Едва 16% от пътищата в София-област са в отлично състояние

Някои от отсечките в областта не са ремонтирани от 25 години

Състоянието на 1/4 от пътната настилка у нас продължава да е лошо
Състоянието на 1/4 от пътната настилка у нас продължава да е лошо
Състоянието на 1/4 от пътната настилка у нас продължава да е лошо    ©  Надежда Чипева
Състоянието на 1/4 от пътната настилка у нас продължава да е лошо    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От общо 1508 км пътища, за които отговаря Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в София-област, в лошо състояние са 409 км пътна настилка. За ремонтите им трябват 163.9 млн. лв., сочи справка, която регионалният министър Петя Аврамова предоставя в отговор на въпрос на депутати от БСП.

Това е областното пътно управление, което отговаря за най-много километри пътна мрежа в страната. От тях магистралните участъци са 137 км (в това влизат части от "Люлин", "Тракия" и "Хемус").

Най-трагичната част от отговора на Аврамова е срокът, в който не е извършван ремонт на значителна част от тези отсечки - поне 25 години. Според нея, това е заради недостатъчно финансиране. Досега за пари се разчиташе на държавния бюджет и оперативна програма "Региони в растеж", но с навлизането на тол системата надеждите на управляващите са да се използват приходите за подобряване на пътната инфраструктурата.

Колко е зле положението

Колкото и да е трагично, състоянието на пътната мрежа в София област е по-добре отколкото на национално ниво. Там в отлично състояние на настилката са едва 12% от пътищата, а в добро - 27%, съобщи регионалният министър в края на миналата година.

Що се отнася до третокласната пътна мрежа, 8 хил. км от нея имат нужда от ремонт и само за тях са необходими 930 млн. лв.

За 2019 г. очакваните приходи от винетки са приблизително 360 млн. лв., а приходите от тол такси, които би трябвало да се въведат от август, тоест за около четири месеца и половина – около 215 млн. лв. Миналото лято вече бившият председател на управителния съвет на АПИ Светослав Глосов каза: "Идеята е 50% от приходите от тол-такси да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50% за нова инфраструктура".

Плановете за 2019 г.

Седем километра от пътя II-82 Годеч-Драгоман-Боровец-Самоков и три километра от Софийския околовръстен път, са ремонтирани вече.

Благодарение на оперативна програма "Региони в растеж" през 2019 г. ще се ремонтират 22 км от пътя II-81 Костинброд - Бучин преход за 11.2 млн. лв. и участъкът Бучин приход-Берковица с дължина 20.8 км от същия път за 12.5 млн. лв.

През август 2019 г. ще завърши ремонт на път I-1 Владая между км 277+153 и км 278+601 и почти целия третокласен път - 8103, който минава през цялата Софийска област през селата Цръклевци, Василовци, Мало Малово, Раяновци и Големо Малово и в северната част на град Драгоман.

В момента вървят тръжни процедури за отсечките Път I-1 Бебреш-гара Яна между 214 км и 237 км за 21.2 млн. лв., както и за път I-8 София-Пловдив.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-?
    Slick

    Къде са тия 16%? По към 6 ги виждам.

    Нередност?
Нов коментар