🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Масов политически популизъм с ДДС

След като ДПС отвори темата, днес БСП внесе проект за по-нисък данък за някои храни и лекарства, Борисов заговори за облекчена ставка за книгите

БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на Пеевски, внесе предложения за по-нисък ДДС за някои храни и лекарства.
БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на Пеевски, внесе предложения за по-нисък ДДС за някои храни и лекарства.
БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на Пеевски, внесе предложения за по-нисък ДДС за някои храни и лекарства.    ©  Анелия Николова
БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на Пеевски, внесе предложения за по-нисък ДДС за някои храни и лекарства.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички главни политически герои в четвъртък поговориха за ДДС. БСП направо внесе проект за по-ниска ставка за храни и лекарства, премиерът Бойко Борисов обмислял опция за книгите, финансовият министър предупреди за заплахите от сваляне на ДДС, а първите отворили темата - ДПС и лично Делян Пеевски, днес леко се отдръпнаха.

Сметките на БСП

ДДС върху брашно, изделия от брашно, яйца, мляко и месо да стане 5%, а върху лекарствата – 9%. Освен това прагът за регистрация по ДДС да се вдигне двойно и да стане 100 хил. лв., като всички тези промени да влязат в сила от началото на следващата година. Това предвиждат внесени от БСП промени в Закона за ДДС в парламента. Те идват седмица след като депутатът от ДПС Делян Пеевски се появи в Народното събрание за първи път от две години и заяви, че обмисля да предложи по-ниски ставки на косвения данък за лекарства, хляб и книги. Изказването му засега не е довело до конкретни предложения от страна на ДПС, но пък амбицира БСП.

"Очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС и цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално. Готов съм да се обзаложа, че ако ДДС бъде намален върху дадена стока, цените няма да паднат, единствено ще се увеличи натискът върху фиска", Владислав Горанов, министър на финансите.

Предложенията на БСП не са нови - миналия септември те лансираха аналогична промяна, но тогава беше отхвърлена от останалите партии с мотивите, че e популистка.

БСП аргументират предложенията си със социални, патриотични и дори икономически мотиви. Според тях по-ниските ставки върху някои храни ще насърчат "родното земеделие" и хранително-вкусова промишленост. В мотивите към проекта се посочва, че средното потребление на човек от населението на тестени изделия и на мляко намалява и затова вътрешното потребление трябва да се стимулира. Социалистите обаче не отиват по-далече в анализа си на какво точно се дължи намаленото потребление и дали не е за сметка на други храни например.

Според тях редуцираната ДДС ставка върху тези храни ще ги направи по-достъпни за по-широк кръг от хора, т.е. предполага се, че ще се вдигне потреблението на тестени изделия, мляко и месо и това ще доведе до повече инвестиции в тази индустрия.

"Никой в тази държава да няма самочувствието да учи ДПС как се прави данъчна реформа. През 2008 г. ние получихме признание от Световната банка за това, което направихме", Йордан Цонев, депутат от ДПС.

За лекарствата пък от БСП аргументират идеята за намалена ставка с "повече възможности за въздействие в областта на лекарствената политика".

В мотивите към проекта се посочва, че ефектът от редуцираните ставки общо ще е 706 млн. лв. - 368 млн. лв. от храните и 338 млн. лв. от лекарствата. От БСП обаче посочват, че ще има положителен ефект от свиването на бюджетните разходи за лекарствени политики и увеличено потребление и изсветляване на бизнеса с брашно, тестени изделия, мляко, яйца и месо. Така нетният ефект от въвеждането на по-ниските ставки щял да бъде между 260 и 340 млн. лв.

Горанов: Цените няма да паднат

"Основният аргумент на Министерството на финансите и опитът през годините показва едно – няма никаква гаранция и механизъм, с който променената ставка по ДДС да остане в потребителите. Масово, в това число и в Гърция, за където често колегите дават пример, ефектът остава по средата – т.е. не в крайния потребител, а в търговците, производителите", заяви междувременно в парламента пред журналисти финансовият министър Горанов.

"По въпроса за книгите отдавна обмисляме с Горанов там да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет", Бойко Борисов, премиер.

"Очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС и цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално. Готов съм да се обзаложа, че ако ДДС бъде намален върху дадена стока, цените няма да паднат, единствено ще се увеличи натискът върху фиска", добави той. Според Горанов тогава дебатът ще премине в друга посока – с какво да се финансират всички функции на държавата. Това неминуемо ще повдигне въпроса за увеличение на данък общ доход и корпоративните данъци.

Факт е, че данъчната система в България е конструирана така, че бюджетът да разчита много на приходите от косвени данъци (25% от всички постъпления за 2019 г. се очакват от ДДС) и понижението ще трябва да се компенсира – с намаляване на разходите в дадена сфера или вдигане на друг данък.

Неговите аргументи повтори и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. "Диференцирано ДДС ще доведе до намаляване на приходи от косвени данъци, което ще трябва да се компенсира с други приходи. Трябва да има дебат за данъчната система като цяло. Никога в нито една държава диференцираното ДДС не е довело до трайно намаление на цените и стоките", заяви тя.

Колебание в ДПС

Междувременно ДПС даде леко на заден. "Сега търсим начин, а не сме взели решение за диференциране на ДДС. Заради тежкия живот на хората. Дошло е време да говорим, друг е въпросът дали тези неща ще се случат", заяви Йордан Цонев днес в бюджетна комисия. "ДПС беше обвинена в популизъм заради това, което предложихме за косвения данък. Но нека не се забравя, че нашата партия предложи преките данъци да са 10%. Ние гледаме сериозно на предложението си и другата седмица - в сряда и четвъртък ще имаме среща със съсловни организации. Ще искаме от тях да гарантират, че ако се намали ДДС, ще паднат цените на стоките. Ако няма гаранции, няма да предложим намаляване на ДДС", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Никой в тази държава да няма самочувствието да учи ДПС как се прави данъчна реформа. През 2008 г. ние получихме признание от Световната банка за това, което направихме", допълни той, визирайки въвеждането на единна ставка от 10% за облагане на доходите на физическите лица.

А какво правим с книгите

"По въпроса за книгите отдавна обмисляме с Горанов там да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. Дадохме толкова много пари за образование, че това е капчица в морето", съобщи междувременно премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Финансовият министър обаче заяви, че все още няма решение за падане на ДДС върху книгите, но такъв дебат предстои да се води.

ДДС представлява едва 7% от коричната цена на книгите и не се влияе от тиража. Затова и спадът на цената им далеч няма да е толкова голям, колкото звучи, тъй като данъчната тежест се поделя между продавачите и купувачите. Съответно, ако данъкът бъде понижен, крайната цена ще падне с по-малко, отколкото е промяната в ставката (вижте тук още по темата).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Илюзията, че ГЕРБ крепи стабилността ще приключи със съсипването на данъчната система. Днешната данъчна система е наложена от МВФ и Световната банка с намерението, кредиторите от Парижкия и Лондонския клуб да си върнат заемите. Затова е направена да работи дуракоустойчиво, с отчитане на високите нива на корупция и схемаджийство у нас. Тъй като нищо не се е променило, системата също не бива да се пипа.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Когато БСП спечели избори и е на власт да направят ДДС 0,5 ако искат, сега да приемат закон за субсидията по лев на глас.

    Нередност?
Нов коментар