🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София обяви търг за почистващи фирми за над 430 млн. лв.

Във ваканционния август и малко преди изборите столицата ще разпредели между играчи най-скъпата си задача

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В разгара на лятото преди местни избори София реши да преразпредели бизнеса с почистването на града. Това е най-голямата столична поръчка - над 430 млн. лв. с ДДС за пет години. Тя се случва без никакво обществено обсъждане как да се промени задачата. И напук на заявеното намерение от кмета Йорданка Фандъкова да даде дейността на общинската си фирма. Която наскоро се оказа, че всъщност аутсорсва бизнеса си към Румен Гайтански-Вълка. А почистването е най-голямото разходно перо в бюджета на София, като отделената само за тази година сума е рекордните 205 млн. лв.

Договорите със сегашните фирми (предимно обединения на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви) са за сходна сума като сегашния търг и изтичат през лятото на 2020 г. За ранното провеждане на поръчките има едно обяснение - често те се проточват във времето, като предходния път състезанието продължи почти година заради жалби на различни етапи от процедурата. За почистването на столицата отговаря зам.-кметът по екология Йоана Христова, която не беше открита за коментар.

Поръчката - още от същото

София сега търси частни изпълнители за почти цялата си територия, разделена на седем зони, включващи по няколко административни района. Кандидатите могат да подадат оферти за максимум две зони. Зона 1 ("Средец", "Лозенец", "Студентски") е най-скъпа с прогнозна стойност 68.4 млн. лв. без ДДС за срок 5 години. Най-евтина е поддръжката на Зона 5 ("Банкя", "Връбница", "Нови Искър") - 39.8 млн. лв. без ДДС.

Към кандидатите в сегашната мегапоръчка има финансови изисквания - оборот за последните три години от сходна дейност в размер на от 8 до 13 млн. лв. - в зависимост от конкретната зона. За събирането и транспортирането на отпадъците кандидатите трябва да разполагат със специализирана техника и автомобили (описани в документацията), като те трябва да са налични преди сключване на договора с възложителя и да са оборудвани с онлайн система за следене на маршрута.

От обявлението става ясно, че генерираният битов отпадък на тази територия на Столичната община е около 400 хил. тона, хранителните отпадъци - 20 хил. тона, а зелените - 24 хил. тона.

Оферти се приемат до 21 август, или по-малко от месец, при това в сърцето на отпускарския сезон, в поръчка за близо половин милиард. Заради краткия срок едва ли ще се появят нови играчи.

Кой държи почистването сега

В момента обединението "Титан София център 1" чисти първа и седма зона, а "Титан София изток 1" - втора и пета зона. Първият консорциум е между "Титан БКС" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг") с 0.1% и "Търговски център Тракия" на братята Домусчиеви с 99.9%. Във второто влизат "Нелсен чистота" (на "Титан") с 60% и "Ай Ес Ви трейд", свързано с Кирил Домусчиев.

Зона 3 се поддържа от българското подразделение на австрийската А.С.А. Тя върши 54% от работата, като останалата част от дейностите се изпълнява от подизпълнители: местните "Астон сервиз" и "БАКС-99", които са в почистването от 2009 г.

Зона 4 беше спечелена през 2015 г. от консорциум "АЕС-Х груп", воден от свързаната с бившия общински съветник и бивш шеф на общинското дружество "Чистота" Красимир Арсов фирма "АЕС-Х". Фирмата му поддържаше района и преди това.

Отделно от седемте зони има няколко столични квартала - "Младост", "Триадица", "Витоша" и "Овча купел", чието почистване беше възложено през 2017 г. с договори до 2022 г. "Младост" и южната част от "Триадица" се поддържат от австрийската фирма "Заубермахер" (ЗМБГ), която и преди това отговаряше за тях. "Витоша" и "Овча купел" са възложени на "Консорциум София Юг", който отново е свързан с "Титан" и Домусчиеви.

Скандалът с Вълка и "Чистота Искър"

На практика почистването на столицата, най-скъпата външна услуга, е в ръцете на едни и същи фирми от над 10 години. За известно време на този пазар се включи и австрийската "Щрабаг", която отговаряше за "Красно село" и "Красна поляна", но през 2015 г. се отказа. За двата района се състезаваха австрийски, полски и български компании. В крайна сметка поръчката отиде при обединението "Грийн партнърс - БКС", което тогава индиректно се свързваше с Румен Гайтански-Вълка. Той дълги години бе монополист в почистването на София с фирмите "Волф 96", ДИТЦ и "Чистота София". Връзката вече е официална - от декларацията за краен собственик на дружеството става ясно, че това е Гайтански.

Изборът на "Грийн партнърс - БКС" беше обжалван на няколко инстанции и се забави повече от година. И макар съдът да отсъди, че класирането е законосъобразно, Столичната община отказа да сключи договор с обединението. Почистването на "Красна поляна", "Красно село", а впоследствие и на "Люлин" беше възложено директно на общинското "Чистота - Искър". Решението беше на кмета Йорданка Фандъкова, която призна, че макар да й се иска дейностите по почистването на града да се върнат в общината, капацитетът на дружеството е ограничен и проблемите са много.

Около две години по-късно се разбра, че не "Чистота Искър", а "Грийн партнърс" са извършвали дейностите по сметопочистване с договори за наем на техника. От финансов отчет на общинската фирма за 2018 г. стана ясно, че "Грийн партнърс" са получили почти цялата сума, отпускана от общината за поддръжка на кварталите. Ръководството на "Чистота Искър" беше сменено малко преди официално да се разбере за източването на средствата, а случаят беше предаден на прокуратурата.