🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офис сграда на 8 етажа изниква до Народния театър "Иван Вазов" (допълнена)

Собственик на терена е бившият общински съветник Пламен Илиев, а планът е да се събори триетажната кооперация на "Кузман Шапакрев" 3

Кооперацията на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града. Купена е за едва 1 млн. лв. от Илиев през 2008 г.
Кооперацията на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града. Купена е за едва 1 млн. лв. от Илиев през 2008 г.
Кооперацията на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града. Купена е за едва 1 млн. лв. от Илиев през 2008 г.    ©  Цветелина Белутова
Кооперацията на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града. Купена е за едва 1 млн. лв. от Илиев през 2008 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната къща - бивш архитектурен паметник в центъра на София, може да замине в историята, за да се появи на нейно място осем етажна офис сграда. Става въпрос за кооперация в непосредствена близост до Народния театър "Иван Вазов" - на "Кузман Шапкарев" 3. Това става ясно от заявление до главния архитект Здравко Здравков, подадено от инвеститора. Собственик на терена от малко над 1 декар в идеалния център е Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски, влизал в много скандали, а напоследък активен в строителството.

Съобщение за планирания строеж е качено на страницата на Район "Средец". Заинтересованите имат 14 дни да се запознаят с плана и да отправят възражения. Възможността за ново строителство на терена е заложена още през 2015 г. - с одобряването от на Подробен устройствен план за централната "Зона А", район "Средец". От него става ясно, че имотът е отреден "за офиси" и се намира в Зона за обществено обслужващи дейности, където са позволени плътност на застрояване 60%, кинт 3 и кота корниз 20 м.

"Собственикът е внесъл мотивирано предложение за ново отреждане: за офиси, обществено обслужване и трафопост, което означава, че към офисите сигурно ще има и търговска част", обясни пред "Капитал" главният архитект Здравко Здравков. Той добави, че все още няма одобрен план - новото отреждане трябва да получи одобрение от съседите, след това да се изработи Работен устройствен план, който също трябва да се обяви пред заинтересованите страни. Ако и към него няма възражения - собственикът може да изработи конкретен инвестиционен план. От становище на Министерство на културата става ясно, че преди на терена да започне строителство трябва да се проведе пълно спасително археологическо проучване.

Инвеститорът

Сградата и теренът под нея на "Кузман Шапкарев" 3 са собственост на фирма "Тулекс". Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев се води за приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата "Демократи за София". Името му се свързва с редица имотни скандали и съмнителни сделки в Общинска банка, включително и с информацията за искан от бившия президент Росен Плевнелиев подкуп за изграждането на "Бизнес парк София". След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност - негови фирми участват в изграждането на Бизнес център "Хемус" до хотел "Хемус", 11-етажен блок на входа на "Южния парк" и др. Той държеше и акции в борсовия балон "Енергони", който по-късно фалира.

Кооперацията до Народния театър е била в активите на приватизираното от РМД през 1999 г. общинско дружество "БКС Средец". През януари 2008 г. тя е придобита от "Тулекс" на Пламен Илиев срещу 1 млн. лв. (според справка в Имотния регистър), а няколко месеца по-късно е отменен статутът й на архитектурно-строителен паметник. Видът й наподобява необароковите сгради, каквато е съседната - домът на проф. Стефан Ватев, проектирана от едно от най-големите имена в българската архитектура - арх. Никола Лазаров (автор и на рушащата се къща на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7).

От протокола за отмяна на статута, става ясно, че къщата е строена през 1924 г. "Тъй като е променяла многократно функцията си в нея са извършвани редица преустройства, тя е загубила автентичността на плановата си схема...Частично е нарушена автентичността на първоначалния обем, тъй като са съборени част от домакинските помещения към двора. Представителна е единствено уличната фасада, която е подчертана с еркер. Унищожена е пластичната украса на сградата", се казва в протокола от 15.05.2008 г. на експертен съвет към Национален институт за паметници на културата (НИПК), с председател неговия директор арх. Георги Угринов.

Междувременно новият собственик ипотекира кооперацията за 2 млн. евро пред банка "Пиреос", която според документите в Имотния регистър е частично заличена.

От съобщението на страницата на Район "Средец" става ясно, че "Тулекс" планира да събори кооперацията с три надземни етажа и да построи на нейно място офиси на осем етажа. Пламен Илиев потвърди информацията пред "Капитал". "Все още няма конкретен проект, до месец възнамерявам да започна проектиране", посочи Илиев. "Цялото каре е отредено за офиси", уточни той. По думите му, макар да не е имало ограничение за височината, той се е спрял на осем етажа, защото след тази височина противопожарните изисквания стават много тежки и инвестицията нямало да е рентабилна.

Теренът на "Синия лъв" също може да бъде застроен

Само на педя от планираната нова офис сграда може да се появи друг строеж - на терена на ресторант "Синия лъв". Земята под него с площ 1555 кв. м. и съседният терен от 557 кв. м. са на две фирми, свързани с небезизвестните Иво Иванов и Димитър Борисов, собственици на сметопочистващата фирма "Титан" и на футболния клуб ЦСКА до фалита му. Според ПУП на района от 2015 г. там също може да се стри - офиси на шест етажа.

От регистрите не става съвсем ясно как Борисов и Иванов са се сдобили с апетитните терени в центъра. Имотите са били държавни, на регионалното министерство, и според регистрите са прехвърлени на община "Средец", която е собственик на "Синия лъв". Междувременно обаче е сключена сделка между областния управител на София и две фирми, "А-Трейд" и "Краси С" за терените под клуба. Тя е от 2005 г. Актът за общинска собственост е отменен през 2009 г.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gwa59354694 avatar :-|
    gwa59354694
    • + 16

    Явно "строителите" на съвременна България окончателно са решили да унищожат каквото е осатнало от историческата стойност на града, а тези които го управляват пасивно гледат и ни заливат с усмивки и обещания.

    Нередност?
  • 2
    nek05543395 avatar :-|
    nek05543395
    • + 14

    Свине

    Нередност?
  • 3
    pixtura avatar :-@
    oIo
    • + 13

    Чудесто би се вписал един бетотен х*й срещу Народния театър!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6


    Софиянец съм и ми е противно.
    Продължавайте да гласувате за герб и десните. Те са във естествена финансово-далавераджийска симбиоза.

    Нередност?
  • 5
    parallelepiped avatar :-|
    parallelepiped
    • - 1
    • + 9

    Мафиотът Софиянски добре уреди себе си и своята кохорта приближени слуги. Излъгаха всички, криейки се под табелата на демократите.

    Нередност?
  • 6
    vespasian0303 avatar :-|
    vespasian0303
    • + 6

    Доста нагло. А още по-нагло е като някой подобен ти излезе с цялата си нагла наглост и ти каже “всичко е законно, можете да го проверите”. А най-голямата наглост е, че наистина тези предатели са си написали така законите, че всичко да е “законно”.

    Нередност?
  • 7
    cff1465572359499083 avatar :-|
    Maria Donkova
    • + 5

    Собственикът не е на себе си. Само си представете 8 етажа в "20 м. до кота корниз". Който си настани служителите в тези офиси-душегубки после, даже не искам и да си го представям що за човек е.

    Нередност?
  • 8
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 4

    И сега? За да запази този бивш паметник на културата, СО трябва да го купи!

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 3

    Ама разбира се - някой е разпределил земята за офиси. Да са живи и здрави! Ако не действат бързо ще ги задушат в протести и ще им излезе солено корупцията, която са завихрили.

    Така до Иван Вазов трудно ще докарат булдозерите незабелязано. Колко пък да им е голяма печалбата, че да оправдава корупцията и замразените средства? Егати бизнесмените...

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "oIo":

    Къде ти късмет да е бетонен... Сто процента ще е остъклен с някакви тюркоазени прозорци и яко прашасал...

    Нередност?
Нов коментар