🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирма на Ковачки блокира търга за строежа на "Турски поток" в България

Оферти трябваше да се подават утре, но процедурата за 2.8 млрд. лв. е спряна от жалба на "Атоменергоремонт"

Шефът на "Булгартрансгаз" Валдимир Малинов трябва да изпълни задачата - да осигури бързо строителство на газовия проект
Шефът на "Булгартрансгаз" Валдимир Малинов трябва да изпълни задачата - да осигури бързо строителство на газовия проект
Шефът на "Булгартрансгаз" Валдимир Малинов трябва да изпълни задачата - да осигури бързо строителство на газовия проект    ©  Надежда Чипева
Шефът на "Булгартрансгаз" Валдимир Малинов трябва да изпълни задачата - да осигури бързо строителство на газовия проект    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свързаното с Христо Ковачки дружеството "Атоменергоремонт" е подало жалба срещу поръчката за строителство на газопровода от турската до сръбската граница, по който "Газпром" ще транзитира газ за Европа от "Турски поток". Търгът за 2.8 млрд. лв. бе обявен от държавната компания "Булгартрансгаз" на 21 декември, като срокът за приемане на оферти изтичаше този петък - 15 февруари. Жалбоподателят обаче е поискал от Комисията за защита на конкуренцията налагане на временна мярка "спиране" на поръчката заради несъгласие с дадени от държавния газов оператор разяснения по документацията.

Макар че КЗК все още не се е произнесла по искането на "Атоменергоремонт", от "Булгартрансгаз" обясниха, че в изпълнение на разпоредбата на чл. 203, ал. 3 от Закона за обществените поръчки са спрени всички действия по хода на процедурата до влизане в сила на съответното решение на антимонополния орган. В зависимост от това решение срокът за подаване на оферти ще бъде удължен колкото е необходимо, за да се спази първоначално обявения брой дни.

Дори и КЗК да не наложи временно спиране и процедурата да бъде възобновена още следващата седмица, строителството на мащабния газов проект неминуемо ще се забави, тъй като жалбата трябва да бъде разгледана и по същество. А предвид огромния бюджет на процедурата в хода й неминуемо ще има още жалби. Което пък прави почти невъзможен планът на държавата да въведе тръбопровода в експлоатация през 2020 г.

Какъв е проблемът

По принцип "Атоменергоремонт", както предполага името й, се занимава основно с ремонт и поддръжка на ядрено оборудване и често печели поръчки на АЕЦ "Козлодуй". Но в предмета на дейност на дружеството са включени и "разпределителни и промишлени газопроводи и съоръженията към тях". Доколко реален е интересът на "Атоменергоремонт" към изграждането на продължението на "Турски поток" през България е трудно да се каже от сега. Но от наличната информация се разбира, че фирмата не обжалва "просто така" процедурата, а има конкретни забележки към проекта на договор за изпълнение.

Жалбата не е публична, но "Капитал" успя да разбере, че "Атоменергоремонт" недоволства от заложената от "Булгартрансгаз" схема за плащане на строителството и най-вече от липсата на достатъчно гаранции, че тръбопроводът ще носи съответните приходи.

Въпрос на сметки

Първоначално "Булгартрансгаз" искаше да сключи 15-годишни договори за транзит, от които да получава по 399 млн. лв. на година, но от "Газпром" обявиха, че ще участват само при значителни отстъпки от тези параметри. Така при втория пазарен тест срокът бе увеличен на 20 години, а таксите намалени - до 366 млн. лв. на година. Но и това не се хареса на руснаците. Накрая се стигна до отстъпки и при предлаганите обеми, като през първите две години от експлоатацията на газопровода (2020 и 2021 г.) приходите ще са 156 млн. лв. на година, а през останалите 18 години - по 361 млн. лв. Или средно това прави по 340 млн. лв. средно на година за целия 20-годишен период.

Жалбоподателят

До април 2010 г. "Атоменергоремонт" бе собственост на контролираната от Христо Ковачки Българска енергийна компания. След това обаче, както се случи с всичките му енергийни фирми, собствеността премина в сейшелската офшорка "Хестън корпорейшън лимитид". През 2014 г. заради закона, който забранява достъпа на офшорки до обществени поръчки, номиналният собственик на "Атоменергоремонт" отново беше сменен. Дружеството беше прехвърлено на българската "Бултрейд корпорейшън", която е собственост на Борис Методиев, но е регистрирана на адрес в индустриална зона "Орион", на който са регистрирани повечето дружества, контролирани от Ковачки. Освен това Методиев е получил акциите от Валентин Терзийски, който миналата седмица влезе в надзорния съвет на "Топлофикация София", а до 2014 г. управлявал "Топлофикация Плевен", която също е свързана с Ковачки. Сега освен "Бултрейд" малки дялове държат и контролираните от Ковачки пенсионни компании с бранда "Топлина" и ОЗК "Застраховане".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    practic avatar :-P
    Практик от София
    • - 3
    • + 3

    Най-сетне и Ковачки да направи нещо полезно за отечеството ни!

    Нередност?
  • 2
    morgan. avatar :-P
    Морган
    • - 1

    Въпроса наистина е в сметката, стига да я направиш като хората...

    Някой му е платил на Ковачки... Проекта е жизнеспособен...
    Вярно, е че са ни натиснали руснаците с около 1% надолу от първоначалното предложение но до колкото разбирам, така или иначе това не е пълният капацитет на тръбата.

    Вариант: / 1 - 15г. / 2 - 20г. / 3 - 20г. /
    Net Return: / 1.86 млрд. лв. / 3,12 млрд. лв. / 2,65 млрд. лв. /
    IRR: / 8.20% / 9.09% / 7.17% /

    Сметките са направени по данните дадени в статията при инфлация/обезценка от 2.5% и начална инвестиция (година 0) от 2.8 млрд. лв.

    Вътрешната възвращаемост на проекта е доста приемлива за такъв тип проект. Вероятно Капитал, може да даде примери и с други енергийни/инфраструктурни проекти за да се види разликата... Само ако имате желание...

    Нередност?
  • 3
    beky avatar :-?
    1999
    • - 1

    От американската амбасада още ли не са Му казали, че Турски поток няма да минава оттук?

    Нередност?
  • 4
    cgf16532284 avatar :-|
    cgf16532284

    До коментар [#2] от "Морган":

    Тия милиарди печалба в Българин ги нямате за нищо. Я сега си представете, че построим 5 газопровода/тръби и всичките са на с такъв net return ... , т.е. всички Българи ще спрат да работят, тъй щото нали тръбите работят и носят милярди печалба, народа трябва да има време да харчи милиардите... А ако милиарди печалба не стигат... Ще построим още тръби.....

    Нередност?
Нов коментар