🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бързият ръст на цените в София изстреля града 29 места нагоре в класация на EIU

Това е ефект от очакваното въвеждане на еврото, смятат в Economist Intelligence Unit

Цените по супермаркетите в София започват да се изравняват с тези в Западна Европа в очакване страната да приеме еврото в следващите няколко години. Основна заслуга за поскъпването на живота имат инфлацията при храните - 2.6% към декември 2018 г., и още по-силно (около 4%) повишаване на цените на електричеството, газа, парното и водата, както и повишаването на разходите за забавление и културни събития.

Така Economist Intelligence Unit (EIU) обяснява защо в новия доклад Worldwide Cost of Living 2019 българската столица се изкачва рязко нагоре в списъка на най-скъпите за живеене градове в света. София се е изкачила с 29 позиции до място 90 и е втората по темпо на поскъпване на живота. Пред нея е единствено Нумеа от Нова Каледония, който се е изкачил с 33 позиции до 20-о място в света. Но в столицата на тази френска колония като основна причина се посочва отсъствието на конкуренция в търговския сектор, доминиран от шепа компании.

Класацията се основава на разходите за живот, като обхваща цените на над 400 продукта и услуги. Това включва храна, напитки, облекло, домакински уреди, козметика, наеми на жилища, транспорт, режийни разходи, такси на частни училища и домашни помощници, както и колко струват стандартно посещение в ресторант, кино, театър.

Градовете са подредени както спрямо данните за последната година, така и според това как се е променила позицията им (и какви са били цените) за последните 5 и 10 години. Взети са предвид обменната стойност на националната валута, местната инфлация, както и ефектът за всички по света от поскъпването на суровини. Отделно са проследени и тенденциите в Европа, двете Америки, Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток.

Основното предназначение на доклада е компаниите да изчислят колко би им струвало продължителното командироване на служител или наемане на местни хора в съответната държава. За общинските власти и правителствата текстът помага да се ориентират къде спрямо останалите по-известни места в света се намира техният град.

За база от 100 единици са взети разходите в Ню Йорк и спрямо този показател София е с 58 единици в индекса. Почти толкова (57 единици) получават за 2018 г. и Казабланка и Мускат, столицата на Оман (двата града са на 92-ро място в класация). В челото всички градове са с показател между 99 и 107 единици по нюйоркския индекс.

Тази година за пръв път в 30-годишната история на класацията на първо място са поставени 3 града: Париж, Сингапур и Хонконг. Френската столица, която миналата година бе на второ място, е един от четирите европейски града в топ 10.

Предимно от Европа и Азия идват десетте най-скъпи града, като за европейските (без Париж) е характерно, че са от страни извън еврозоната. Тел Авив се откроява с бърз възход в класацията, защото преди 5 години градът бе на 39-о място, а днес е на 10-о, като основна заслуга тук имат разходите за кола. Купуване, застраховане и поддръжка на автомобил струват 64% над тези разходи в Ню Йорк. Двата американски града в топ 10 - Ню Йорк и Лос Анджелис, се изкачиха с 6 и 4 позиции - основно заради силния долар през 2018 г. В топ 20 е още един град от САЩ - Минеаполис (20), но още 5 американски града са сред бързо изкачилите се в класацията: Сан Франциско (от 37 на 25), Хюстън (от 41 на 30), Сиатъл (от 46 на 38), Детройт и Кливлънд (заедно от 75 на 67).

Най-скъпите градове в света за 2018 г.:

1. Сингапур (Сингапур)

1. Париж (Франция) 1. Хонконг (Китай)
4. Цюрих (Швейцария) 5. Женева (Швейцария) 6. Осака (Япония) 7. Сеул (Южна Корея)
7. Копенхаген (Дания) 7. Ню Йорк (САЩ) 10. Тел Авив (Израел)

10. Лос Анджелис (САЩ)

EIU отчита и растящ брой градове, където животът поевтинява заради политически и икономически проблеми. Столицата на Венецуела е най-евтиното място, защото инфлацията в страната през миналата година надхвърля 1 милион процента. Втори е Дамаск, но сред най-рязко слезлите в класацията са градове от Аржентина, Бразилия и Турция.

Най-евтините за живот градове:

1. Каракас (Венецуела)

2. Дамаск (Сирия) 3. Ташкент (Узбекистан)
4. Алмати (Казахстан) 5. Бангалор (Индия) 6. Карачи (Пакистан) 7. Лагос (Нигерия)
8. Буенос Айрес (Аржентина) 9. Ченай (Индия)

10. Делхи (Индия)

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • + 8

    Изводът, че покачването на цените е "ефект от очакваното въвеждане на еврото" е меко казано много повърхностен, а всъщност направо грешен - причината са все повечето туристи и покачващите се доходи на хората, които работят в сферата на услугите като ИТ, ниските лихви и др. Надали има един човек, който е вдигнал цените, защото ще въвеждаме еврото или защото са паднали лихвите заради това.

    Като се появи такъв анализ от "икономисти", който обърква корелация между цени и нещо, което може и да не се случи като въвеждането на еврото, нека не се чудим защо хората вярват на небивалици, че въвеждането на еврото само по себе си води до покачване на цените.

    Нередност?
  • 2
    4epi avatar :-|
    marine eng
    • - 1
    • + 2

    И си остава същия кенеф

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "marine eng":

    Кенеф е, защото хората паркират където си искат, хвърлят си боклуците безразборно, кучетата им ходят на тоалетна по паркове и тротоари.. да продължавам ли?

    А, и за капак избираме с квалифицирано мнозинство един и същи кмет вече 10-летие на базата на това, че държавата му киха пари да прави шумни проекти като метро и булеварди (в повечето случаи дори некачествено).

    Всеки българин трябва да се замисли какво да направи, че да не живее в кочина. От гласуването до поведението.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "haralampi":

    Изненадах се, че публиката явно е узряла да не се хваща на подобни въдици. Напълно съм съгласен. Бих добавил и алчността на хазяините, но това е друга тема..

    Нередност?
Нов коментар