Още една оставка заради скандала с апартаментите

И зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов си тръгва заради жилище в сграда на "Артекс" на ул. "Тинтява", купено под пазарна цена

Като шеф на НЕК Красимир Първанов подписа скандалното споразумение за АЕЦ "Белене", заради което България бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на "Атомстройекспорт"
Като шеф на НЕК Красимир Първанов подписа скандалното споразумение за АЕЦ "Белене", заради което България бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на "Атомстройекспорт"
Като шеф на НЕК Красимир Първанов подписа скандалното споразумение за АЕЦ "Белене", заради което България бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на "Атомстройекспорт"    ©  Юлия Лазарова
Като шеф на НЕК Красимир Първанов подписа скандалното споразумение за АЕЦ "Белене", заради което България бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на "Атомстройекспорт"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, назначен от квотата на "Обединените патриоти", е депозирал оставката си в Министерският съвет, след като вчера стана ясно, че и той е придобил апартамент от ‘"Артекс" на по-ниска цен аот пазарната. Това е третата оставка заради "Апартаментгейт", като по-рано си тръгнаха министърът на правосъдието Цецка Цачев и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Справка в Имотния регистър, направена от сайта "Биволъ", показа, че миналият септември Красимир Първанов е купил изгодно апартамент в луксозната сграда на ул. "Тинтява", където имот има и Вежди Рашидов. Самият Първанов веднага обяви, че не вижда нищо нередно в това. "Аз не мога да кажа каква е пазарната цена, но в една сделка има продавач, има и купувач. Ако ме питате мен, жилището, което съм закупил, е изключително скъпо. Не се чувствам късметлия. Аз се чувствам реалист", коментира той пред bTV.

Какъв е имотът?

Апартаментът на Първанов е с площ от 150 кв.м, като има и два гаража – 19 и 31 кв.м. Те са придобити на 28 септември 2018 г. срещу 240 312.47 лв., или по 616 евро на кв.м. Същият апартамент обаче е бил официално предлаган от "Артекс" през миналата година за 330 хил. евро, което е три пъти повече от платеното от Първанов, при това без в цената да влизат двата гаража.

Според "Биволъ" във въпросната сграда на ул. "Тинтява" жилища имат още бившият шеф на комисията по съобщенията (КРС) Веселин Божков и Гергана Мутафова от Висшия съдебен съвет.

Скандалите около Първанов

Включването на Красимир Първанов в третото правителство на Бойко Борисов през май 2017 г. предизвика недоволството на бизнеса и създаде напрежение в сектора. Причината за това бе, че като бивш шеф на Националната електрическа компания в периода 2010-2011 г той подписа споразумението с руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", без да е упълномощен от министъра на енергетиката (по това време Трайчо Трайков). Заради това в крайна сметка България бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. на руската компания.

Освен това точно по времето на Първанов в НЕК са се сключвали предварителните договори за инсталирането на хиляди мегавати за възобновяема енергия, които впоследствие доведоха до финансов колапс в енергетиката и бяха една от причините за протестите срещу Борисов в началото на 2013 г., които доведоха до оставка на правителството.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 4

    Тоз национален предател вместо да е в затвора за огромната щета, която на своя глава причинява - тепърва го уволняват. За един апартамент. А милиарда, изтекъл от бюджета към Русия. за него какво ще правим?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Наистина, такъв вой се надигна заради апартаменти за няколко стотици лева, а за милиардите - нищо. Защо никой не пита как така Дебелянов за една година стана милионер, как так Доган си купува ТЕЦ за 3500 лева, къде са милиардите от КТБ, кой е виновен за загробването на други милиарди в Белене и Южен поток... Това се казва на триците скъпи, на брашното евтини.

    Нередност?
  • 3
    ekip avatar :-|
    Зора Чернева
    • + 2

    Евтинко е минал Първанов! Ама нали ЧЕЗ дава разрешенията за свързване/захранване с ел. енергия. Иначе бълха го е ухапала. Нали взима "възнаграждение" от Лукойл като представител на "държавата"?

    Нередност?
Нов коментар