🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо премиерът "пакетира" в едно Лозан Панов и Пламен Георгиев

Борисов се опитва да размие отговорността си за управлението с манипулативни твърдения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интервюто на премиера Бойко Борисов в сряда по Би Ти Ви поражда обяснимо затруднение, когато трябва да се определи кой момент от него е най-скандален в съдържателен план и кой най-добре илюстрира фактическата липса на политическа култура у човека, който се явява българският министър-председател.

Водеща (Цветанка Ризова): Струва ми се, че най-много ви боли, когато Радев – президентът Радев –каже нещо срещу вас, срещу автокрацията, срещу корупцията?

Бойко Борисов: И в общи линии аз само тогава реагирам. Водеща: Само на него реагирате? Това е вашият опонент – така го усещаме.
Бойко Борисов: Не, не че е опонент, но той е държавен глава, той е първата власт, той е върховният главнокомандващ. Водеща: Първата власт е парламентът, г-н Борисов. Не може да е първата власт президентът. Бойко Борисов: Когато се построяваме, първи застават държавният глава, след него застава шефът на парламента. Водеща Това е протоколът.
Бойко Борисов: След това аз, министър-председателят. Водеща: Това е протокол. Все още първата власт е парламентът и жалко, че нямаме това усещане. Бойко Борисов: Не може, когато си първият човек в държавата, първата дама – понеже не казваме втората дама, не казваме, че Караянчева е първата дама, нали? Водеща: Не.
Бойко Борисов: А казваме, че г-жа Радева е първата дама. Водеща: Караянчева ръководи първата власт. Бойко Борисов: Безспорно той е първият, нали? Водеща: Добре. Решили сте, че той е първият. Хубаво. Приемаме, че той е първият.

(Цитатите са по агенция "Фокус")

Начело на изпълнителната власт в България стои човек, който демонстрира незнание или незачитане на конституционното устройство на държавата; който свежда всеки управленски проблем до битовизъм, защото така му е разбираем; за когото йерархията на властите в държавата се определя от протокола (кой застава първи) и от нелепи интерпретации за съществуването на "първа дама" у нас.

По-същественото е, че лидерът на политическата сила, която управлява България вече 10 години, демонстративно не желае да носи никаква отговорност за случващото се в резултат на собственото му управление и поради тази причина играе на наддумване - от БСП нямат право да говорят, защото те са зарязали недостроена болницата в Ямбол, а президентът им Първанов е патронът на предишния главен прокурор (Борис Велчев) и председател на ВКС (Лазар Груев), еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заявила личното си мнение, че мониторингът върху България няма да отпадне в рамките на тази Еврокомисия не защото това е логично, а защото е от друго политическо семейство, но пък личното мнение на Тимерманс и Юнкер било друго и т.н.

Ефектът от този манипулативен наратив далеч не е безобиден. И посланията му имат развращаващо въздействие върху публичния дебат.

Послание първо: Премиерът и ГЕРБ не приемат да носят отговорност за избора и действията на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и за целия състав на комисията, макар именно ГЕРБ да го предложи (Цветан Цветанов и група депутати) и той бе избран от управляващото мнозинство. Това е любопитен щрих от интервюто на Борисов, защото е еманация на цялата порочна кадрова политика на ГЕРБ (зад която стоят много други задкулисни играчи със събирателното наименование "Кой").

ГЕРБ си създаде КПКОНПИ, но не отговаря за нея, ГЕРБ и ДПС си поделиха ВСС и Инспектората към него, но не носят отговорност за него, Борисов и тези, които му подсказват, си назначиха главен прокурор ("Ти си го избра"), но не приемат тезата, че той е оръдие в ръцете на скрити играчи. (По тази логика впрочем и Порожанов се оказва без отговорност за хайдутлука с европейски пари в ДФЗ по времето, когато е управлявал фонда.) Списъкът на тези кадрови практики е ужасяващо дълъг и ще продължава да расте точно защото никой не носи отговорност за всяко назначение..

Водеща: Добре. Вие имате ли доверие в КОНПИ? Съвсем сериозно ви питам. Знам, че вие го избрахте, тоест ГЕРБ основно предложи тези хора.

Бойко Борисов: Не, ГЕРБ не го е избирал.
Водеща: Имате ли доверие на Георгиев и неговия заместник? Честно ви питам. Бойко Борисов: Има си начин, по който се избират шефовете. И това е в парламента като висша парламентарна форма. Водеща: Така де – имате мнозинство там. Бойко Борисов: Това е политическата система.
Водеща: Не оспорвам.

Бойко Борисов: Политическата система е тази. Имаше времена, в които президентът Първанов тогава, БСП, единият му съветник стана главен прокурор, другият му съветник стана шеф на съда. Така че БСП да не се обаждат по тази тема.

И тук стигаме до следващото ключово послание – каквото и да е правил Пламен Георгиев, правилният подход към темата (за журналистите, които питат премиера в държавата, където медиите според него били свободни) е той да бъде опакован с председателя на ВКС Лозан Панов – един от малкото публични опоненти на настоящото статукво, който не прие директния политически диктат и си позволи публично да се възпротиви премиерът да му праща есемеси.

Бойко Борисов: По същата логика защо само за КОНПИ питате, а за председателя на Върховния касационен съд имаме ли доверие?

Водеща: Имате ли му доверие?
Бойко Борисов: Не. Водеща: Защо? Бойко Борисов: Защото се изявява като политическа фигура, не като неутрален съдия – като политическа фигура. Водеща: Например?
Бойко Борисов: Прави коментари на политически теми. Той трябва да си гледа съда, да седи криво или както иска, но да съди право неговият съд. Водеща: Какво ви притесни, кажете? Бойко Борисов: Питате ме – казвам ви. Водеща: Да, да. Но кое политическо изказване ви е притеснило и не одобрявате?
Бойко Борисов: Много. Питате "Да, не?" и отговарям. Водеща: Именно. Бойко Борисов: Нямам доверие. Водеща: Тоест Георгиев като си събори барбекюто, си става шеф на КОНПИ, връща се?

Бойко Борисов: Те са две абсолютно еднакви неща. Георгиев и Панов.

От една страна, за Лозан Панов е добър атестат, че премиерът му няма доверие. Предвид, че той има доверие на широк кръг други хора - от Румен Порожанов до Сотир Цацаров. Но вредата за обществото от посланието му е, че руши авторитета на съдебната власт, която е фундаментът на държавата. Всеки политик трябва да се чувства отговорен за ниското ниво на доверието в съдебната власт. А когато министър-председателят и лидер на управляващата партия се включват в обругаването й, щетите се мултиплицират.

Има и нещо повече – това изказване идва в контекста на лансираните от управляващите нови нормативни мерки за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, където единствен Лозан Панов не е е част от мрежата на политическото статукво. В този смисъл думите на премиера звучат като хибридна атака, напомняща за скорошните събития в Полша и на по-отдавнашни в Унгария. И макар че най-вероятно е манталитетно проявление на отношението към независимостта на съда, посланието надхвърля допустимите граници, с които е длъжен да се съобразява един премиер на държава, в която все още официално има разделение на властите и върховенство на правото.

И не, Пламен Георгиев и Лозан Панов не са едно и също. Няма как. Изборът на Пламен Георгиев и продължаващото му крепене на поста, ходенето на пръсти около имотните му проблеми и скандалните му професионални изцепки са отговорност на ГЕРБ – те си го предложиха и те си го избраха и е крайно време да научат какво е политическа отговорност.

И ако по отношение на Лозан Панов премиерът смята, че представителите на съдебната власт нямат право на политически изявления, въпросът е защо мълчи за политическите по същество коментари, които редовно правят и главният прокурор Цацаров, и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Отговорът е очевиден - защото те нападат опонентите на властта, олицетворявана от Борисов, и обичайно изпълняват политически и бизнес поръчки. И точно това е същественото разграничение.

Всъщност представителите на съдебната власт имат право на политически оценки за съдебната реформа и политическата среда, в която работят магистратите, а на председателите на върховните съдилища това най им приляга това. Това се казва дори в практиката на Европейския съд по правата на човека (виж например делото Бака срещу Унгария). И критериите, по които се оценяват публичните послания на висшите магистрати са точно в това - дали в тях се засягат принципни проблеми на функционирането на системата, на върховенството на правото и необходимостта от реформи, или се решават конюнктурни проблеми на управляващите и кликата около тях, бият се политически опоненти и се бастисват бизнеси.

Всъщност съкровищницата от "безсмъртни" цитати на премиера отдавна пази ясен знак за неговото отношение към правосъдието, върховенството на закона и собствената му роля в държавното управление. Ето някои образци, запазили се за поколенията:

  • Ние знаем как да се оправим с адвокатите, дето искат да ходят в Страсбург. Веднага им изкарваме нещата и те се отказват вече да ходят в Страсбург.
  • Щом са известни бандити — в затвора! Какви доказателства ще им търсим? И какви са тия съдии — някаква пикла ми завършила миналата година и вече е с имунитет.
  • Нямам коментар. Аз не съм го казвал официално и даже не си спомням, че съм го казвал. И да съм го казал, това си е мое право.
  • Аз моята история съм я написал, та написал... От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. От нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен.

И тук да помълчим.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 13

    А Лозан Панов какво общо има със скандала? Няма дори косвена връзка нито с апартамента (който е на жена му от преди да се познават), нито с Артекс.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 16

    Г-н Борисов има едно, видимо, свръхестествено качество: както питон омагьосва с поглед жертвата си преди да я погълне, така и той омайва седящия отсреща "журналист" (предимно от телевизията) и го превръща в зомби, което само кима на заливащия го Борисов поток на съзнанието и на мига му се изпаряват въпросите, които и той, както и всеки българин, иска гневно да зададе на премиера.

    Защото не мога да приема, че и Слави Трифонов навремето, и д-р Бойко Василев, и Антон Хекимян, и Цветанка страдат от професионално омекване на 4-ти и 5-ти гръбначен прешлен и се привеждат само като Го зърнат.

    Впечатлен съм на упорството на г-жа Мирела Веселинова и й благодаря искрено, че си е направила труда да дешифрира тая безсмислена логорея и настоятално моля всички ви: прочетете я отново!

    И отново!

    И отново!

    Не че, упорствайки, ще откриете смисъл. Няма такъв. Просто ще се убедите какъв безмислен човек безгрижно сме оставили да определя нашите и на децата ни съдби.

    И се моля изпадналият в сляпа кръгова отбрана самотник Борисов, невярващ на никого от "огромната" си партия, все по-често да обикаля студията на телевизиите. И ще го прави, защото с вълчия си инстинкт усеща как времето му изтича. Преди три месеца никой открито не говореше, че трябва да има предсрочни избори. Сега всички сме убедени, че това е наложително. Защо? За да се изчегърта Борисов и борисовщината, които разкапаха държавата.

    Вярвам, че с водопадите на плиткоумията и откровените си глупости няма как да не досади и да не събуди желание у българите да го разкарат завинаги!

    Дай, Боже!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 15

    Не си спомням да съм се възхищавал от автор в Капитал.

    Г-жа Веселинова ме спечели с невероятното си есе. Удоволствие беше за мен.
    Няма да е честно да не й го кажа.

    Моля, ако прецените, пуснете отново, и отново, и отново феноманелната реч на съдия Лозан Панов по повод годишнината на Търновската.
    Всеки, който малко от малко може да мисли, ще я разбере.
    Аз я разпратих на всички, които уважавам.
    Това е текст, който трябва да бъде прочетен! Задължително!
    Мислещи и чувстващи хора като съдия Панов няма много. Нека ги пазим - ако трябва и от тях самите - защото ще ни потрябват.


    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#4] от "izt21595181":

    Хубаво е, че точно мен няма кой да ме възприеме като адвокат на Капитал. Затова, смятам, че докато се чудите кой е съдия Панов, можете да попитате гугъл или да прочетете въпросната реч на съдията:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2019/04/17/3421074_lozan_panov_mrakobesnite_vremena_tepurva_predstoiat/?p=0#addcomment

    Изобщо не е укорително да не знаете кой е съдия Панов.
    Укорително е, ако не схванете какво е казал.

    Нередност?
  • 7
    megalocnus avatar :-|
    megalocnus
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#4] от "izt21595181":

    Някой непременно трябва да се пада някакъв някому, че да го защитава?

    Вашето не е риторичен въпрос, а обикновена тролщина.
    Риторичен въпрос е дали е безкористна...

    Нередност?
  • 9
    edge404 avatar :-|
    Edge404
    • + 8

    А за коментиращите - не ви ли прави впечатление, как троловете са все с три букви и последстващ номер? Не ми се рови сега за примери, ама който има желание, може да си провери и анализира. Та "лекарството" е игнор и доклад за простотиите им и те така ;)

    Нередност?
  • 10
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • + 5

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Според мне просто е прионуден да е омагьосан водещият. За това и борисов не ходи по диспути и само в избрани предавания, що не иде при волгин да речем?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал