Баневи с първо осъдително решение срещу България в Страсбург, чакат се още

Адв. Михаил Екимджиев: Решението на ЕСПЧ е достатъчен повод за досъдебно производство срещу Гешев за злоупотреба с правомощия

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Задържането на бизнесмена Николай Банев под стража е тревожно дълго, а от един момент нататък става и необосновано. Същевременно с гръмотевичните си изявления пред медиите по казуса "Баневи", целящи основно пиар ефект, главният прокурор Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност спрямо Банев и съпругата му Евгения.

Това приема Европейският съд по правата на човека в Страсбург в решение по делото "Баневи срещу България", обявено във вторник. Българската държава ще трябва да плати сравнително невисоко обезщетение на Баневи - 7800 евро на Николай Банев и 6000 евро на Евгения Банева, плюс 6000 евро за разноски по делото.

Това е поредното решение на Съда в Страсбург, което очертава два съществени проблема в българското наказателно правораздаване - специализираното правосъдие е целенасочено тенденциозно и репресивно, а решенията на спецсъдилищата по мерките за неотклонение са формални и стереотипни, без да се вземат предвид важни факти, с което фактически обслужват обвинението. Прокуратурата злоупотребява с правомощията си, а главният прокурор направо произнася присъди пред медиите, без да се интересува дори от правната формулировка на обвиненията.

Решението доказва вредата от спецправосъдието, коментира за "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който осъществява защитата в Страсбург заедно с адв. Катина Бончева.

Михаил Екимджиев: Поредно доказателство за престъпните наклонности на главния прокурор

Решението е изключително полезно и навременно за българския политически и правен контекст. То доказва вредата от специализираните прокуратури и съдилища за върховенството на правото и за правовата държава в България. На следващо място, решението на ЕСПЧ за пореден път доказва престъпните наклонности на главния прокурор. Когато един главен прокурор съзнателно нарушава конституционната презумпция за невиновност, това означава, че той извършва престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс - злоупотреба с власт. От тази перспектива "независимите и ерудирани български прокурори", които според Конституционния съд, а и според техния началник, могат да разследват главния прокурор, когато са налице достатъчно доказателства по смисъла на НПК, имат брилянтен повод още днес да повдигнат обвинение срещу Гешев - едва ли има по-убедително доказателство от решение на ЕСПЧ, което установява, че, злоупотребявайки с властта си, Гешев е нарушил българската конституция и европейската конвенция за човешките права.

Точно три години след задържането през октомври 2018 г.

Решението на Страсбург идва точно три години от задържането на семейство Баневи на 26 октомври 2018 г. на летището в Ница, осъществено от френската полиция по искане на българските власти. Задържането е извършено по европейска заповед за арест (ЕЗА) в момент, когато Баневи се качват на самолет за България, което е било известно на полицията и прокуратурата в България много преди това.

От този момент и досега Николай Банев е лишен от свобода, като първите близо два месеца - във Франция. До юни т.г. той бе с мярка за неотклонение задържане под стража, а после мярката му бе променена на домашен арест. След ново искане за по-лека мярка съдът му наложи гаранция от 1 млн. лева, но той заяви, че не може да я плати, защото няма доходи и имуществото му е запорирано. Така или иначе втората инстанция реши, че не следва да се променя наложената мярка домашен арест, която е контролирана и с електронна гривна. Евгения Банева бе освободена от ареста през юли 2019 г.

През това време Банев има близо 20 поредни искания за промяна на мярката за неотклонение, които до юни т.г. неизменно са отхвърляни с бланкетни, декларативни и стереотипни мотиви от съда. Във всички съдебни решения неизменно съдът се позовава на факта, че Баневи са задържани в ЕЗА във Франция, без да уточнява, че това става в момент, когато те са се качвали на самолет за България, което е било съобщено лично от тях на разследващите органи.

ЕСПЧ оценява общата продължителност на задържането на Банев като тревожна, а същевременно определя като недостатъчни и неуместни мотивите за задържането на Банев след декември 2020 г.

Шест жалби до Страсбург до момента

За целия този период от задържането им досега Баневи са подали 6 жалби до Съда в Страсбург, като шестата е пусната едва преди седмица - в началото на октомври. Първите три жалби, подадени съответно през април 2019 г., октомври 2019 г. и април 2020 г., са обединени в сегашното дело, останалите ще бъдат предмет на друго решение или решения.

Причината за подаването на шест отделни жалби адвокат Михаил Екимджиев обяснява с естеството на нарушенията на чл. 5 от конвенцията за правата на човека (право на свобода и сигурност). Тези еднотипни нарушения на практика са допуснати при всяко отделно искане за промяна на мярката за неотклонение задържане под стража, а шестата жалба е срещу домашния арест. Съгласно чл. 35 от конвенцията оплакване за дадено нарушение може да бъде направено най-късно в 6-месечен срок от датата на последното решение на националния съд, с което са изчерпани вътрешните правни средства за защита срещу това нарушение. От 1 август т.г. този срок се съкрати на 4 месеца.

В случая при всяко разглеждане на жалба срещу мярката за неотклонение на Банев Специализираният наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд допускат множество нарушения на различни аспекти на чл. 5 от конвенцията, които могат да бъдат релевирани в Страсбург най-късно след 6 месеца от извършването на нарушението, а сега вече - 4 месеца. И тъй като мярката за неотклонение на Банев е обжалвана многократно, последно преди два месеца, това обяснява много жалби, казва адв. Екимджиев.

"Воайорски кадри" и изявленията на прокуратурата подкопават презумпцията за невиновност

Специално в жалбата се отделя внимание на "воайорската акция на МВР в дома на Баневи" и "безумните коментари на тогавашния ръководител и сегашен главен прокурор Иван Гешев". Претърсването в къщата на Баневи на 28 октомври 2018 г. става стават водеща новина, след като пресцентърът на МВР разпространява кадри от акцията. Сценарият и режисурата на видеото, заснето в отсъствие на собствениците, "воайорско заснемане на техни дрехи, обувки, бижута, без връзка с разследването и последващ видеокоментар на Иван Гешев, обясняващ, че луксът на Баневи е резултат от "бандитска приватизация" и от "ограбване на работниците", превръщат видеоматериала в медиен хит", се казва в жалбата на адв. Екимджиев. Очевидно МВР и прокуратурата действат в синхрон, прави извод той. Цитирано е и цялото изявление на Гешев, който обяснява извършеното от Баневи престъпление като "източване", "обезкостяване", "разкостване", "бандитска приватизация" - все състави, които ги няма в НК. По-късно Баневи са обвинени, че са присвоявали от собствените си предприятия, което Екимджиев определя като логически и юридически абсурд.

Веднага след като МВР пуска видеото, главният прокурор Иван Гешев го обогатява с коментар на свикана специално за целта пресконференция. Обстойно се цитира изявлението на Гешев от 28 октомври 2018 г., който между другото казва: "...парите, за никого не е тайна, които са от "обезкостяваните" предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас интересното ще е множество злато, скъпоценности - дали са диаманти, дали са някакви други камъни - ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия - те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР", казва Гешев пред журналисти.

Според адв. Екимджиев това разпределение на ролите между МВР и прокуратурата очевидно е съгласувано с цел дублиране на пропагандния ефект от професионално заснето видео и коментар на Гешев. Но това разпределение на ролите вероятно е и правна стратегия, смята той, защото МВР, което носи отговорност за вреди по специалния закон за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите, извършва само заснемането, а кадрите, макар и нахлуващи в личното пространство на Баневи, сами по себе си не са позорящи. Паралелно с това злепоставящият коментар на това видео се прави от високопоставен прокурор, защитен от функционален имунитет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Отново захлебиха ...

    Нередност?
Нов коментар