Управителят на здравната каса влезе в конфликт с частните болници

Д-р Дечо Дечев не е доволен и от това, че идеите му не срещат политическа подкрепа

Д-р Дечо Дечев успя само за десет минути да влезе в конфликт и с министерството, и с частните болници
Д-р Дечо Дечев успя само за десет минути да влезе в конфликт и с министерството, и с частните болници
Д-р Дечо Дечев успя само за десет минути да влезе в конфликт и с министерството, и с частните болници    ©  Велко Ангелов
Д-р Дечо Дечев успя само за десет минути да влезе в конфликт и с министерството, и с частните болници    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев успя да влезе в открит конфликт с частните болници и здравното министерство половин година след избирането му на поста в рамките на десетминутно интервю по БНТ.

В него Дечев се обяви за това институцията, която оглавява, да не плаща с обществен ресурс на частните болници, а само на държавните и общинските. Вечният конфликт между здравното министерство и здравната каса беше маркиран от реплика на д-р Дечев, че е предложил експертни решения, но министърът на здравеопазването е политическо лице и не се съобразява с тях.

По медицински или по търговски причини

В предаването "Още от деня" д-р Дечев отбеляза, че през 2000 г., когато е началото на здравната реформа, болниците са били само държавни и тяхната функция е била единствено медицинска.

"С течение на времето, когато се промени моделът, приходите на тези болници започнаха да се формират от обема на дейността, която те предоставят. Тя започна да се заплаща. Постепенно у лекарите се насади политиката, че колкото повече се отчита дейност, толкова повече техните приходи ще бъдат по-добри. Няма нито една частна болница, която да е създадена да решава медицински потребности. Те са създадени, за да печелят", каза Дечев и допълни, че здравната каса според него трябва да плаща обществения ресурс, който акумулира от здравни вноски, само на нонпрофит болници, каквито би трябвало да бъдат държавните и общинските. Който иска, би могъл да се лекува в частните болници, без да чака, но да си плаща в брой за това, предложи управителят на здравната каса.

Малко закони

Според член 4 от Закона за лечебните заведения те са за извънболнична и болнична помощ и могат да се създават от държавата, общините, физическите и юридическите лица. Лечебните заведения са равнопоставени независимо от собствеността си, а медицинската дейност на всяко лечебно заведение подлежи на контрол.

Контролът се извършва от здравната каса, здравното министерство и агенциите към него, пак те определят и правилата на работа. По силата на същия закон лечебните заведения са търговски дружества, но нямат право да извършват друга дейност освен предоставяне на здравни услуги и дейности, които подпомагат основната дейност.

Почти всеки здравен министър през последните поне 10 години идва на поста с мантрата, че трябва болниците да станат нонпрофит и да се изкорени "търговията от храма". За да се преструктурират по какъвто и да било начин обаче, болниците трябва да изплатят задълженията си към доставчици и кредитори, които са около половин милиард лева. Самото преструктуриране не решава въпроса с липсата на достатъчно финансиране за медицински услуги и това е видно от размера на доплащането за здраве. То е в същия размер, в който са здравните вноски и парите за здраве в министерството - 4.5 млрд. лв. годишно.

И още малко фактология

В допълнение, държавата разрешава откриването на нови болници, а здравната каса решава по определени от държавата критерии с кое лечебно заведение да сключи договор. Напълно частни са цялата извънболнична помощ - лични лекари, специалисти, лаборатории, дентални лекари. От 322 болници държавата е мажоритарен собственик на 65, общините - на 143, а частните болници са 114. Така държавата е в хипотеза да е най-големият собственик на болници и в същото време да определя правилата на работа и да контролира сектора.

Още един факт и той е за здравната каса. Приходите в нея са изцяло от здравните вноски и данъците на 1.7 млн. души, работещи в частния сектор. Те плащат 2/3 от здравните вноски, а с техните данъци държавата осигурява само с 1/3 от парите на касата цели 4.5 млн. души - държавни служители, деца, пенсионери, майки, студенти, социално слаби и т.н. Така, реално погледнато, за това къде да отиват здравните осигуровки би трябвало да имат думата онези, които ги плащат.

За сметка на това здравната каса се доминира от представители на държавата, а управителят й се избира от парламента.

Какво казват частните болници

Две сдружения - Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българската болнична асоциация (ББА), изпратиха протестни писма заради изказването на Дечев. В НСЧБ членуват 46 частни структури, а в ББА - 29, като между тях има държавни болници и санаториуми. Членовете на двете неправителствени сдружения в голяма част се повтарят.

"Две трети от лекарите и медицинският персонал в страната работят в частни лечебни заведения и изявлението на д-р Дечев е обида към всеки един от тях. Ние няма да влезем в спор с управителя на НЗОК как работим. Това най-добре се вижда от желанието на все повече пациенти да се лекуват при нас и тяхната оценка, основана на свободен избор, е единствено меродавна за това дали правим медицина. Искаме да знаем дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста. И вие ли мислите, че лекарите и сестрите от частните лечебни заведения не се занимават с медицина, а с търговия? Ако не мислите така, ако се отнасяте с уважение към труда на десетки хиляди медици, то молим да се разграничите от изразеното от д-р Дечев мнение", се казва в позицията на НСЧБ.

"Това изказване буди недоумение - излиза, че частните болници не решават медицински проблеми, а някакви други – вероятно произвеждат пластмасови изделия или търгуват с обувки, или може би развиват някаква незаконна дейност. Това е недопустима обида към хилядите лекари, които решават изключително съществени здравни проблеми на милиони български граждани. В обществото не е тайна, че в много случаи частните болници предоставят по-добри здравни услуги от държавните болници", се казва в позицията на ББА. Те допълват, че в частните болници нерегламентираните плащания са много по-малко, отколкото в държавните, и все повече пациенти се обръщат за решаване на техните здравни проблеми към частните болници.

От асоциацията се обръщат към министър-председателя и отбелязват, че частните болници и без това са в неравнопоставено положение спрямо държавните, тъй като в държавните болници непрекъснато се налива държавна помощ и въпреки това те са на огромна загуба и никой не ги наказва за нарушенията им. От ББА се опасяват, че думите на управителя на касата са сигнал за разправа на държавата с частните болници.

Неясно защо

Дечев дълго време е работил в здравната каса, след това беше един от най-успешните мениджъри на държавна болница в продължение на последните 10 години, известен е със своя остър език и експертни познания. При избирането му от парламента той обеща до три месеца да предложи свои идеи за реформи. В парламента беше внесен и стана част от преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на касата през тази година огромен пакет от промени във всички здравни закони, но така и не стана ясно дали това са идеи само на Дечев или и на Кирил Ананиев. До момента управителят на касата не е демонстрирал, че среща проблеми в работата с министерството.

Председател на надзорния съвет на касата е заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, която пък беше управител на касата в първото правителство на ГЕРБ. Най-общо новите промени включват мегадържавна агенция за контрол на здравния сектор, прелицензиране на лекарските практики и болниците, закриването на фонда за лечение на деца и вливането му в НЗОК и др.

Отделно от това беше подписан анекс към Националния рамков договор за цените на медицинските услуги с лекарския съюз, в който бяха въведени камери на входа и на изхода на кардиологичните операционни, а Дечев поиска преразглеждане на най-скъпите медицински дейности.

Здравната каса предложи и множество промени в наредбата за цените на лекарствата, които да намалят разходите й. С тях тя предизвика недоволството на аптеките, фармацевтичните компании и пациентите, защото включваха предложения като това фармакомпаниите да подаряват една година новите си лекарства, а аптеките да се откажат от двата лева, които им плаща НЗОК за обработена рецепта. В момента тече финално обсъждане на наредбата.

Ако управителят на здравната каса смята, че масово в частните болници не се прави медицина, нарушават се правилата и се надписват диагнози, той има пълно право да глоби клиниките, да преустанови договорите им с касата и най-важното - да подаде сигнали за всичко това в прокуратурата.

Ако частните болници не са нарушители на законите, то репликата само показва истинското отношение на държавата към частния сектор. Независимо че управлението изглежда дясно, идеите му да пази с всички сили държавните клиники от конкуренцията и пазара продължават да бъдат леви.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 7

    На финала на "Немили-недраги" Иван Вазов с мъка описва обезличаването на Македонски - някогашния герой от националните борби, който след Освобождението е станал "малодушен разсилен и трепери пред гласа на грубия писар, докато премита канцеларията":
    "Една дълга агония!...Бедни, бедни, Македонски! Защо не умря при Гредетин..."

    Сякаш е писано за д-р Дечев!

    Преди Москов да го изгони от директорството на "Св. Иван Рилски", д-р Дечев я направи забележителна болница.
    Болницата беше неговата спечелена битка за Гредетин!

    Сега д-р Дечев е в полажението на "малодушен разсилен и трепери пред гласа на грубия писар". Не частните болници са проблемът. Туморът е здравният модел.
    Държавните, университетските, общинските болници са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА!!!
    Те не гледат ли към печалбата?
    Те не надписват ли?
    Те не фалшифицират ли диагнози?
    Те не източват ли касата и социалните фондове?

    Цялата система на българското здравеопазване е за боклука, защото е неефективна и прогнила от корупция. За няколко години в нея се изливат вече двойно повече пари. Някой пациент да е разбрал това? Българското здравеопазване е система от чучури, под които са канчетата, тубите, цистерните на знайни и незнайни партийни храненици, а капките накрая са за нас, нашите родители и децата си.

    Дори и да знаеш какво трябва да се направи, докторе, толкова ли си наивен да смяташ, че някой от хилядолетния Герб се интересува от експертизата ти? Напротив, пречиш им да крадат! Ти си просто възглавница, поставена върху скъп стол. Какво се очаква да прави една възглавница? Точно така: нищо да не прави!!!

    Защо не си остана при славата от "Св.Иван Рилски", докторе, а се опозори с кьопавите си опити за досъсипване на здравеопазването?

    Македонски! Стара опозорена слава...

    Нередност?
Нов коментар