🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къщата на Баневи в Бояна е обявена за продан с начална цена 5.8 млн. лева

В края на януари имотът е описан от частен съдебен изпълнител заради 102 хил. лв. задължения

Пресцентър на МВР    ©  Пресцентър на МВР
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частният съдебен изпълнител Милен Бъзински обяви за публична продан къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал "Бояна". Началната цена е 5.788 млн. лева, става ясно от съобщение, публикувано във вторник.

Къщата е 2869 кв.м и се намира до Киноцентъра. Тя вече е позната екстериорно, а и интериорно на широката общественост, тъй като Специализираната прокуратура показа снимки и видео от нея, след като образува досъдебно производство срещу Баневи във връзка с фалиралия завод "Полимери".

Без добавките

От съобщението става ясно, че се продава само къщата без мебелите и без терена от 11.5 дка под нея. Тя е собственост на "Партнърс Комерс", което е еднолична собственост на Сейшелската офшорка "Юниуърлд Инкорпорейтид", чиито управител е синът на Банев - Николай.

Сградата се състои от двуетажно жилище и басейн, свързани с топла връзка помежду им, става ясно от обявата. В сутерена освен сервизните помещения има и билярдна зала, три склада и др. Разполага с асансьори, две стълбища, по шест самостоятелни апартамента на етаж, централно фоайе. Освен басейна има фитнес и сауна. С покривната тераса общата площ е 3354 кв.м.

Частният съдебен изпълнител обръща внимание, че имотът е апортиран в друго дружество, но това не е отразено в имотния регистър. Оферти се приемат от петък, 22 март, до 22 април, като публичната продан ще е на 23 април.

За 100 хил. лв. дълг

В края на януари в. "24 часа" съобщи, че частни съдебни изпълнителин са влезли с полиция в къщата, за да я опишат. Причината е изпълнителен лист, издаден от Софийския градски съд за вземане от 102 хил. лева. Той е резултат на дело в арбитражния съд за търговски и потребителски спорове в София, в който молител е фирма "М.Плод.Б" на Бисер Илиев Благоев, а ответник "Партнър комерс".

Спорът е свързан със заем от 15 000 лева, който "М.Плод.Б" е отпуснало на "Партнър комерс" на три пъти по 5000 лева за една година. Според договора при просрочие се дължи неустойка пет пъти по-голяма от заема, или 75 000 лева. В средата на юни 2018 г. съдът решава, че "Партнърс комерс" дължи 90 хил. лева, а заедно с арбитражната такса, адвокатските хонорари, разноските и лихвата сумата достига 102-103 хил. лева.

Самите Баневи са в следствения арест, а адвокатът им Христо Ботев е коментирал пред "Дневник", че сега научава за обявената продан, а съдебният изпълнител, вместо да назначи пазач на имота, посочил за това човек, който сключил договор с фирмата "Делта гард", с чийто собственик Банев бил във вражда заради отнемането на други имоти по Черноморието.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 7

    Дори и Кичка Бодурова би се позамислила пред такъв зашеметяващ кич.

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-P
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 7

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":
    Конкуренцита между вкусовете на Баневи и Арабаджиеви е безмилостно жестока!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-?
    borodino

    И как се продава имот за 5.8 млн, заради дълг от 100 хил???

    Нередност?
  • 6
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • + 2

    Тая къща може да се конкурира единствено с ромските такива от гр.Левски!

    Нередност?
Нов коментар