🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къщата на Шапкарева: може да бъде спасена, ако не се срути преди това

Сградата на столичния бул. "Скобелев" е до училище и представлява опасност от десетилетие. Институциите обаче изглежда или нямат механизъм, или желание да задължат собственика да я ремонтира

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през ноември 2020 г. старата къща на столичния бул. "Скобелев" 18, наричана "къща на Шапкарева", се запали, подозрението беше, че поредната стара сграда напуска градския пейзаж. Къщата няма статут на паметник на културата от 2004г., но и от години е опасна, а собственикът й не я поддържа.

След като Къщата на Шапкарева предизвика медиен интерес преди няколко месеца, община и държава отново се сетиха за казуса около нея, който се точи поне от десетилетие. През годините собственикът на имота - фирма "Фимен", е глобяван няколко пъти, защото фасадата се руши, но не се случва нищо повече. Имал е намерение да я събори, но не и да я ремонтира. От своя страна местна и държавна власт уж правят опит да я опазят и да върнат статутът й на паметник, но без успех.

Добрата новина е, че Министерствто на културата (МК) е издало заповед за връщане на статута на 22 февруари 2021 г. Лошата е, че тя е предварителна, а и не значи, че собственикът все пак ще спаси сградата.

Справка в съдебния регистър сочи, че фирмата е подала жалба чак на 8 април (срокът на обжалване е месец от получаване на заповедта), но все още не е ясно за какво. "Капитал" не успя да се свърже със собствениците. които имат общо и с друга рушаща се къща в центъра на София - тази на Гешов на бул. "Патриарх Евтимий".

Ремонт, но за наша сметка

Дори и къщата на Шапкарева да не е имала специален статут, през годините собственикът е бил задължен да я поддържа - особено предвид факта, че тя се намира в съседство до училище. Сградата се руши и общината го глобявала многократно, но това не е имало ефект. От съдебни решения покрай глобите обаче става ясно, че още през ноември 2010 г. тогавашният кмет на район "Триадица" издава предписание собственикът "да обезопаси сградата, която се намира в близост до 20-то ОУ "Тодор Минков", за да се избегнат нещастни инциденти".

Комисия от районната администрация няколко пъти констатира през 2011 г. обрушена мазилка и падащи елементи от фасадата. Собственикът твърди, че сградата има ограда откъм училището, заковани са прозорците и достъпът до къщата е ограничен. Освен това от "Фимен" добавят, че са внесли план за премахване на сградата, но проектът е обжалван.

Въпреки този план, общината настоява да се изпълни възстановителен ремонт на фасадата. "Фимен" представя договор с изпълнител, който обаче включва само обследване на сградата и поставяне на ремонтно скеле, но не и ремонт.

През юни 2011 г. директорът на дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община е издал заповед, съгласно която собственикът на сградата е следвало в 30-дневен срок да предприеме действия по цялостен възстановителен ремонт на фасадата на сградата, премахване на опасната и рушаща се мазилка и обезопасяване. Собственикът е обжалвал бе успех заповедта пред Административен съд- София-град В окончателно решение от декември 2011 г. съдът посочва: "Към настоящия момент сградата не е отредена за премахване и жалбоподателят е длъжен да я поддържа в безопасно и добро естетическо състояние, независимо от бъдещите си инвестиционни намерения и евентуалните изменения на плана за застрояване. Вместо това, жалбоподателят е оставил сградата да се самосрутва като е предприел временни и недостатъчни мерки."

Заповедта на общината за мерки за безопасност по сградата не е изпълнена, поради което е наложена имуществена санкция на собственика, казват от общината. Не е ясно дали обаче е платена.

През октомври 2020 г. е издадено наказателно постановление, с което е наложена и имуществена санкция на собственика. Наказателното постановление е връчено и до настоящия момент в Направление "Архитектура и благоустройство" няма данни да е обжалвано, казаха от общината.

В края на ноември, в къщата горя пожар, като според репортаж на БНТ причината е самонастанила се в нея жена. Явно достъпът до сградата все пак не е бил ограничен.

По повод сигнали от граждани за опасности, свързани с преминаването пред сградата, през февруари 2020 г. район "Триадица" монтира предпазно скеле. От Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към общината е поставена предпазна мрежа по фасадата. Изготвено е и цялостно конструктивно обследване на сградата с указани мерки, които следва да се предприемат с цел обезопасяване, укрепване и запазване целостта на сградата. Средствата са отпуснати от бюджета на Столична община, но от там не уточниха колко е сумата.

Как се връща паметник

Къщата е загубил статут на паметник на културата от местно значение от 2004 г. Малко след това тя става частна собственост.

Столичната община съвместно с район "Триадица" прави опити за връщането на статута през НАГ, като отговорна институция, още от 2012 г. Всичко обаче се случва ужасно бавно. "Това, което получих като данни от НАГ, е, че в момента топката е в Министерство на културата и конкретно - Националния институт по недвижимо културно наследство, които поддържат регистрите за такива обекти", обясни Димитър Божилов, настоящ кмет на "Триадица" пред "Капитал". Министерството е казало на общината да предприеме действия съгласно Закона за устройство на територията, "така че сградата да се съхрани, докато трае преписката, тъй като процедурата не е приключила - не е ясно дали се вписва или отказва статутът", каза районният кмет. По думите му по закон НИНКН има три месеца да се произнесе по дадена преписка, но всичко се случва далеч по-бавно.

На 17 март 2020 г. кметът на Столична община Йорданка Фандъкова била изпратила писмо до министъра на културата с искане да издаде заповед за предоставяне на статут на къщата, казаха от общината.

Вероятно това искане е стояло "на трупчета" докато публичният интерес не се намеси.

След седмици опити на "Капитал" да получи отговори от Министерството на културата по темата, от там най-после отговориха в началото на март 2021 г. Така става ясно, че на 22 февруари зам.-министърът на културата Амелия Гешева е издала заповед за предварителен статут с категория "ансамблово значение", тъй като архитектурно къщата попада в същия контекст със съседното училище. Според заповедта сградата трябва се обезопаси и почисти. Предстои проучване и представяне на постоянен статут, като до тогава не може да се предприемат промени в сградата.

Решението може да се обжалва в рамките на 30 дни. Според регистъра на Административен съд - София-град, "Фимен" е внесло само една жалба през тази година - на 8 април, като не става ясно кой е ответникът.

Собственикът (не) харесва стари сгради

Преди няколко месеца "Капитал" изпрати писмени въпроси до фирмата собственик - "Фимен", която е на Шинка Гойгаджиева. Впоследствие с нас по телефон се свърза човек, който се представи за неин брат на име Благой Петков. В последващи обаждания към същия телефон от там вдигнаха от името на "Бизнес център Скобелев", като отговориха, че там работи човек на име Благой Пишинов. Подозрението бе, че именно той се представя като брат на Гойгаджиева.

Пишинов е сват с Миньо Стайков и съпруг на Аделина Пишинова, която пък е собственик на фирмата "Артемида БСИ", която притежава къщата на Гешов на столичния бул. "Патриарх Евтимий" (и която е оставена да се руши).

От разговор на Пишинов от ноември 2020 г. стана ясно, че собственикът на къщата има намерение да я превърне в офис сграда. "Няма вариант тази къща да се възстанови, трябва да се прави нещо ново", каза той. По данни на Столична община към началото на февруари не са внасяни инвестиционни проекти за имота.

"Капитал" не успя да се свърже отново на същия телефонен номер с Пишинов след няколко опита, като изпрати и въпроси по имейл.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dilianav avatar :-|
    Diliana Vasileva
    • - 1

    Жалко...

    Нередност?
Нов коментар