🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Храните поскъпват, инфлацията расте

Цените на стоки и услуги в България се увеличават с 3.6% на годишна база, показват данни на НСИ

Един от двигателите на инфлацията в страната са по-високите цени на хляб и зърнени стоки, които се повишават в резултат на слабата реколта на пшеница
Един от двигателите на инфлацията в страната са по-високите цени на хляб и зърнени стоки, които се повишават в резултат на слабата реколта на пшеница
Един от двигателите на инфлацията в страната са по-високите цени на хляб и зърнени стоки, които се повишават в резултат на слабата реколта на пшеница    ©  Георги Кожухаров
Един от двигателите на инфлацията в страната са по-високите цени на хляб и зърнени стоки, които се повишават в резултат на слабата реколта на пшеница    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията в България се ускорява до 3.6% на годишна база през март при темп от 3.2% месец по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Тази стойност показателят отбеляза и през септември миналата година. Поскъпването идва предимно от растящите цени на някои храни, горивата и ВиК услугите.

На месечна база инфлацията е далеч по-скромна - едва 0.1%, като тук двигател са цените в транспорта. Европейският хармонизиран индекс на потребителските цени пък показва по-ниска годишна инфлация - 2.8% през март, което вероятно се дължи на по-малкия дял на храните в потребителската кошница при изчисляване на индекса.

Кои са двигателите

Големият фактор за по-високата инфлация през март са цените на храните, които се повишават с 5.5%. Групата е и с най-голям дял в потребителската кошница (31.6%), което я прави особено важна за общия индекс и съответно за покупателната способност на домакинствата. Тук единият двигател са хлебните и зърнените стоки, които поскъпват с годишен темп 11.4% през март като следствие от лошата реколта на пшеница миналата година.

Междувременно нагоре се движат и цените на зеленчуци, където инфлацията достига цели 27%. От една страна, това може да се дължи на ниската база година по-рано, но зеленчукопроизводството също имаше относително лоша година. "Топлата зима в Европа от януари насам не създава проблеми в снабдяването със зеленчуци, но предизвиква опасения от ново последващо засушаване през 2019 г., което да доведе до дефицит основно в полското производство на зеленчуци", предупреждава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство в месечния си бюлетин.

Друг фактор, който продължава да поддържа общата инфлация в България над 3%, са енергийните цени и услугите. Така например годишният темп на инфлацията при ВиК услугите не е падал под 10% от началото на 2018 г., когато цените бяха административно повишени. През март тази година показателят показва 14.2% поскъпване спрямо същия период на миналата година.

Инфлационен натиск идва и от по-високите цени на природния газ, горивата за битови нужди и топлоенергията.

"Годишната инфлация, за която съществено влияние оказват международните цени на петрола и храните в евро, очакваме слабо да се ускори в края на 2019 г., след което постепенно да забави темпа си до 2.1% в края на 2020 г.", посочват от БНБ в последния "Икономически преглед". Банката изготвя прогноза на база ХИПЦ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Изчисленията на НСИ за инфлация са по-скоро индикативни за обществените настроения, от колкото за икономическите условия в държавата.

    БНБ/Евростат много по-точно изчислява инфлацията като икономически показател чрез ХИПЦ.

    Иначе над 3% инфлация би значело големи проблеми за икономиката..

    Нередност?
  • 2
    cke1494822244522956 avatar :-|
    toucanmax

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    При положение че нормалното ниво на инфлацията се счита 2%, 3% изобщо не е толкова високо за една икономика в етап на "настигане" на западните. Просто е много трудно заплатите да растат с по 10%, а цените да остават без промяна. На фона на глобалната икономическа конюнктура (увеличаващи се цени на горивата, слаба реколта за 2018-та), тези 3.6% не са нещо учудващо или даващо поводи за притеснение.

    За справка, инфлацията 2006-та, 2007-ма гонеше 10%.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "toucanmax":

    По никакъв начин не казвам обратното. Единствено искам да кажа, че реалния растеж на БВП не е на - или близо до нулата заради тази инфлация, а доста по-положителен.

    Нередност?
Нов коментар