Здравната каса е заплашена да възстанови 35 млн. лева на лекари и болници

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожно поредно решение от времето на д-р Петър Москов

Конституционният и Върховният административен съд досега отмениха почти всички поправки в здравните закони и наредби, инициирани от д-р Петър Москов
Конституционният и Върховният административен съд досега отмениха почти всички поправки в здравните закони и наредби, инициирани от д-р Петър Москов
Конституционният и Върховният административен съд досега отмениха почти всички поправки в здравните закони и наредби, инициирани от д-р Петър Москов    ©  Георги Кожухаров
Конституционният и Върховният административен съд досега отмениха почти всички поправки в здравните закони и наредби, инициирани от д-р Петър Москов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) от миналата седмица, според което Националният рамков договор (НРД), наложен служебно на лекарите през 2016 г., е нищожен. Това отговориха от касата на въпрос на "Капитал" в понеделник.

Ако обаче и петчленният състав потвърди това решение на тричленката, очертава се касата да загуби всички заведени дела от лекари и болници за отпадане на санкции или за плащане на надлимитна дейност за 2016 г.

През 2016 г. Българският лекарски съюз (БЛС) гласува да не подписва договор със здравната каса за цените и обема медицински дейности за същата година заради включеното в него задължение пациентите да се чекират с пръстов отпечатък при прием в болница, въведено по идея на тогавашния здравен министър Петър Москов. След като лекарите не се съгласиха да подпишат договор, надзорният съвет на НЗОК, който се състои от четирима представители на държавата, по двама от синдикатите и работодателските организации и един представител на пациентите, гласува НРД да бъде наложен чрез решение на надзора. Решението беше наречено "служебен рамков договор" и веднага беше обжалвано от БЛС, Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Ако нищожността на договора бъде потвърдена от петчленния състав на ВАС, здравната каса ще трябва да върне на лекарите наложените санкции по силата на това решение, които са в размер на 16.036 млн. лв. според отчета за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК за 2016 г. Отделно от това тя ще трябва да възстанови на болниците неплатените от нея надлимитни медицински услуги на стойност 19.2 млн. лв. Част от клиниките вече заведоха дела да им бъде възстановена неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. и ги спечелиха, други са в процес на водене на такива дела. Всички тези средства не са предвидени в бюджета на НЗОК и ще трябва да бъдат платени от здравните вноски, предназначени за медицински услуги.

Защо решението е нищожно?

"Служебният" рамков договор е поредното нормотворческо решение на министър д-р Петър Москов, което съдът обявява за нищожно.

Преди това Конституционният съд отмени разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, а ВАС отмени наредбата за пръстовите отпечатъци, наредбата за основния пакет, наредбата за удовлетвореността на пациента, наредбата за реда, по който здравната каса избира с кои болници да сключва договор, и повечето медицински стандарти.

По повод на казуса със служебния НРД съдът посочва, че надзорният съвет на касата няма материална компетентност да издаде подобен акт. Такова решение надзорният съвет може да издаде само ако са налице едновременно няколко условия - да не е приет НРД за съответната година и да са настъпили законови промени, които да налагат да се приемат разпоредби по прилагането им точно с решение на надзора. В самото решение на надзора на НЗОК, с което е гласувано за служебния НРД, е посочено, че са настъпили промени в действащото законодателство, без да се конкретизира нито какви, нито пък защо надзорът трябва да издаде решение.

"Тези така общо формулирани дейности обхващат и засягат твърде широк кръг от обществени отношения, подлежащи на законодателно уреждане, но са извън предоставената материална компетентност на надзорния съвет на НЗОК, поради което уреждането им с решение води до неговата нищожност. Съответно, имайки този най-фундаментален порок от момента на създаването им, актът като нищожен не е породил правните си последици от самото му издаване", се казва в мотивите на ВАС.

Какво следва?

От здравната каса обявиха, че ще обжалват решението. В същото време лекарите и болниците се подготвят да продължат делата или пък тепърва да си търсят правата в съда.

"Съветвам всички клиенти, които водят дела за отпадане на санкции или надлимитна дейност за 2016 г., да поискат спиране на висящите дела до окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Неговото решение ще бъде ключово за по-нататъшното развитие и решаване на тези дела", коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и основател на адвокатска кантора "Шаркова и партньори". Според нея, ако ВАС потвърди решението на тричленния състав, с огромна вероятност НЗОК ще загуби всички висящи дела, защото всички основания за санкциониране, както и методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ, се съдържат във въпросното решение.