🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изчисти ли финансите си Ватиканът

Международни инспектори ще правят проверки в разгара на два спора

Малките европейски страни са създавали главоболия на финансовите регулатори в миналото. Две от тях, а именно Сан Марино и Ватиканът, ще бъдат посетени от инспектори на Moneyval в края на септември - организация, чиято цел е да се бори с прането на пари и финансирането на тероризма в Европа. Инспекторите ще пристигнат в деликатен момент. През следващата пролет Европейският съюз планира да отпусне 209 млрд. долара на Италия, за да й помогне да се възстанови от пандемията от covid-19. Ако пресметнем инфлацията и икономическия растеж, парите са повече в сравнение с това, което е било инвестирано в страната по време на следвоенния план "Маршал".

Много от европейските пари ще бъдат насочени към по-бедната южна част на страната. Но точно там италианската мафия най-лесно може да пренасочи фондовете и договорите към себе си. Ако има две неадекватно управлявани мини държави пред себе си, това ще й предложи лесен начин да изпере европейското финансиране.

Изпълнителният директор на Europol Катрин Де Бол предупреди по време на скорошна визита в Рим, че организацията е засякла ръст на организираната престъпност в европейската икономика и е помолила държавите членки да бъдат бдителни в процеса на възстановяването й. В един от последните си доклади Moneyval подчертава, че Сан Марино е отчела напредък при въвеждането на силна система срещу пране на пари. Но въпреки явните намерения на Папа Франциск да ревизира оплетените финанси, Светият престол изглежда все по-проблемен. Водят се два спора. Първият е свързан с Ватиканската банка, или още позната като Institute for the Works of Religion (IOR) - кредитор, разположен в града държава. Вторият е съдебно разследване за дейността на Римската курия, централната администрация на католическата църква, последиците от което се отразиха и в чужбина.

Ватиканската банка

Инспекторите се надяваха, че Ватиканската банка повече няма да бъде проблем. В свой доклад от 2017 г. Moneyval заключва, че процедурите срещу изпирането на пари във Ватикана са "твърдо установени". Въпреки това IOR е част от съдебен спор, който иронично произлиза от процеса по разчистване на схемите.

През март малтийски съд разреши на три компании, участващи в спор с кредитора, да изземат активи на стойност 29.5 млн. евро - равни на повече от три четвърти от печалбата на IOR през 2019 г. Двете базирани в Малта инвестиционни компании и люксембургското дъщерно дружество твърдят, че след смяна в управлението IOR не изпълнява задължението си да инвестира 33 млн. евро в покупката и развитието на сграда, в която някога се е намирала фондовата борса в Будапеща (IOR твърди, че сделката е била променена така, че да накърнява интересите й и тя е претърпяла загуби и пропуснати ползи на стойност 25.2 млн евро.)

Вторият спор е свързан с Римската курия. Няколко служители на Ватикана, духовници и миряни, са разследвани от прокуратурата във връзка с покупка на апартамент в Лондон, която е частично финансирана с дарения от вярващи. Прокурорите обмислят да повдигнат обвинения, част от които и за изнудване. През октомври 2019 г. ватиканските полицаи нахлуват в отдела, купил имуществото: Държавния секретариат, който съчетава ролите на министър-председател и външно министерство.

Без обвинения... засега

Най-пагубно за международното доверие във Ватикана е фактът, че собственият регулаторен орган на Светия престол също е въвлечен в случая, а директорът му Томазо Ди Руца е обект на разследване. Не е ясно защо, а оттогава досега не са повдигнати обвинения срещу никого от заподозрените. Регулаторът на Ватикана, по-известен като Орган за надзор и финансова информация, сега съчетава задачите на банков надзор и финансово-разузнавателно звено. Документите и данните, иззети от полицията, съдържат конфиденциална информация, която чужди финансово-разузнавателни служби са изпратили до Светия престол. The Egmont Group, мрежа от повечето подобни служби в света, веднага изключи ватиканския регулатор от механизма си за споделяне на информация, но възстанови правата му, след като той посредничи за сключване на сделка с прокурорите с цел предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Изглежда, че нахлуването на полицията нарушава установената норма, че финансово-разузнавателните институции имат свободата да решават кои далавери трябва да бъдат давани на съд. Случайно или не на 14 юни германското финансово разузнаване е претърсено по заповед на прокуратурата, която подозира, че служителите му не са докладвали за потенциално пране на пари на стойност 1.7 млн. евро.

Тепърва предстои да бъде доказано дали е нарушен законът по време на сложните трансакции по сделката за апартамента в Лондон. Но аферата подчертава ключов проблем. Курията има фонд за суверенно богатство - Администрацията на патримониума на Апостолския престол, чрез който се очаква да преминат инвестициите на Ватикана. И въпреки това е пълен с отдели, пазещи огромни суми, които са или недекларирани, или неопределени.

Кардинал Джордж Пел, първият ръководител на "финансовото министерство" на Светия престол (Секретариата по икономика), разкри, че през 2014 г. е открил "скрити стотици милиони евро" по сметки извън тези на Ватикана. Кардиналът, който по-късно е осъден за сексуален тормоз в родната му Австралия, но след като обжалва, беше оправдан, казва, че "е невъзможно някой да разбере какво точно се случва". Инспекторите на Moneyval ще трябва да проверят колко се е променила ситуацията оттогава насам, ако изобщо се е променила, което никак не е лесна задача.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар