Здравната каса иска насилниците да плащат за лечението на жертвите си

Институцията най-накрая ще започне да събира парите, които дава за лечение на жертви на насилие и катастрофи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Здравната каса ще иска да й възстановят парите за лечение на пострадали от насилие и катастрофи.
  • Годишно тя плаща поне 12 млн. лв. за лечение на тежко пострадали.
  • Досега НЗОК не е имала механизъм, по който да кореспондира със съдилищата за изхода от наказателните дела.

България е страната на неограничената безотговорност. Има много доказателства за това, но ето ви едно шокиращо. Здравната каса плаща десетки милиони левове годишно за лечение на пострадали от катастрофи и насилие. Тя има право да търси тези пари по събеден път от виновните за травмите. Но не го прави – вече 20 години.

Това задължение на институцията фигурира отттогава в Закона за здравното осигуряване. Според текста тя трябва да предявява регресни искове към всички, които са посегнали на собственото си здраве, на здравето на други лица при умишлено престъпление, както и към онези, които са били под въздействието на алкохол и наркотици, когато са увредили здравето на други хора. В тази хипотеза попадат и случаите на катастрофи, причинени от пияни или дрогирани водачи, както и причиняването на смърт и телесна повреда и всички случаи, когато извършителят е употребил алкохол и наркотици – побои, грабежи, изнасилвания и др.

Според управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев до момента НЗОК не си е търсила парите (с лихви), тъй като съдилищата и МВР нямат изрично задължение да информират касата за влезли в сила присъди или за тежки случаи с много пострадали. Дечев иска да промени това.

Хиляди случаи и милиони левове

Управителят ще предложи допълнителен текст, който да улеснява институцията в тази посока. Съдилищата и МВР ще бъдат задължени чрез промяна в закона да уведомяват здравната каса за влезли в сила присъди или за случаи на тежки увреждания на човешкото здраве, за да може да се присъедини и тя към исковете.

Според Дечев тези искове ще служат като допълнителна превенция на случаите на домашно насилие, жертви на пътя и др. Става въпрос за хиляди случаи годишно. "Само политравмите – множество увреждания на тялото при катастрофи или насилие, както и на незавършени опити за самоубийство чрез отравяния, спасени в токсикологията, през миналата година са 18 348. НЗОК е платила за лечението на тези пациенти 12 млн. лв.", коментира д-р Дечев.

Отделно от това в здравната каса предполагат, че са платили хиляди пътеки за лечение на жертви на престъпления, които са хоспитализирани в реанимация, неврохирургия, ортопедия и др. (виж карето).

Статистиката на касата сочи, че случаите, в които могат да се предяват регресни искове, са над 18 хил. Досега не го е направила, тъй като не получава редовна информация за приключилите съдебни дела, за да започне свои, и това трябва да се уреди с промяна в закона.

В законовия текст има и още едно задължение – НЗОК да си търси парите, които е дала за спасяване на пациенти, които умишлено са увредили собственото си здраве. Става въпрос за незавършените опити за самоубийства, които се лекуват в токсикологиите или други болнични структури. Като цяло обаче пациентите с такива епизоди се лекуват напълно безплатно в психиатричните клиники и за това плаща Министерството на здравеопазването. Според данните на Националния център по обществено здраве опитите за самоубийство са 30 на 100 хил. души население, или средно 2100 души годишно, а завършените от тях - 8 на 100 хил., или около 560. Предвид ниското ниво на покрепа от страна на здравната система за пациентите с психиатрични проблеми обаче текстът, с който да им се търси законова отговорност, не изглежда особено хуманен и вероятно трябва да претърпи корекция.

Лекарите и специалистите в сектора като цяло са съгласни, че здравната каса трябва да изпълни това си законово задължение. Въпрос на дискусия е дали текстът трябва да се промени по отношение на опитите за самоубийство и дали алкохолната и наркотичната зависимост ще бъдат считани за увреждане на собственото здраве.

Закъсняла справедливост

В момента застрахователите покриват щетите върху трети лица, нанесени при пътнотранспортни произшествия, като това са най-честите случаи на жертви, за чието лечение причинителите трябва да платят по този текст. В случаи с пострадали извършителите компенсират вреди за телесно увреждане или смърт, изплащат имуществени вреди – медицински разходи, загуба на доход, и неимуществени вреди. По данни на Асоциацията на българските застрахователи средният размер на неимуществените вреди на един наследник на загинал е 118 хил. лв. през 2017 г. Специална статистика за имуществените вреди и по-специално за медицинските разходи няма, тъй като по-голямата част от лечението се поема от държавата в реанимациите и от здравната каса в останалите отделения.

"Болниците имат информация, тъй като при всяка катастрофа с пострадал се вземат кръвни проби, те се документират в лечебното заведение и здравната каса може да изиска справка. Трябва обаче да си направят специална организация да следят след колко време ще бъде осъден виновният. Само през миналата година до месец ноември с алкохол или наркотици в кръвта са заловени 13 хил. шофьори, като част от тях са причинили катастрофи", казва Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Той допълва, че те могат да подпомогнат НЗОК с експертиза как да си потърсят парите, с информация за пострадалите и да поискат помощ. "Делата за пациентите се бавят с години заради липсата на вещи лица за автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Например за целите области Кюстендил, Благоевград и Петрич има един съдебен лекар", допълва Тодоров.

Той смята, че ако здравната каса си търси парите, платени за лечение на жертви на насилие и катастрофи, това би могло да служи като още един механизъм за превенция освен наказателната отговорност. "В противен случай няма справедливост, а всички плащаме за лечението на жертвите", казва Тодоров.

По думите му не само НЗОК не си търси медицинските разноски за лечение от причинителите - това е грях и на други институции. Например Столичната община не търси от застрахователите и нарушителите обезщетение за увреденото си имущество – спирки, мантинели, огради и др.

Плащаме всички

Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и основател на адвокатско дружество "Шаркова и партньори", смята, че НЗОК дори е закъсняла с това предложение, защото прилагането на този текст не е нейно право, а задължение, но е необходимо да се предвидят конкретни процедури за изпълнението на това задължение.

"В момента няма пречка НЗОК да задължи болниците да й подават случаите на умишлено самоувреждане, но за случаите на увреждане на трети лица е необходимо да се създадат условия за получаване на такава информация от съда по отношение на влезлите в сила присъди за умишлено причиняване на телесни повреди и за причиняване на ПТП при наличие на алкохол или опиати в кръвта", коментира Шаркова.

Болниците генерират загуби от лечението на политравми, съответно НЗОК плаща за тези случаи досега и би следвало да се грижи за бюджета си, казва Шаркова.

НЗОК има голям шанс да спечели тези дела, тъй като според статистиката, публикувана в блога на адвокат Мария Шаркова, за това доколко са успешни здравните институции в отстояването на интересите си касата е най-успешната от здравните институции в защитата на интересите си. През периода от 2000 до 2017 г. 28-те районни здравни каси са издали 78 588 наказателни постановления, а само 3% са били обжалвани.

Колко са случаите

Само през 2017 г. според статистиката на МВР при катастрофи са ранени 8680 души, а са загинали 680, като част от тях преди това са лекувани в болница. Според статистиката на КФН пък през миналата година застрахователните компании са изплатили 243 млн. лв. обезщетения по застраховка "Гражданска отговорност" на пострадали при катастрофи, но няма точен разчет за обезщетенията за лечение.

Според проучванията на Българския фонд за жените жертва на домашно насилие е всяка четвърта българка, или поне 1 млн. жени.

Част от тях попадат и в болница, а насилниците са под въздействието на алкохол или опиати.

Спорна идея

Дечо Дечев иска с част от спечелените от делата пари здравната каса да финансира много допълнителни дейности, сред които и специална програма за профилактика и лечение на редките болести. В момента здравната каса плаща около 80 млн. лв. годишно за лечение на такива пациенти, а в повечето европейски държави това става по специални програми и от отделни фондове. Дечев смята, че със събраните средства трябва да се състави национална програма с основен акцент върху профилактиката.

Институциите според него трябва да заплащат задължителни генетични тестове преди и по време на бременност. "Ако заболяването не е открито по време на бременността, държавата ще го покрива, но ако пациентите не са отишли на пренатална диагностика или не са взети мерки, трябва отговорността за лечението да падне върху родителите", смята управителят на здравната каса.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 6

    Винаги съм се възмущавала, когато откарват мутри, пострадали в мафиотските си стълкновения, във Военна болница например, където като че ли най-добре се справят с тежки травми, и съм се питала дали те си плащат скъпото лечение, или го плащаме всички ние, защото те, разбира се, не си правят труда дори да плащат мизерните за тях суми за здравна осигуровка. И най-накрая държавата се сети!

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 5

    Това отдавна трябваше да е станало. Всеки трябва да си плаща за поразиите.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 1

    В Германия има над 150 различни здравни каси (частни и държавни), но в България ние обичаме монополите.

    Нередност?
Нов коментар