🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цацаров поиска от ДАНС справка за висши служители с офшорки и имоти в чужбина

Още през 2016 г. ЕК констатира, че прокуратурата бездейства, въпреки че 2/3 от съмнителните транзакции са на политици

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главният прокурор Сотир Цацаров
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главният прокурор Сотир Цацаров
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главният прокурор Сотир Цацаров    ©  Надежда Чипева
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главният прокурор Сотир Цацаров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал в сряда от председателя на ДАНС Димитър Георгиев "цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица".

През 2016 г. в доклада на извършения прокурори от различни държави от ЕС анализ на българската прокуратура беше констатирано, че "две трети от подозрителните транзакции, за които Звеното за финансово разузнаване е получило информация от финансови институции, се отнасят до местни видни политически личности."

В анализа на прокуратурата, който беше направен от прокурори от различни държави-членки на ЕС те констатират, че няма дела за корупция срещу високопоставени политици въпреки, че "две трети от подозрителните транзакции, за които Звеното за финансово разузнаване е получило информация от финансови институции, се отнасят до местни видни политически личности"

Това съобщиха от прокуратурата в сряда, като предоставиха на медиите и писмото, което Цацаров е изпратил. В него се казва, че данните се изискват "с цел извършване на преценка на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Писмото завършва с уточнението, че информацията трябва да бъде изпратена "без забавяне и с максимална конкретика".

Акцията на главния прокурор идва след изказването на президента Румен Радев, че компетентните органи трябва да се "заровят (и) в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица." Изявлението си президентът направи в неделя в Асеновград, ден преди срещата си с Цацаров в понеделник по повод на процедурата за избор на нов главен прокурор. От изявленията на Цацаров след срещата, както и в прессъобщението на президентството, няма индикации двамата да са говорили по тази тема.

От писмото на главния прокурор не става ясно да има друг повод въпросната информация да се иска точно сега. Не става ясно и дали ръководителят на държавното обвинение не допуска, че ДАНС е криела тези данни предвид факта, че дори самото им недеклариране е престъпление.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след малко повече от половин година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Това, че е поискал не значи, че ще получи адекватен отговор за офшорни сметки на когото и да е било, за имотите сигурно е същата работа.

    Нередност?
Нов коментар