🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на "Софиямед" започва да строи 10 етажа жилища и 25 етажа офиси в кв. "Изток"

Върху 6.5 декара на терена на бившия автосервиз "Изток" ще бъдат застроени 73 хил. кв.м площ

Така ще изглежда първата жилищна сграда на д-р Михаил Тиков в София. За административната той предпочита да говори на по-късен етап, когато има визуализация
Така ще изглежда първата жилищна сграда на д-р Михаил Тиков в София. За административната той предпочита да говори на по-късен етап, когато има визуализация
Така ще изглежда първата жилищна сграда на д-р Михаил Тиков в София. За административната той предпочита да говори на по-късен етап, когато има визуализация    ©  Капитал
Така ще изглежда първата жилищна сграда на д-р Михаил Тиков в София. За административната той предпочита да говори на по-късен етап, когато има визуализация    ©  Капитал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Тинтява" е двупосочна, доскоро тиха софийска уличка, явно мислена да свърже жителите на най-източната част на квартал "Изток" с "Цариградско шосе". Излиза на локалното под булеварда малко преди кръговото на "Четвърти километър". В движението се влиза тромаво, поне на три стъпки. Първо се изчакват колите, идващи по локалното, после автомобилите, слизащи от булеварда. После пак чакате на кръговото пред сградата с офисите на VMWare. Привечер на изхода на "Тинтява" започнаха да стават тапи – особено, когато работещите в новите бизнес сгради в квартала, тръгват да се прибират по домовете си.

От седмици в самия край на ул. "Тинтява" откъм "Цариградско шосе" един багер разчиства последните остатъците на бившия "Автосервиз Изток". Там върху терен от 6.5 дка собственикът "Софиямед" и на още пет болници в страната - доктор Михаил Тиков, започва да строи. Ще се появят "10-етажна жилищна сграда и 25-етажна административна сграда", по информация от инвеститора.

Новият в квартала

Новата офис сграда ще е най-високата в района. От едната страна има предимно 4-етажни блокчета, но до самия булевард са построени и два тухлени от 10 етажа. Вдясно последните години се появиха редица нови сгради, но под 10 етажа.

Дружеството "Изток плаза инвест" на Михаил Тиков вече има строителни разрешения от главния архитект на София за 73 хил. кв.м разгъната застроена площ, от които 55.6 хил. кв.м над земята. Обектът е определен като "многофункционална сграда с офиси, хотел, жилища, ателиета, ресторанти, подземни гаражи и трафопост".

Разрешителното на етап I е за жилищна сграда с три входа и РЗП 20 656 кв.м (почти 30 хил. кв.м със сутерена) и e от края на ноември, а това за етап II – два корпуса с РЗП 34 908 кв.м (43 028 кв. м със сутерена), е от края на февруари. За сравнение - най-голямата жилищна сграда, получила разрешително в София за цялата минала година - Amaya Residence на "Билд инвест България", е с РЗП 36 369 кв.м, а най-голямата офис сграда - на Николай Вълканов на "Минстрой", е с 46 556 кв.м РЗП. Но заедно жилищата и офисите в новия проект са с рекордна площ.

"Изток плаза инвест" е собственост на "Булфарма", в която съдружници са д-р Михаил Тиков и двамата му синове, и на ДКЦ "Пълмед", което е на "Булфарма". Това дружество е компанията майка в групата, създадена от Михаил Тиков през 1997 г. като търговец на едро с лекарства, която притежава и верига аптеки в Пещера и Пазарджик. Сега то има над 20 дъщерни компании, сред които и строителната "Заводски строежи – ПС", Пазарджик.

На нивото на "Артекс"

"В момента сме в процес на избор на подизпълнител за строителството до кота нула", казва д-р Михаил Тиков. Задачата предвижда изграждане на паркинги на три подземни нива и включва около една четвърт от разрешената РЗП.

"Апартаментите ще са около 200, между 60 и 150 кв.м, но ще има и до 200 кв.м. "По качество строителството няма да отстъпва на това в сградата на "Артекс", която е в съседство на "Тинтява, а и цените ще са сходни", добавя той, като показва терена от балкона на последния етаж на болницата си "Софиямед", която е отсреща - на "Г.М.Димитров".

Посочената като модел сграда на "Артекс инженеринг" се нарича "Виделина", разположена е на "Тинтява 1А-3", построена е за година и половина и вече изцяло е разпродадена по информация на д-р Тиков и на сайта на архитектурно-строителната компания. Цените започваха от 1590 евро на кв. м без ДДС. Неговата сграда ще е своеобразно продължение на същата архитектурна линия.

Първо терен за 12 млн. лева

Теренът на "Виделина" също е част от този на бившия автосервиз "Изток", който впоследствие е разделен. "Артекс" купува частта към квартала, а външната с излаз на "Цариградско шосе" 28 става собственост на д-р Тиков в края на 2017 г. за 11.75 млн. лева. Преди кризата фондът за дялови инвестиции с гръцки капитали Global Finance обяви, че е купил терена на сервиза за 17 млн. евро. "Изток плаза инвест" всъщност придоби дружеството "Глобал София пропъртис", в която имотът е апортиран (по този начин се пестят такси по сделката). Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лв., но в отчета на придобитото дружество се виждат въпросните 11.75 млн. лева като финансови приходи.

Дебют с жилища в София

Дотук Тиков е построил шест болници – университетските болници "Софиямед", "Пълмед" в Пловдив и "Здраве" в Пазарджик и медицински комплекси в Бургас, Пещера и Велинград и е един от двамата големи инвеститори при частните болници. Притежава и седем поликлиники. В началото на април ще открие и новия ДКЦ "Софиямед 2" в Люлин. Там ще има около 100 лекарски кабинета, като в изграждането и оборудването (което включва и ядрено-магнитен резонанс) са вложени 4.5 млн. лева по негова информация. Строил е и жилищни кооперации в Пазарджик с общо над 150 апартамента. И все по-активно навлиза на пазара в София. През юли миналата година дружество на Михаил Тиков придоби недовършената сграда на ИПК "Родина" и терен от 56 декара до "Цариградско шосе" за 40 млн. лв. Това е и най-голямата сделка за строителен терен в София за последните три години.

Проектът "Тинтява" е дебют на Тиков на жилищния пазар в столицата и той има вълнения, най-вече свързани със срока на изпълнението. Очаква се жилищата да бъдат довършени най-късно за две години, но той определя бизнеса като труден заради недостига на работна ръка, покачването на цената на труда и на материалите. Тиков обяснява, че ще строят успоредно двете сгради до кота нула, и после ще се фокусират върху жилищата. Изграждането ще бъде финансирано със собствени средства и с кредити. За административната сграда предпочита да говори на по-късен етап, когато е готова и визуализацията й. Не изключва частични промени в предназначението й според това как ще се развие пазарът в София. Притесненията му са, че предлагането на офиси е огромно и според него изпреварва търсенето.

За сегашните жители на квартала притеснението е, че скупчването на 35 етажа нови хора на края на ул. "Тинтява" ще е проблем за трафика. Тиков уверява, че за да получи ПУП, предишният собственик на имота е представил съответния анализ за влиянието на строежите върху транспорта в района. "Освен това имаме директен излаз на "Цариградско шосе" (на локалното - бел. ред.), казва той.

Другият бъдещ голям в квартала

Прекият изглед от балкона на "Софиямед" към сградата на "Артекс" всъщност е препречен от няколко сгради в керемиден цвят. Това е Casa Viva, един от ранните жилищни комплекси затворен тип, пуснат в експлоатация още през 2008 г. Включва 90 апартамента, 55 гаража и паркоместа, плувен басейн и ресторант, денонощна охрана и пр. Строителното разрешително е дадено през 2005 г. от тогавашния главен архитект Стефан Янев на 11 физически лица и на инвеститора "Агора – Ин". В онези години комплексът е новост и се радва на голям интерес. Сградата на Casa Viva изглежда като строена "в нищото" и по обявите за продажба и наеми сега адресът е - 40 м от улица "Любен Русев" 6. Любопитното е, че на цифровия кадастър iSofMap и в момента теренът на комплекса е описан като "за инфраструктурни цели".

От балкона се вижда и голям подготвен за застрояване терен в зоната между "Г. М. Димитров" и "Любен Русев". През декември 2018 г. Столичният общински съвет одобри подробен устройствен план в местността, който включва жилищна сграда с 68 апартамента, осеметажен хотел със 140 двойни стаи, офиси и хипермаркет на този имот. Най-високата част ще е висока 61 метра, или 20 етажа. Магазинът по предварителна информация ще е Kaufland и ще има подземен паркинг с 265 места. За жилищата, офисите и хотела се предвиждат четири нива паркинги за 196 коли. ПУП-ът е придвижен от дружеството "Есте пропъртис", чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и от дружеството със специална инвестиционна цел "Недвижими имоти София", което е свързано с групата на "Химимпорт".

Промяната на устройствения план на терена е минала през общинския съвет едва от втори опит. Първият път докладът е бил оттеглен, за да се изработи транспортно проучване, което да покаже как ще повлияе новото мащабно застрояване на трафика в района. То е платено от инвеститорите и очаквано е установило, че улиците в района не са натоварени до проектния си капацитет и има място за още коли. Срещу разрешаването на новото застрояване заради трафика, който ще генерира, са се обявили от психоболницата "Св. Наум", собственикът на офис сградата, в която е VMware - "Бернард изток тауър", живеещите в близката кооперация "Балкан", както и дружеството на Тиков, но негативните им становища не са взети предвид.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nlv20528617 avatar :-P
    nlv20528617
    • - 1
    • + 10

    След като се реализират всички тези проекти според мен трафикът ще стане просто трагичен. Направо виждам как задръстването по Г.М. Димитров стига до колелото на 4-ти километър където си ..... мамата....

    Нередност?
  • 2
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 2
    • + 6

    "След като се реализират всички тези проекти според мен трафикът ще стане просто трагичен" - Задръстванията са отговорност на общината. Крайно лицемерно е да се налагат ограничения на собствениците на частни имоти заради некадърната община, на която не и стиска да намалява броя на автмобилите и само си търси виновници за всичко...

    Нередност?
  • 3
    antubis avatar :-|
    antubis
    • - 2
    • + 3

    Не си купувайте апартаменти в такива жилищни сгради. Така стимулирате инвеститорите да продължават. Ако никой не си купи апартамент от д-р Тиков, и той е вътре с няколко десетки милиона - повече няма да прави така. Всъщност нищо лично към самия д-р Тиков, а го давам за пример, предвид контекста на статията. Законите са слаби, лобистки, но инвеститорите се възползват от тях. И въпреки това ние, купувачачите, имаме силата да избираме дали да си купим апартаменти там. Като изборят 5-6 инвеститора така, то всички ще се научат да строят качествено, съобразно добрите жилищни и урбанистични практики. Същото важи и за пушенето на цигари. Не пушете и булгартабак (шиши) ще умре. Не търкайте късметчета, не играйте Еврофутбол и Черепа ще затихне и той.

    Нередност?
  • 4
    spindi avatar :-|
    spindi

    До коментар [#1] от "nlv20528617":

    Сградите не създават трафик, а само го привличат от друго място. Решението е развитие на метрото и градския транспорт, което мисля че се прави сравнително успешно. 3ти метродиаметър ще е пуснат много преди тези сгради да бъдат завършени. След пускането му се очаква трафикът да спадне с около 25%. Преди време работих точно на ГМто и пътувах по 1 час с кола до там. Гарантирам ти, че никой не би си го причинил при наличие на метро.

    Нередност?
Нов коментар