Най-важното от изборния ден

ГЕРБ печели с много, обрат за "Демократична България", провал за БСП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екипът на "Капитал" следи за вас на живо всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота от България и от Брюксел. По-долу може да проследите хронологично (най-горе са най-новите неща) най-важните събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал".

23:42 "Демократична България" ще трябва да изчака официалните данни от ЦИК, за да разбере дали ще има мандат в Европейския парламент, сочат данните и от 100-процентовото паралелно преброяване на гласовете, извършвано от "Алфа рисърч". ДБ получава 5.7% без гласовете от чужбина.

Разликата между ГЕРБ и БСП става 7.4 процентни пункта, а резултатът на ВМРО се повишава с 0.1 пункта - до 7.1% - достатъчно за да вземе втори мандат. ДПС имат три мандата с 15.8%. Активността според социолозите е 31.9%.

22:37 ч. "Демократична България" не получава мандат в Европейския парламент, според 50% от паралелното преброяване на резултатите, което прави "Алфа рисърч". ДБ получава 5.3%, а границата е 5.88%. Тези данни обаче са без гласовете от чужбина и другата половината от протоколите. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява на този етап - ГЕРБ взимат 31.1%, а БСП - 24.2%, което почти 7 процентни пункта. ДПС взима 16.5%, а ВМРО - остава на 7%. При тези резултати мандатите се разпределят така - 7 за ГЕРБ, 5 за БСП, 4 за ДПС и един за ВМРО.

21.10 Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов намекна, че след евроизборите може да има преформатиране на коалицията "Обединени патриоти", която управлява заедно с ГЕРБ. Той заяви, че единият от партньорите му Валери Симеонов не си е позволил да каже "лоша дума" срещу ВМРО и водача на листата Ангел Джамбазки, но не така стоят нещата с другия участник в коалицията "Атака" и лидерът й Волен Сидеров. ""Атака" минаха всякакви граници на морал. Те плюха по ВМРО, плюха по мен и то по грозен и непочтен начин. Не знам как ще се гледаме утре в очите.", заяви Каракачанов пред Нова TV. Лидерът на ВМРО допълни, че "трудно работи" с "Атака". Той заяви, че с вота си избирателите са показали коя от трите формации от "Обединени патриоти" си е вършила работата. "Времето ще покаже дали това нещо (коалицията) ще продължи. Но аз не съм оптимист", заключи Каракачанов.

20:30 ч. Лидерът на БСП Корнелия Нинова така и не се появи в изборната нощ. В изявление пред централата на партията председателят на предизборния щаб Георги Свиленски отказа всякакви коментари до понеделник, когато се очаква да приключи паралелното преброяване на гласовете, което партията прави, тъй като резултатите са "разнопосочни". "Притеснява ни ниската избирателна активност", каза Свиленски и благодари на всички, които са гласували за БСП и не са се уплашили за работното си място, както и това на своите деца.

20:20 ч. Водачът на листата на "Демократична България" Радан Кънев беше предпазлив в първите минути след 20 ч и поиска да се коментират резултатите в понеделник, тъй като са на ръба. Той обаче припомни, че гласуването в чужбина все още продължаваше към онзи момент. Първият му анализ беше, че "изборите показаха, че БСП не може да бъде алтернатива. Докато тя е основна опозиция, ГЕРБ ще управлява вечно". Кънев не приема, че са консолидирали целия демократичен вот, но напомни, че "Демократична България" е тръгнала от три процента, а е стигнала до шест.

20.10 Според екзит половете на социологическите агенции ДПС ще има трима евродепутати, ако тези резултати се запазят. Още от предизборната кампания се знае, че формалният лидер на движението Мустафа Карадайъ, който е начело на листата, няма да стане евродепутат. Ключовият въпрос е дали вторият в листата Делян Пеевски ще отиде в Брюксел, или ще се откаже, както направи на предишните избори за Европейски парламент. Пред Нова TV депутатът Хамид Хамид, който е и член на централното оперативно бюро на ДПС, заяви, че този въпрос ще се решава от ръководството и от самия Пеевски след като се видят окончателните резултати от евровота. Същото каза и Йордан Цонев, който е в ръководството на движението.

20.00 Според първите резултати от екзит пола на агенция "Галъп" ГЕРБ води на БСП с 5%. За ГЕРБ са гласували 30.5% от избирателите, а за БСП - 25.4%. Трета политическа сила е ДПС с 12.8%. Още две партии ще имат евродепутати. Това са ВМРО с 8% и "Демократична България" с 6.5%.

Разликата между ГЕРБ и БСП според първите прогнозни резултати на "Тренд" е 7%. За партията на Борисов са гласували 30.5%, а за социалистите - 23.5%. С 14 на сто от гласовете следва ДПС. И според "Тренд" още две политически сили ще имат свои евродепутати. Това са ВМРО със 7.5% и "Демократична България" с 6.5%.

19:50 "Ще бъде грешка ГЕРБ да възприеме, че хората препотвърждават модела на управление. Това не е така. Хората не видяха алтернатива в БСП", коментира политологът Даниел Смилов пред bTV. Според него единственото, което е направила Корнелия Нинова е, че е тласнала партията към нишата на националистите и патриотите, и я е затворила за избирателите от центъра. Смилов каза, че Бойко Борисов е трябвало да вземе кампанията на ръчно управление, защото около него не останали много хора и той би следвало да си направи изводите от това.

19.30 ГЕРБ печели европейските избори с 10% преднина пред БСП. Това сочат първите прогнозни резултати на агенция "Алфа рисърч" към 19 часа. Според тях за ГЕРБ са гласували 33% от избирателите, а за БСП - 23%. На трето място е ДПС с 13.2% от гласовете. Първите резултати сочат, че още две формации ще имат евродепутати. Това са ВМРО (6.8%) и коалицията "Демократична България" (5.9%). Под прага от 5.88% остава "Воля". За формацията на Веселин Марешки са гласували 3.9%.

Ако това съотношение се запази ГЕРБ ще има 7 евродепутати, БСП - 5. ДПС печели 3 мандата, а ВМРО и "Демократична България" по един мандат.

Според предварителните данни на "Галъп интернешънъл" към същия час ГЕРБ ще има 6 депутати в ЕП, а БСП - 5. Тази агенция дава 6.5% от гласовете за "Демократична България", което засега прави мястото й сред претендентите по-сигурно.

18.00 Два часа преди официалния край на изборния ден в 20.00 гласуването за Европейски парламент не донесе разместване в позициите на политическите партии според сайтовете, които следят т. нар. екзит пол на различни социологически агенции. Единствената интрига във данните на повечето от тях е свързана с въпроса дали четири или пет формации ще излъчат евродепутати, тъй като последните данни дават много сериозен шанс на петата в класациите. В следобедните часове в някои от проучванията нараства разликата между първата и втората политическа сила.

Трябва да се има предвид, че в сондажите в изборните секции не се отчитат гласовете от чужбина, които също могат да повлияят на окончателния резултат. Той ще стане известен в следващите два дни.

Според експерти в края на изборния ден традиционно настъпва времето и за купения вот, с който партии могат да се опитат да наваксат изоставането си. Това според тях ще си проличи и по нарастването на избирателната активност в последния час преди затварянето на секциите.

Все още няма нови данни от ЦИК за избирателната активност – след измерената средна за страната към 12.30 часа малко над 15 на сто. Според някои от социологическите агенции няколко часа по-късно активността се е повишила до нод 20 %, но засега остава много под прогнозираното преди вота участие на около 35 процента от имащите право на глас.

17.30Политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" заяви пред Нова TV, че на тези европейски избори може да има най-ниската избирателна активност в сравнение с изборите досега. Той посочи, че на предишния вот за европарламент са гласували около 2.2 милиона избиратели, а на тези техният брой може да е под 2 милиона. Като причини за ниската избирателна активност Ганев посочи липсата на нови субекти на политическата сцена, скандалите от последните 2 г., които са дистанцирали хората от политическия живот, както и съвпадането на вота с дългите почивни дни.

16:00 В сравнение с другите страни, избирателната активност в България изглежда слаба. Към 12 час най-ниска е била активността в Португалия (11.56%) и Полша (14.39%). Най-висока е била в Литва – 34%. Интересно е, че във Франция местното МВР редовно пуска данни за активността на избирателите.

15:40 ЦИК реши, че публикуването на данни от междинно социологическо проучване на сайта на вестник "24 часа" е нарушение на закона. Председателят на комисията ще издаде акт за това. ЦИК указва на сайта да свали данните и да не публикува нови.

15:16 Няколко медии продължават да публикуват предварителни данни от екзит половете на социолгическите агенции. Накратко, според данните, които споделя "Дневник", подреждането на партиите се запазва, като разликата между първите двама се увеличава. Четири партии изглежда, че твърдо ще вкарат евродепутати, а една е на ръба, макар и да увеличава резултата си от преди обяд. Данни от други агенции се публикуват още в "24 часа", "Клуб Z" и още няколко места, като изводите от тях са същите, с малки разлики в точните проценти.

Към 13 часа избирателната активност е била 15.47%, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За сравнение към същия час на предишните евроизбори през 2014 г. активността е била малко над 19%.

15:00 Има информации, че на места е било затруднено гласуването с машини, но сигналите са повече технически - неработещо принтиращо устройство, разменени машини - не са доставени в съответните секции и др. Гласуването е преустановено, а отрязъците са преброени ръчно.

В 3 000 секции от общо около 12 000 в страната има такива устройства. Избирателят може да предпочете обаче да използва хартиена бюлетина. Методическите указания на ЦИК как се борави с машините бяха одобрени едва в понеделник, а на сайта на комисията все още няма информация дали устройствата са сертифицирани. В профила си в социалната мрежа един от членовете на Обществения съвет към ЦИК Дончо Пачиков коментира, че в понеделник ще поиска по Закона за достъп до обществена информация данни за тази процедура. По информация на членове на БСП преди два дни в ЦИК е имало спорове дали изобщо да не отменят гласуването с машини, но не се е стигнало до това. От протоколите на сайта на комисията не се установява такъв спор.

Ако някоя машина не работи в деня на изборите, техникът трябва да опита да я задейства, а ако не успее - да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

С машини гласуваха някои от кандидатите за евродепутати - Мустафа Карадайъ, Ангел Джамбазки, Радан Кънев и др., но пък Валери Симеонов е цитиран да казва - "да ми изсъхне ръката, ако посегна към машините".

13:40ЦИК се опитва да овладее масовото публикуване на данни, за които няколко медии намекват, че са от екзит половете на различни агенции. Комисията задължи ПИК незабавно да премахне предварителните данни за изборните резултати от страницата си и да преустанови публикуването на нови. Председателят на комисията ще състави акт за нарушение на медиата.

13:35 Управляващата лейбъристка партия в Малта печели убедително изборите, сочат предварителните резултати. Партията може да получи четири от шестте депутатски места на страната в Европейския парламент. Малта гласува в събота. Правителството на премиера Джоусеф Мускат беше сериозно ударено през 2017 г. след убийството на блогърката Дафне Галиция, която разследваше твърдения за корупция сред управляващите.

13:30Управляващата коалиция в Латвия печели изборите, сочат резултатите на база преброени 90% от бюлетините. Според местната агенция Leta 26% от участвалите в изборите латвийци са дали гласа си за партията на сегашния вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис и на латвийския премиер Артурс Каринс "Ново единство". Общо малко над 30% са получили другите три партии в коалиционното правителство. Опозиционната лява "Хармония" е втора с 18%, а крайнодясната консервативна "Всички за Латвия" (която също е в правителствената коалиция) – 16%.

13.17 В секцията в Никити на втория ръкав на гръцкия полуостров Халкидики още от сутринта има опашка от желаещи да гласуват. Според Нова TV до 12 ч. там са упражнили правото си на глас повече от 200 избиратели.

Към този час напливът от желаещи да гласуват продължава, както е видно от снимката, която ни изпрати читател на "Капитал". Освен в Никити, избирателна секция има и на първия ръкав на полуострова Касандра, където също има висока избирателна активност. 13:10 Със заповед е наредено на служителите на държавната администрация да изключат компютрите и принтерите от вътрешната мрежа и интернет до понеделник, за да се предотврати кибератака, пише dir.bg. Източник на "Капитал" потвърди информацията.

13:05Румънците днес участват в два вота - за Европейски парламент и в референдум, който според президента Клаус Йоханис им дава възможност да покажат недоволството си от корупцията. Йоханис свика допитването заради спорните съдебни реформи на правителството, които той смята, че водят до безнаказаност за осъдени за корупция политици. Референдумът няма задължителен характер и най-малко 30% от избирателите трябва да участват в него, за да бъде валиден.

12:54 Опозицията в Словакия обяви победа, базирайки се на неофициални резултати от вота в страната. Словаците гласуваха за Европейски парламент в събота. Според разпространените данни дясната про-европейска партия SPOLU печели малко над 20% от гласовете, докато управляващата социалдемократическа партия SМЕR взима 15.6% от гласовете. Крайнодясната неонацистка партия L’SNS (Котлеба) е трета с 12%, а четвърти и пети са християндемократическата KDH и либералната SaS.

Евентуалната победа на SPOLU ще продължи тенденцията словаците да гласуват срещу статуквото като избират либерални и про-европейски политици, като избраната в началото на годината президентка Сузана Чапутова (бивш председател на SPOLU). Както и Чапутова, която беше ново лице в политиката, SPOLU e основана през 2018 г.

12:50 Президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова имаха сходни послания, след като гласуваха в неделя. И Радев, и Нинова призоваха за по-висока избирателна активност.

Държавният глава каза, че "масовото участие е най-сигурният начин за неутрализиране на всеки опит за доминиране на корпоративен, контролиран и купен вот. " Корнелия Нинова също призова за масово гласуване. "Колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-голям е шансът България да успее и действително да бъдем част от Европа - да живеем достойно", каза и водачът на листата на БСП Елена Йончева.

Румен Радев обвърза вота за Европейски парламент с обстановката в България - "изборите за Европейски парламент са не по-малко важни от националните избори, защото Европа и България се намират на кръстопът."

12:40БСП сезира ЦИК заради публикуваните в сайтовете на вестник "24 часа" и агенция ПИК данни от екзит пол проучвания, което е забранено по закон. "В тази връзка, моля, да установите описаното нарушение, да разпоредите незабавното премахване на описаните резултати от сайтовете на онлайн новинарските издания, както и да наложите предвидената в Избирателния кодекс имуществена санкция съгласно чл. 475 от ИК.", настояват от "Позитано" 20. С последните изменения в кодекса е забранено публикуването на междинни резултати от проучванията на изходите на секциите и в страниците на медиите в социалните мрежи. За и против забраната, ето какво писа "Капитал" след последните избори.

12:30Колко струва един депутат? Или с други думи, колко хора трябва да гласуват за една партия или коалиция (или индивидуален кандидат), за да изпрати тя депутат в Европейския парламент. Ако всички гласоподаватели - 6 355 633 гласуваха, то "цената" на един евродепутат би била 373 861 гласа. Разбира се, по време на изборите гласуват много по-малко хора (36% от имащите право на глас през 2014 г.), има и недействителни гласове (5.19% от всички през 2014 г.), което сваля прагът, който партиите трябва да прескочат. Сметката допълнително се усложнява, тъй като в разпределението на мандатите участват само партиите, които са успели да съберат достатъчно подкрепа, за да вкарат депутат, т.е. 5.88% от всички гласове.

Това означава, че при избирателна активност между 35 и 40% и при условие, че четири партии успеят да изпратят депутати в европарламента, "цената" е между 93 000 и 106 000 гласа. Ако пет партии успеят да съберат достатъчно гласове за Европейския парламент, "цената" се повишава до 100 000 и 114 000 гласа.

Може да използвате тази сметка за две неща. Първо, да изчислите колко гласа не достигат на партията, за която сте гласували, за да изпрати депутат в Европейския парламент. Или, ако партията, която сте избрали прескача прага, колко мандата ще получи тя.

12:25 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че експертна група на алианса помага на ЕС в противодействието на киберзаплахите и дезинформацията по време на изборите за Европейски парламент.

12:14 Първите резултати от екзит половете - проучванията на социологическите агенции в избирателните секции бяха оповестени от няколко медии. Накратко, резултатите до момента потвърждават последните прогнози от дните преди изборите. По принцип днес има забрана за оповестяване на проучвания, но някои медии се опитват или да я заобиколят, или да преглътнат вероятната глоба. Първи данни може да се видят в youtube канала на "Дневник", сайтовете на "24 часа", "Пик" и "Клуб Z". Нито една медиа не казва откъде взима данните, така че рискът с тях да се манипулира е директно зависим от репутацията на съответната медиа.

12.12 Избирателната активност към 10 часа е била 6.84% или около 440 000 души, съобщиха от ЦИК. В сравнение в предишните европейски избори тя е малко по-ниска. На евровота през 2014 г. към този час тя е била 7.62%. Най-висока е избирателната активност в Кърджали - 19.91%, а най-ниска във Варна - 5.51%.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че в седем секции е преустановено машинното гласуване. Това са секции във Видин, Кърджали, Дупница, Своге и Хасково заради проблеми с машините за гласуване. От ЦИК уточниха, че вотът на хората, които са гласували машинно в тези секции, ще се зачита. В столичния район "Подуене" в две от секциите машините са били разменени.

11.10 По традиция почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в ранните часове в столичното 36 СУ "Максим Горки", но отказа да прави изявления пред журналистите. Той беше придружаван от охраната си от НСО. Доган е известен с изключително редките си публични изяви.

По същото време, само че във велинградското село Света Петка, гласува и вторият в листата на ДПС за евродепутати Делян Пеевски. За гласуването той също пристигна с охрана и подобно на Доган не направи изявление пред журналистите.

11:00В чужбина българите имат възможност да гласуват в 191 секции, 57 от които са в страни извън ЕС. Най-много секции са разкрити в Германия и Великобритания - по 24, следват Испания и Гърция със съответно 16 и 13 и Франция с 10. На изборите за Европейски парламент през 2014 г. действителните гласове от чужбина бяха общо 24 917 (1.1% от всички гласове), т.е. не стигат за избор на евродепутат. Тогава по-съществен брой гласове получиха ГЕРБ, ДПС и вече разпадналия се Реформаторски блок.

10:00За България изборите имат предимно вътрешнополитически заряд. Основната интрига е дали ГЕРБ ще успее да ги спечели въпреки натрупаните негативи през близо десетгодишното си управление. Преди два месеца управляващите бяха ударени от силен скандал, заради апартаментите, които ключови фигури от властта са купили на ниски цени. Това намали рязко подкрепата за ГЕРБ, но през последните седмици кампанията на Бойко Борисов, според социолозите, успя да върне част от гласовете си. Ако БСП не успее да спечели изборите вътрешното напрежение в партията със сигурност ще се увеличи. Вдясно, извънпарламентарната опозиция, обединена на тези избори в коалицията "Демократична България" се бори да запази позициите си и да излъчи поне един евродепутат.

Днес за Европейски парламент гласуват и в още 21 държави от ЕС. Основната евроинтрига е какви позиции ще спечелят националистите. Според прогнозните данни, те няма да пoстигнат особено висок резултат. Заради спадащата подкрепа за големите партии - християндемократи и социалдемократи, форматът на коалицията, която ще излъчи следващата Европейска комисия вероятно ще трябва да се разшири с поне още една партия. За всяка отделна държава, разбира се, също има вътрешни залози - вижте ги тук.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 5

    Петя Владимирова и Георги Кожухаров от Дневник обаче изкъртиха мивките със заснемането на Пеевски днес.

    Нередност?
  • 2
    practic avatar :-P
    Практик от София
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Драга колежке,
    че той, Маминият, моменталически става анти-реклама за всичко , до което се е докоснал и което представя...

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 4

    Който не е гласувал, няма право да мрънка и да се оплаква!

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 1

    Злобата на Ленчето и Корни доведоха до този резултат. Ленчето се уреди с 30-40 000€ заплата, а Корни ще обяви победа, защото има 1 депутат повече от преди.
    Иначе чисто човешки съчувствам на Доктора.

    Нередност?
  • 5
    iht423498742323 avatar :-|
    Average Person
    • + 5

    "Свиленски и благодари на всички, които са гласували за БСП и не са се уплашили за работното си място"

    боже, боже, истински партизани са ...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 5

    Господата бородино и д-р Д могат да заповядат и да си признаят колко надалеч бяха с прогнозите си за Демократична България.

    Нередност?
  • 7
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 2
    • + 5

    Щом целокупната анти-атлантическа сган чуе дори с половин ухо за "Демократична България", моментално изпада в ругателски пароксизъм, изрядко прекъсван от хистеричен гърч!
    Най-обичат квази-европейците от всички оттенъци на червеното пътеводна светлина на рубинени звезди да облива капищата им, а ушите им да бъдат галени от преливащия звън на кремълски камбани...
    Днес в 44-то Народно събрание 240 бойци на Партията-майка от всичките и родове войски себеотрицателно водят битки срещу омаломощената нация за олигархични и евразийски интереси. Политическото им конкуриране се свежда до дивашко ръчкане край копанята с ярма.
    "Демократична България" -
    изборът на интелигентните и отговорни български граждани!

    Нередност?
  • 8
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#7] от "Practic":

    Хората гласуваха за ГЕРБ, защото се уплашиха от злобата и озверелия реваншизъм на Нинова и БСП!!! Ако проследите резултатите в хода на деня.... ще визите, че след като победата на ГЕРБ беше сигурна, много десни хора се осмелиха за гласуват за ДБ! Поздравления.

    Нередност?
  • 9
    owen avatar :-|
    owen
    • - 1

    До коментар [#4] от "chichka":

    аз бих казала че някои познати практики доведоха до тази резултат.

    Нередност?
  • 10
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Той Курпулентният, много заслабнал...
    Ама ракът... щрака с двата.. крака...

    Две си говорят през плета
    - Маро ма, с ко ги раните тия свини?
    - Ми... с буламачи.. зърно... остатъци от масата... Ма що питаш ма, Гано..?

    -... ми щото и яз искам да отслабна...!

    Нередност?
Нов коментар