🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Христо Иванов: Управляват ни крадци на бъдеще

Съпредседателят на "Демократична България" пред "Капитал"

Христо Иванов: "В сегашния скандал виждаме резултата от спазарената безнаказаност."
Христо Иванов: "В сегашния скандал виждаме резултата от спазарената безнаказаност."
Христо Иванов: "В сегашния скандал виждаме резултата от спазарената безнаказаност."    ©  Надежда Чипева
Христо Иванов: "В сегашния скандал виждаме резултата от спазарената безнаказаност."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Христо Иванов е бивш правосъден министър, подал оставка след бламираната от ГЕРБ и ДПС правосъдна реформа във втория кабинет на Борисов, и лидер на "Да, България", част от обединението "Демократична България". Разговаряме за системните проблеми на държавата, които скандалът с имотните сделки на високопоставени лица разкрива, и за залога на предстоящите избори за Европейски парламент.

На КСНС при президента Румен Раден лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи разговор за правомощията на главния прокурор и съдебен контрол върху актовете на прокуратурата - неща, за които партиите от "Демократична България" настояват от години. Узряват ли и други политическите сили за такива промени или е предизборен PR?

- Тази разядена от корупция и зависимости политическа класа не е в състояние да спре тоталния разпад на държавността, на който сме свидетели. От години алармирам, че България е във властта на един корупционен модел и че трябват радикални реформи, ако искаме да започнем да възстановяваме българската държавност. Тези реформи могат да бъдат извършени единствено от "Демократична България" и все повече хора ще разбират това. От години виждаме ГЕРБ, БСП и ДПС заедно да разиграват всякакви сценки само и само да запазят това отровно статукво. Под повърхността на битовата драма с апартаменти, тераси и асансьори се крие дългогодишното състояние на будна кома на всички институции, които трябва да се грижат за това в България да няма корупция по високите етажи на властта. По въпроса дали има кой да накаже Цветанов Борисов изброява "Господ, народът и аз". Институциите ги няма, държавата я няма. Ето това е централният политически проблем на България.

Пламен Георгиев трябва да си подаде оставката не просто защото е обсебил някаква част от покрива или само защото има проблеми с имотната си декларация, а, на първо място, защото тези неща не бяха разкрити от неговата комисия - това е задачата на КПКОНПИ. Него пък сега ще го проверява Цацаров, който не само, че също има въпросителни около сделки с имоти, но седем години нагло ни доказва, че е там, за да обслужва корупционното статукво. А преди Пламен Георгиев бяха Стоян Кушлев и Филип Златанов. Всеки път се създава нов орган или нов закон, после се назначава очевидно непригоден човек и когато гръмне поредният скандал, всичко започва отначало. Това е една поредица от нагли шашми. А най-важно за статуквото е да няма реална реформа на прокуратурата. Защото в крайна сметка тя е гарантът за безнаказаност - политическа, икономическа, корупционна.

И това, че Корнелия Нинова най-накрая изобщо каза нещо по тази тема, е може би добра новина. Но истината е, че ние видяхме един КСНС, който беше предизборно мероприятие за всички участници - там нямаше абсолютно никакво системно усилие да се диагностицира проблемът. Нямаше сериозен ангажимент за решения - нито от Нинова, нито от Борисов.

Освен да свиква КСНС, Румен Радев има и други инструменти. Той трябва да обяви конкретните критерии, на които трябва да отговаря кандидатът за главен прокурор, който ще му бъде изпратен от ВСС - като професионална биография и като заявки за реформа. Трябва да се ангажира, че ще подпише указа само за човек, който идва с много ясна програма за реформи. Президентът Радев има конституционна инициатива. И можеше отдавна да започне консултации за промени в конституцията, свързани със статута главния прокурор и на прокуратурата, която трябва да бъде преучредена - със системно изградени гаранции за публична отчетност и ефективност.

Нашата заявка е ясна и доказана с действия: ние искаме пълно преучредяване на прокуратурата. България има най-голямата прокуратура като личен състав в цяла Европа. И това е един деморализиран състав, плод на дългогодишна антиселекция. Затова трябва да започнем на чисто и да изградим прокуратурата така, както Маргарет Тачър изгради британската прокуратура - от нула направи една модерна обществена служба под ясен парламентарен контрол. Или по същия начин, по който ЕК направи в Албания пълна реселекция на магистратите. Има ги моделите, просто трябва политическо решение с промени в конституцията това нещо да бъде направено и в България. А паралелно КПКОНПИ и т.нар. специализирано правосъдие трябва да бъдат премахнати в настоящия си вид, защото от смокинови листа за липсата на реформа на прокуратурата, те започнаха да се превръщат в репресивни чудовища.

Промените в Закона за съдебната власт породиха прогнози, че главният прокурор Цацаров ще заеме поста на главен съдебен инспектор - какво би означавало това за системата?

- Имаме вече един изключително лош сигнал - президентът обнародва бързо и без вето промените в ЗСВ, които позволяват този трансфер. Искам ясно да кажа: Цацаров като главен съдебен инспектор е първо тотално перверзно от гледна точка на това, че този човек е доказал по всички възможни показатели - и от обществено мнение, и от успеваемост по дела, и от това, което знаем за неговата дейност - че е абсолютно провален главен прокурор и изключително лоялен служител на олигархичния модел в България. И второ - това фактически ще му даде огромна власт, дори по-голяма, отколкото има в момента, върху съдиите и прокурорите. Сега ще може да ги тр ича по устав във всеки момент. Така че Цацаров в никакъв случай не бива да бъде допускан до тази роля. Още повече че това очевидно е част от сделката по назначаването на следващия главен прокурор - да се осигурява на Цацаров комфортно оттегляне и той да не пречи на съставянето на мнозинства около следващия спазарен гарант на безнаказаността в България.

Каква е надеждата това статукво да се промени?

- Надеждата е българските граждани да започнат да номинират политическа алтернатива. Изборите за Европейски парламент се превръщат в национален вот на доверие към правителството. Остава да ги превърнем в референдум за самия олигархичен модел. Имаме уникалния шанс настоящото разголване на този модел да настъпи преди европейски избори, на които хората няма да избират между Борисов и Корнелия за премиер. А Корнелия Нинова като алтернатива наистина плаши. Но понеже като пряка последица от тези избори тя няма да дойде на власт, имаме шанс демократичната общност да се обедини около една листа и около една политическа сила, която да натовари със своите очаквания за следващите парламентарни избори, които очевидно ще бъдат съвсем скоро. Сега можем да счупим затворения кръг на избор между двете БКП-та и техния вечен партньор в Сараите и да инвестираме гласа си в инструмент за промяна.

Реалността е, че единствените моменти, когато в България са се правили усилия за реални реформи, е било, когато хората и политическите сили, които днес сме обединени в "Демократична България", сме били в управлението или поне в парламента. Просто няма кой друг да свърши тази работа.

Как оценявате ефекта от обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" една година след като беше подписано?

- "Демократична България" беше учредена формално на 12 април 2018 г., но ние реално сме заедно почти две години. През това време доказахме, че конструкцията е здрава. Че имаме еднакви политически цели и позиции и че можем да взимаме решения в името на национални политически задачи, а не от партиен егоизъм. Това вече се усеща, защото социологията показва, че от началото на годината "Демократична България" има тенденция на нарастване в подкрепата.

На тези избори ще защитим позиционирането си като четвърта политическа сила. Ще наложим реалността, че в един бъдещ парламент няма да може да бъде създадено дясно-център управление, без то да отговори на нашите изисквания за дълбоки и решителни реформи в ключовите сектори. Ще можем да налагаме дневен ред и това е важно. Това, което мога с увереност да кажа днес, е, че "Демократична България" може да се справи с тази задача и да отстоява с твърдост политическите приоритети, които са ни възложени от избирателите.

Как гледате на роенето в дясното пространство?

- Необходимото обединение го има. Нашата задача беше да има политическа яснота, така че хората да имат ясен избор. Заложихме на ясен критерий – отношението към корупционния модел на управление. Затова и настояваме да се говори за демократична общност. Търсим обединението между всички онези политически сили и граждани, които разбират, че първостепенният въпрос за България е дали този корупционен и авторитарен режим ще бъде оставен да се развива и да става все по-страшен, или ще започнем да мобилизираме съпротива за отстояването на свободата, демокрацията и върховенството на правото. В "Демократична България" се обединихме тези, които споделяме тази гледна точка. Подадохме ръка и на други формации. Желая успех на всички, които избраха друг път, но от гледна точка на избистряне в момента има само един кандидат да представлява каузата на демократичната общност и това е "Демократична България".

Демократичната общност има своя електорален периметър. Това е електорат, с който на този етап не е достатъчно да се дойде на власт, но е напълно достатъчен за една политическа сила, която има ясни приоритети, да отстоява дневен ред в следващия парламент и да започне да обръща мача. На тези избори ние предлагаме годен политически инструмент за тази цел: "Демократична България" е здрава конструкция, доказахме, че можем да вървим напред и си имаме доверие. Хората от демократичната общност има за кого да гласуват.

Колко дълго може да изкара България в сегашното състояние на държавата и какво бъдеще си ковем с него?

- Българската държавност е в много тежко състояние, а светът около нас се промени и вече има доста сериозни фактори, които имат и интерес, и възможност да се възползват от това състояние.

Но по-големият проблем е, че светът се променя така, че ще се раздели по нов начин на печеливши и на губещи в зависимост от това дали една страна ще може бързо, целенасочено и компетентно да навигира технологичната революция. Според различни прогнози в следващите десетилетия огромен процент от работните места, които познаваме, ще изчезнат. Ако нашето общество няма ясен план как да навигира този технологичен, социален и икономически преход, за да се окаже при печелившите, то ще се окаже губещо от още една революция. След като сме изгубили Първата световна война, Втората, останахме на грешната страна на желязната завеса, в много отношения пропиляхме последните 30 години... Ако загубим и в този цивилизационен преход, ние наистина сме обречени на много нерадостна съдба.

И по тази причина трябват хора, които могат да навигират този преход, които говорят езика на това време, които могат да въведат електронно управление, а не просто да похарчат 2 млрд. и нищо да няма насреща. Страната има нужда от много бърза смяна на управлението - за да не се разпадне и за да си осигури място от правилната страна на историята. Сега имаме управление, което гледа в миналото. Държат се за столовете и гледат да оцелеят физически, индивидуално. Това управление не прави нито една реформа, страната е в състояние на пълна безпътица и безперспективност, бъдещето не е част от нито едно политическо уравнение. Управляват ни крадци на бъдеще.

Ние можем да говорим за бъдещето, защото сме доказали, че можем да правим реформи. "Демократична България" е единствената политическа сила, която може да направи няколко заявки - реална съдебна реформа, реално въвеждане на електронно управление, реална реформа на МВР и службите, реално отваряне на енергетиката, реално изчистване на финансовия сектор така, че България да може да влезе в еврозоната, а това значи в бъдещото ядро на Европейския съюз.

Интервюто взеха Румяна Червенкова и Велина Господинова

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 12

    Успех на Демократична България!

    Нередност?
  • 2
    sisitkova avatar :-|
    sisitkova
    • + 1

    хм, оправете все пак печатната грешка във фамилията на президента.

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 4

    "Нинова предложи разговор за правомощията на главния прокурор и съдебен контрол върху актовете на прокуратурата - неща, за които партиите от "Демократична България" настояват от години."
    ==============
    Значи коалицията се оформя полека. Такава я очаквахме.

    Нередност?
  • 4
    hammurabi avatar :-|
    hammurabi
    • + 5

    Добра заявка, добри намерения. Убедете колебаещите се. И не се превръщайте в обещатели на бъдеще като контрапункт на крадците на бъдеще. Времето съществува, за да не ни се случват всички неща на един път. Но не забравяйте, че хората искат да живеят тук и сега.

    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-P

    Има признаци ,че цялата политическа класа е за подмяна особени тези дето са крали преди 20г. и си мислят,че всичко е пито не платено и забравено! Примерно Лаура Кьовеши в Румъния осъди цял билюк висши крадливи държавници и то за по-малки гафове от тези на последните ни 7-8 правителства!

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1
    • + 4

    Смятам, че Демократична България трябва да получат своя шанс да променят системата. Дано повече хора ги припознаят!

    Нередност?
Нов коментар