🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къщата на "Кузман Шапкарев" 3 може да си върне статута на паметник на културата

НИНКН е започнал процедура още през 2019 г., но до днес няма резултат. Все пак е вероятно това да попречи на плановете за строеж

Сградата на "Кузман Шапкарев" 3 и теренът под нея са собственост на фирма "Тулекс" - фирма на бившия общински съветник Пламен Илиев, който се водеше за приближен на Стефан Софиянски,
Сградата на "Кузман Шапкарев" 3 и теренът под нея са собственост на фирма "Тулекс" - фирма на бившия общински съветник Пламен Илиев, който се водеше за приближен на Стефан Софиянски,    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от поредица за историята, собствеността на терените и последните намерения за строеж в карето между софийските улици "Раковска", "Гурко", "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев".

Повече за това какво може да има на мястото на ресторант "Синия лъв" вижте тук.

Историята на ъгъла на ул. "Раковска" и ул. "Иван Вазов" тук.

Как се позволява строителство в идеалния център на София и какво предвжда новия план за офис сгради тук.

Когато през 2019 г. кметът на София заяви, че е поискала да бъде върнат статутът на паметник на къщата на ул. Кузман Шапкарев 3, намираща се на метри от Народния театър, никой не можеше да бъде сигурен, че това наистина ще се случи. Три години по-късно обаче става ясно, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) реално е задвижил процедурата още тогава, но и до днес няма отговор дали статутът ще бъде върнат. Причината зад искането на кмета беше, че през същата 2019 г. собственикът заяви намеренията си да строи 8-етажна сграда, с което предизвика силна обществена реакция. Намерения за строеж има и към момента.

Досега не се знаеше дали предложението на кмета реално е довело до някакъв ефект, тъй като много често това се оказват само заявки без резултат. Но от Министерството на културата потвърдиха пред "Капитал", че такава процедура върви. Районната община "Средец" (където попада къщата) обаче не е била уведомена за това, става ясно от отговори на района до "Капитал".

"Тъй като процедурата по изготвяне на заключителна оценка все още не е приключила, Министерството на културата не може да изрази окончателно становище, но принципно подкрепя предложението на Столичната община за предоставяне на статут на сградата, намираща се на ул. "Кузман Шапкарев" № 3", казва се в отговорите на министерството.

Фактът, че има процедура може да попречи на плановете за нов подробен устройствен план (ПУП), който предвижда строителство в намиращия се в съседство двор на "Синия лъв". В същия план се загатва и възможността за строеж на 8-етажната сграда. Тъй като към момента няма сигурност дали ще се събаря сградата и дали ще се строи, защото процедурата не е завършена, това пречи да се отрази нейният силует в проекта за ПУП. А това е едно от изискванията при измерването на кота корниза при план за бъдещ строеж. (Повече за това какво предвижда той четете тук)

Свалете статута, върнете статута...

Статутът на сградата е свален през 15 май 2008 г., показва протоколът на експертен съвет към Национален институт за паметници на културата (НИПК), с председател неговия тогавашен директор арх. Георги Угринов. Причината: "тъй като е променяла многократно функцията си в нея са извършвани редица преустройства, тя е загубила автентичността на плановата си схема Частично е нарушена автентичността на първоначалния обем, тъй като са съборени част от домакинските помещения към двора. Представителна е единствено уличната фасада, която е подчертана с еркер. Унищожена е пластичната украса на сградата".

След като през 2019 г. собственикът на сградата - бившият общински съветник от времето на кмета Стефан Софиянски - Пламен Илиев, заяви намеренията си за строеж, тогавашният кмет на "Средец" Мария Ачкова излезе със становище, в което казва, че новото строителство може да окаже негативно влияние върху историческия облик на зоната, транспортната достъпност, възможността за експониране на археологическите артефакти и качеството на въздуха.

Собственост

Сградата на "Кузман Шапкарев" 3 и теренът под нея са собственост на фирма "Тулекс" на бившия общински съветник Пламен Илиев. Името му се свързва с редица имотни скандали и съмнителни сделки в Общинска банка.

Въпросната кооперация до Народния театър е била в активите на приватизираното от РМД през 1999 г. общинско дружество "БКС Средец". През януари 2008 г. тя е придобита от "Тулекс" срещу 1 млн. лв. (според справка в Имотния регистър), а няколко месеца по-късно е отменен статутът й на архитектурно-строителен паметник. Видът й наподобява необароковите сгради, каквато е съседната - домът на проф. Стефан Ватев. През 2008 г. собственикът ипотекира кооперацията за 2 млн. евро пред банка "Пиреос", като според документите в Имотния регистър ипотеката е частично заличена.