Средствата са осигурени от самото общинско дружество и чрез заем от Фонда за развитие на градската среда към оперативна програма "Региони в растеж".

Срокът за изпълнение на проекта ще започне да тече не от сключването на договора, а след издаването на специално възлагателно писмо от страна на възложителя, с което изпълнителят ще бъде уведомен и за осигуреното налично финансиране. След изграждането на съоръженията те ще останат общински и ще се управляват от "Софийски имоти".

През 2016 г. именно "Калистратов груп" заедно със "СК-13 Пътстрой" изгради първите 52 дка от парк "Възраждане", включващи сух фонтан, амфитеатър, детска площадка, паркинг и др. Първоначално обединението на двете фирми спечели търга на "Софийски имоти" с цена 4.84 млн. лв. без ДДС, но впоследствие заради "непредвидени обстоятелства" бяха доплатени още 1.15 милиона.

Какво ще се строи

Още през юли 2018-а кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че предстои разширяването на парк "Възраждане" с 25 дка и изграждането на развлекателно рехабилитационен комплекс с басейни, като дори представи няколко визуализации на проекта.

Според проекта малко над 18 дка от новата част, с която ще бъде разширен паркът, ще е обособена като паркова зона с широко открито пространство със 130 пейки, 2 чешми, 37 кошчета за боклук и богато озеленяване.

Предвидени са 5 площадки за отдих с различна големина, включително 40 шезлонга в тревните площи. Тези площадки ще бъдат разположени в периферията в близост до второстепенните подходи, встрани от главните и по-натоварени алеи. На най-голямата площадка ще се запази съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 м. "В централната зона на парка ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри", пише още в документацията на проекта.

На останалата площ от около 6670 кв.м ще има аквапарк с 5 открити басейна - развлекателен, с дълбочина 140 см, детски - с дълбочина 60 см, още един детски басейн с пързалки и дълбочина 15 см, бебешки и хидромасажен басейни, обслужваща го сграда със заведение за бързо хранене, закрит басейн и SPA център с минерална вода от находището "Баталова воденица". Предвидено е да има две водни пързалки с по 1 улей и една с три улея за спускане. В SPA зоната пък ще има солна стая, парна баня, инфрачервена и финландска сауна, шоково ведро, зона за релакс, както и стаи за масажи. Водният атракцион ще има капацитет 500 души.

На визуализациите обаче се вижда, че големите водни пързалки не свършват в басейн, което породи съмнение, че впоследствие може да се окаже, че ще са необходими още няколко милиона лева за изграждане на липсващите съоръжения. При обявяването на поръчката през август 2018 г. обаче проектантът Мариян Денев обясни за "Капитал", че пързалките са с улей за приводняване, достатъчен да намали скоростта на спускащия се дотолкова, че да спре безопасно. "Не свършват в нищото, а върху площадки, където ще има спасители, обслужващ персонал, които да посрещнат и отведат спускащите се, така че да не се създават предпоставки за възникване на инцидент", твърди той.

Конкуренти с изключително близки цени

В надпреварата освен "Калистратов груп" участваха още три фирми - "Иса 2000", "Климатроник" и обединението "Хидро-Вод Строй". Любопитно е, че ценовите оферти на кандидатите са били с минимални разлики - под половин процент отклонение една от друга. Затова класирането се е решило от техническите предложения, при които разликите са значителни. При максимални 40 точки "Калистратов груп" е получила 38.78. В същото време "Климатроник" , чиято цена е най-ниска, има едва 16.63 точки. Консорциумът между "Хидрострой" и ВДХ (предишно име "Водстрой") пък е оценен с 33.76 точки, а "Иса 2000" - с 22.34 т.