🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къщата на Гешов, или поредният рушащ се паметник на културата в центъра на София

Плановете на собствениците са някога да я "вградят" в нова офис сграда, засега са поискали само разрешение за разчистване на терена от опасни дървета

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собствениците на къщата на Гешов - паметник на културата, оставен да се руши от над 20 години, са поискали разрешение за разчистване на терена от растителност. Това става ясно от пост на районния кмет на "Средец" Мария Ачкова. Тя посочва, че "Артемида БСИ" са поискали разрешение за премахването на сухи, опасни и болни дървета и храсти в двора на имота им на бул. "Патриарх Евтимий" 7. "След проверка на място нашите експерти установиха, че е наложително премахването на 13 опасни и сухи дървета, за което сме уведомили общинската комисия по околна среда за становище. Къщата на Гешов е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята", се казва в позицията на Ачкова.

Тя казва още, че "въпреки дългогодишни проверки, становища на комисии по установяване състоянието на сградата, съставени констативни протоколи и налагани глоби, въпреки кореспонденцията ми със Столична община и НАГ и дадените интервюта по медиите, къщата на Гешов – със статут паметник на културата от местно значение, се намира във все по-окаяно състояние". По думите й собствениците не са предприели никакви действия да опазят недвижимата културна ценност. "Без отговор е и миналогодишното писмо до арх. Влади Калинов – председател на комисия по недвижими културни ценности при Столична община, в което за пореден път искам да бъдат предприети действия с цел трайно решаване на проблема, защото къщата е опасна и се руши", казва Ачкова.

Проектът

Настоящият собственик на сградата е "Артемида БСИ" - дружество, създадено между "Бексим" и общинската фирма "Софийски имоти", в чиито активи влиза след промените. В момента собственик на "Артемида" е Аделина Пишинова. Аделина Пишинова е съпруга на Благой Пишинов, който пък е сват с Миньо Стайков. През 2017 г. от компанията заявяват пред "Дневник", че имат проект за възстановяване на къщата, предвиждащ етажите и стаите й да бъдат запазени, но като част от по-голяма офис сграда, която ще бъде изградена около и над нея. Според проекта фасадата едната й стена и покривът ѝ ще бъдат реставрирани, като "всички стойностни елементи ще бъдат запазени".

Оттогава досега обаче инвеститорът не е предприел нищо за реализацията на проекта си. Той е глобяван няколко пъти - през 2013, 2015, и за последно - през 2018 г. с най-високата глоба от 50 хил. лв. От дирекцията за строителен контрол към общината обясниха пред "Каптиал", че дружеството е обжалвало глобата и тя е намалена от съда на 20 хил. лв.

Обжалваме по-ниската глоба и имаме насрочено дело за 15 март, посочиха от ръководената от арх. Влади Калинов структура. На критиките на кмета Ачкова арх. Калинов отговори, че няма практика да се отговаря на становища, каквото е писмото й до строителния контрол.

"Капитал" успя да се свърже с Владимир Вълков - представител на "Артемида БСИ", който заяви, че "тече одобрение на проекта от съответните институции", след което прекрати разговора.

Столичната община като мащеха

Къщата на на българския министър-председател от периода 1911 - 1913 г. Иван Гешов е строена в началото ХХ век по проект на прочутия арх. Никола Лазаров. Тя е поредната сграда в дългия списък на Столична община на унищожено културно наследство: Двойната къща, Царските конюшни, Къщата с ягодите, Захарна фабрика, къщата на Фингов, бившето кино "Възраждане" и много други. Пътят е отъпкан - чрез апорти, замени и съмнителни имотни сделки със Столична община имотът преминава в частни ръце (в случаите, когато не става въпрос за законна реституция). Заради ограниченията в Закона за културното наследство сградите обикновено се оставят неукрепени и с течащи покриви, за да стигнат степен на разруха, която е необратима. Следва събаряне и изграждане на нещо с повече разгъната застроена площ, което носи по-голяма печалба на новите собственици.

"Законът за културното наследство, членове от 71 до 76, дават цялата власт в ръцете на държавата и общините да задължат собствениците на такива сгради да се грижат за тях. Ако те не си изпълнят задълженията - в закона пише, че укрепването и реставрацията се извършва от държавата - за паметници от световно и национално значение, и от общините - за паметници от местно значение", коментира темата арх. Валентина Василева, член на специализирания експертен съвет за опазване на културните ценности към министъра на културата. "Върху имота се вписва ипотека в полза на съответната институция, а извършените разходи се изискват по съдебен път от собственика. От десет години слушаме оправдания как процедурата в закона била несъвършена и щяла да вкара общината в тежки съдебни процедури - да бяхте внесли предложение за поправки, нали вашата парламентарна група е най-голяма", каза още арх. Василева.

Засега Столична община се е ангажирала само с ремонта на покрива на Царските конюшни на бул. "Дондуков", където миналата година горя пожар. За него бяха отпуснати 130 хил. лв. Собствеността там е разпокъсана между Министерството на вътрешните работи и още 30 частни собственика. На 4 февруари Софийски градски съд е отменил като нищожна сделка за 7329 кв.м. от терена на конюшните, сключена между бившия областен управител на София Веселин Пенев и "Евротрансбилд" ООД, съобщи в понеделник в. "Сега". Продажната цена от 658 хил. лв. е 25-30 пъти по-ниска от пазарната, е постановил съдът.