Бойко Борисов: Няма да пипаме данъците

Премиерът подчерта, че стабилността на ставките е един от плюсовете, които посочват кредитните агенции за България

Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).    ©  Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).    ©  Министерски съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние данъците нямаме да пипаме – това е най-добрата среда. Инвестиции и стабилност – това е, което сочат кредитни агенции, ние ще държим прогнозируеми данъци до края." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Изказването на премиера е в отговор на предложението да се въведат по-ниски ставки по ДДС за отделни стоки като храни и лекарства. Идеята първоначално беше подхвърлена от депутата от ДПС Делян Пеевски миналата седмица, когато след евроизборите той се появи в парламента за пръв път от над две години. Изказването му към момента не доведе до конкретни предложения от страна на ДПС, но пък даде стимул на БСП. От думите на депутата Весела Лечева във вторник стана ясно, че следващата седмица БСП ще внесе в парламента предложение за диференцирани ставки на ДДС за хляба, лекарствата и детските храни - идея, която опозицията предложи и миналата година, но беше отхвърлена.

Точни изчисления няма, но по груби сметки на "Капитал" по-ниски ставки за храни и лекарства биха довели до загуби за бюджета от около 1 млрд. лв.

Данъци и щипка популизъм

"Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите", каза Делян Пеевски, който бе избран за евродепутат, но се оттегли и ще остане български народен представител.

Идеята изглежда е амбицирала отново депутатите от БСП, които миналият септември предложиха аналогична промяна, но тогава беше отхвърлена от останалите партии с мотивите, че e популистка. Във вторник обаче депутатът от БСП Весела Лечева заяви, че следващата седмица опозицията ще внесе в парламента предложение за диференцирани ставки на ДДС за хляба, лекарствата и детските храни.

Ще мине ли

От думите на Бойко Борисов във вторник става ясно, че ГЕРБ застават твърдо против потенциални промени на данъчната система. Според него надпреварата на партиите да направят безплатна дадена стока ще доведе до катаклизъм. "Безплатното за едни означава по-високи данъци за други", заяви Борисов.

Диференцираните ставки по ДДС за отделни стоки се прилагат в много държави от ЕС. В Германия например се прилага стандартната ставка по ДДС от 19% и намалена ставка от 7% на някои стоки като цветя и растения, краткосрочен престой в хотели, книги. В България обаче бюджетът разчита в по-голяма степен на приходите от косвен данък предвид ниските ставки за физически лица и компании. Съответно понижението ще трябва да се компенсира – с намаляване на разходите в дадена сфера или вдигане на друг данък. В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" финансистът Любомир Дацов например предупреждава, че намаление на ставките по ДДС ще доведе до щети за бюджета, които ще бъдат понесени от средната класа.

Други чести критики са, че понижението на ставката по ДДС на дадена стока може да не доведе до пропорционално намаление на цената. А преференциите за един сектор могат да доведат до вълна от искания и от други.

На практика обаче всичко това може да няма значение, ако достатъчно партии харесат как звучи идеята предвид предстоящите местни избори. Засега единствената парламентарна сила, която официално е против диференциране на ДДС, е управляващата ГЕРБ, а коалиционните й партньори не са се изказвали по темата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 2

    Защо никой журналист не реагира на глупостите, с които ни залива Борисов?

    На бала на Киро Гела той набързо нареди няколко!

    Първата глупост беше за нуждата от НЕнамаляване на данъците. Диференцирани ставки по ДДС в ЕС няма само в БГ и в Дания (там си решават проблема с облекчаването съществуването на бедните по друг начин)! В останалите 26 страни има. Те как се оправят без да фалират?
    И не е вярно, че Пееф е инициирал диференциацията на ДДС. През 2017 г. имаше подписка по темата, която набра 30 хил. гласа. Без ефект.

    Втората беше, че само комунистите харчели чужди пари. И комунист ли е Бойко М. Борисов, който в предизборните си турнета харчеше десетки милиони НАШИ пари като цяло Политбюро?

    Третата беше, че върнал БГ на индустриалната карта на Европа с ишлеметата, където тя (според него), била "преди 1945 г".

    Тук много ясно се вижда ползата от ходенето на училище...

    Ако бъдещият пожарникар, мутра, телохранитил, кмет, лидер и премиер вместо да тича след топката по банкянските ливади с филия с мас в ръка, беше си учил уроците, щеше да знае:
    1. Никой не мери спрямо следвоенната 1945 г, а съпоставки се правят спрямо данните на предвоеннната 1939 г;
    2. Тогавашното състояние на царството е далеч от индустриалното. По БВП БГ е на 18-то място от 24 страни. Изнасяли сме: тютюн ( над 50% от износа!), зърно, месо, млечни, яйца и кожи. Останалите 20-тина процента са въглища, каучук, текстил, захар - все продукти на добивната и преработвателната промишленост!

    Каква индустрия, бе, Баце?

    А вие, т.н. журналисти, защо не четете? Нямате време от метани пред главния феодал ли?

    Нередност?
  • 2
    ltoshev avatar :-|
    Lubomir Toshev
    • + 1

    Отдавна трябваше да има облекчения в данъците на хората вземащи под 1200лв. Също трябва да има намалени ставки ДДС за всички видове основни храни, лекарства. Да се компенсират с по-високи данъци за автомобили - автомобила трябва да е лукс, а не даденост. Ето сега ще тръгне тол системата, това са още едни солидни приходи за бюджета. Като искат да сложат такси за вход/изход от страната, както е в Индонезия и т.н. Да вдигнат корпоративния данък на 15%

    Нередност?
Нов коментар