🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ужилването "Корал"

Потвърденото от няколко места наличие на дюни в обхвата на проекта за мащабен комплекс зад плажа на бившия къмпинг създава сериозни проблеми за инвеститора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Дюните в частните имоти зад плажа на бившия къмпинг не са отразени в ОУП на Царево, тъй като картата за тях е била "спестена".

- Наличието им обаче беше потвърдено от няколко места и това създава сериозни проблеми на инвеститора.

- Една от възможностите е държавата да изкупи земята.

Пътят към плажа на несъществуващия вече къмпинг "Корал" до Лозенец се вие като лабиринт, маркиран от дървени колове, свързани с тел. Преди началото на летния сезон над 120 декара зад плажа осъмнаха оградени от четири страни. Табели в червено сигнализират, че това е частен имот, охраняван от VTA Security. Старият отъпкан път е заграден леко вдясно. Оставен е въпросният подход през средата на имота. Той обаче е трудно проходим заради дървета и един ... бетонен куб. Обяснението е, че това е пътят, е така по кадастър, но целта е да се спрат караваните и хората с палатки, които по думите на местни жители от Лозенец, се разполагат в гората, на плажа, по дюните.

Поставянето на оградата съвпадна с публикуването на Доклада за оценката за съвместимост на проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево, обхващащ и териториите в природен парк Странджа. Покрай него обаче станаха видими и картите, в които е начертано бъдещото урбанизиране зад плажа на "Корал" (официално името му е "Лозенец - Кумкашла").

За частните терени зад него има проект за мащабен комплекс на испанската компания Iberdrola. За тях отдавна има влезли в сила подробни устройствени планове (ПУП). Проектът не може да тръгне заради обжалвания на строителни разрешителни, които са с пороци - както по линия на екозаконодателството, така и защото не е осигурено присъединяването към всички мрежи на техническата инфраструктура. Последната бариера се оказват дюните, върху които не може никой да строи.

Пълната информация за тях обаче не беше отразена в проекта за ОУП на Царево, въпреки че за тях от няколко години има специализирани карти в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Дюните покриват голяма част от частните земи (по изчисления на сдружението "Да запазим Корал" - 72%). На места зад загражденията са видими с просто око. Части от тях са залесени. В частния терен се намира и мястото, където са растели блатните кокичета. То започнало да пресъхва след прокарването на пътя през социализма заради падането на нивото на подпочвените води. Но елиминирането на защитена територия, случайно или не, съвпадна с изкупуването на общинската земя преди 15 години.

Къде пак изчезнаха дюните

ОУП на Царево има за цел да каже къде в бъдеще ще може да се строи. В него са отразени влезлите в сила преди години ПУП-ове на зоната зад плажа на Корал. Освен тях обаче следва да се нанесе и физическото документирано състояние на средата, каквато е специализираната карта на дюните. Тя обаче не е стигнала до фирмата - изпълнител на проекта за ОУП на Царево - "Форум Алес андрови". Трябвало е да се придвижи по веригата Кадастър - МРРБ - изпълнител, по която се подават съответните цифрови модели на картиране. Някак си специализираната карта, изработена след скандала "Дюнигейт", не е подадена и цифровият модел на картиране не е бил съвместен с нея. При по-детайлен анализ от "Форум Александрови" потвърдиха наличието на дюни, както и че върху тях не може да се извършва строителство.

"Следва да бъде коригирана липсата на дюните, които са били документирани в специализираната карта", каза пред "Капитал" Светлана Александрова, водещ проектант на плана.

Информацията за наличието на дюни в частните имоти беше потвърдена и от Камарата на геодезистите. В официално изявление оттам припомниха, че министрите на регионалното развитие и на туризма не са си свършили работата, като не са подали заявление за изменение на границата на плажа след приемането на специализираната карта и съответно на зона А зад него. "Тези "пропуски" правят възможно погазването на конституцията от централната и местната власт", се казва в становището. По конституция крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. Към нея принадлежат и дюните зад плажовете.

Кои спечелиха

Корал е христоматиен пример за това, което се случи на българското Черноморие в годините на прехода. Накратко, инвеститори купуват евтино общински и/или на местни жители земи, за които издействат ПУП-ове. Цената на урбанизираната земя скача с пъти и обикновено следва продажбата й на втори инвеститор. Той може също да препродаде терена или да го застрои. А може да изработи проект, който в комплект с разрешението за строеж да продаде на още по-висока цена.

Сагата с Корал започва през 2002 г. По времето на кмета Петко Арнаудов Царево решава да продаде общинските земи зад плажа. Инвеститорът, купил въпросните над 120 декара, е "Витатур инвест", учредена малко преди това от Сава Чоролеев, представител на "Ленор", Милко Милков от "Понс холдинг" и Симеон Симеонов от "Европа 5". Към онзи момент съдружник на Симеонов е настоящият кмет на Бургас Димитър Николов, тогава областен секретар на СДС. (Свързаната с Чоролеев "Прайм пропърти" и сега има 40 декара над южната част на плажа на Корал в местността Рибарницата).

Според информация в медиите "Витатур инвест" е купила земята за около 7 долара на квадратен метър или общо 840 хил. долара. Инвеститорът е заявил, че иска да строи комплекс за 2500 души с 350 работни места. По-късно по думите на тогавашния председател на общинския съвет Димо Иванов става ясно, че зад сделката стоят и политически обещания за подкрепа на кмета за следващ мандат.

Областният управител се опитва да спре сделката, станала без търг и конкурс, но губи делото във Върховния административен съд. Плановете на "Витатур инвест" за комплекса не се случват. ПУП-овете обаче остават в сила. (За падането им в съда МРРБ не успя да се пребори през 2011 г., понеже не внесе 20 лв. такса, а и защото беше закъсняло с няколко години.)

Мегапроект за продажба

Следва препродажба на земята през свързани фирми. Финално купува имотите дружеството "Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс". То е собственост на испанската Iberdrola Inmobiliaria, част от групата Iberdrola, която има и други допирни точки с България (виж карето).

От документите в Имотния регистър става ясно, че платената обща цена е 32.6 млн. лв. В дела около проекта обаче е посочена същата цена, но в евро. Самата Iberdrola пусна съобщение около скандала с оградата, че досега е инвестирала 38 млн. евро - за покупката на земята и за създаване на необходимата инфраструктура.

Проектът й за изграждане на апартаментни хотели непосредствено зад плажа на Корал е мащабен. Разположен е на ръба на 850 метра плажна ивица върху 122 хил. кв. метра, с разгъната застроена площ 236 хил. кв.м. Предвиждат се 2350 апартамента, 1800 подземни и 550 надземни паркоместа, 30 самостоятелни търговски площи; 34 павилиона на плажа, вътрешни алеи и улици с широчина 16 метра.

Комплексът се състои от 10 самостоятелни парцела, всеки със собствен проект. Важна част от него е изграждането на петзвезден хотел в северната част от територията, където е най-големият парцел (в светлосиньо на картата, който е и най-покрит с дюни). Той се разполага на 64 хил. кв.м и е със 129 хил. кв.м разгъната площ. Има 281 стаи и 148 паркинг места. Идеята е да се обособи като център на комплекса с условия за СПА, фитнес и спорт, шопинг и атракции.

Част от плановете преди десетина година са да се намери международна верига от типа на Hilton например, която да управлява хотела. А също и да се вземе концесия за цялата инфраструктура, както и на плажа на Корал.

Целта на Iberdrola не е задължително да построи комплекса (въпреки че има вариант и за това), а да го продаде на друг инвеститор - на части или изцяло заедно със земята, инфраструктурата (до комплекса и вътрешната, включваща канализацията, водоснабдяването, електрическата мрежа, комуникациите и пожарната система) и всички необходими разрешителни за строеж. Предвижданата цена навремето за продажбата на проекта в цялост е 88 млн. евро - според тогавашен план за проекта, с който "Капитал" разполага. Като потенциални купувачи на апартаментите са посочени руснаци, сърби, украинци и българи - на цена 1650 евро на квадрат.

До момента обаче единствените спечелили от случая с Корал са първоначалните купувачи на общинската земя, която са продали в пъти по-скъпо. Представители на общинската власт по това време вероятно също са сред печелившите. Ще има ли обаче и големи губещи.

Как ще излезем от дюните

Обратно в наши дни. Фирмата, работеща по новия ОУП на Царево, възнамерява да поиска официално от МРРБ специализираната карта на дюните зад плажа на Корал. Границата на зона А би следвало да се измести на 100 метра навътре спрямо актуализираната граница на дюните. За собственика на въпросните 120 дка това би означавало двоен проблем. Първо, защото не може да се строи върху дюни. И второ - изместването на зона А ще ограничи плътността и височината на строителството в повече части от проекта (позволени са 20% застрояване и два етажа).

Отделно друг екип работи по екологичната оценка на ОУП на Царево. Той също трябва да отчете зоната с дюните и може да направи препоръка тя да отпадне от проекта.

Правно по-чист вариант е държавата да изкупи от инвеститора терените с дюни. Такава е и позицията на геодезистите. От камарата посочват, че тази територия не може да бъде обявена за частна собственост, заграждането ѝ е незаконно и "отчуждаването на имотите в полза на държавата е задължително".

Опция е предвидена в Закона за устройство на черноморското крайбрежие - когато морски плажове засягат имоти - частна собственост, засегнатата част се отчуждава. За Корал това беше отбелязано още през 2015 г. когато регионалният министър Лиляна Павлова заяви: "Имаме специализирана карта, на която виждаме обозначени доста навътре дюните... Ще направим необходимото, което за съжаление не е предприето вече две години – намаляване на площта на тези частни имоти."

Не е ясно дали държавата ще поиска да използва тази възможност, тъй като ще трябва да се бръкне доста дълбоко. Едно е сигурно - някой трябва да загуби. Ужилването от сделката за Корал ще е или за инвеститора, или за данъкоплатците, или за природата.

Iberdrola в българската енергетика

Голямата компания развива дейност в сферата на енергетиката - основно във ВЕИ и атомната енергетика. Позната е по линия на АЕЦ "Козлодуй", където като част от испанско-белгийския консорциум Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U и Belgoprocess NV се занимава с намаляване на обема на твърдите радиоактивни отпадъци. През 2014 г. се подготви споразумение, според което правителството ще обезщети напълно и няма да има никакви финансови претенции в случай на ядрен инцидент в АЕЦ "Козлодуй". Компанията в годините има и проект за вятърен парк, който е трябвало да се изгради. Той не се осъществява, тъй като капацитетът на държавата за присъединяване на ВЕИ се изчерпва и следват дела за това, че Енергийният системен оператор е национализирал гаранциите, дадени от инвеститори.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • + 14

    За всички нас ще е ужилването - така става в държава, оплетена в корупционната хватка на организираната престъпност !

    Нередност?
  • 2
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    Все още има блатни кокичета. Дори след опита да се спре идващата вода от горе по дерето. Беше изкопан канал и огромен ров, за да отведе водата там и дерето да се пресуши.
    И все властите не знаят кой ги прави тези неща, но когато активисти снимаха погребването на изхвърлен мъртъв делфин на Корал, който беше надупчен от изтрели, полицията много бързо успя да "хване" снимащите ги.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 10

    Радвайте се че граничим само с Черно море!! Ако бяхме на три морета.... като ги бетонираме и осерем... къде ще ходим, на Луната? Така лайноморието за мутрите и балъците, а белите хора в Гърция и Турция!

    Нередност?
  • 4
    xmw39515830 avatar :-|
    xmw39515830
    • + 7

    Държавата не раноти! В ремонт е, но няма качествени материали! Фирмата изпълнител на ремонта е на пеевски и доган, а управител е борисов. Очаквана дата за завършване на ремонта 20...г

    Нередност?
  • 5
    stanqo avatar :-|
    Stanqo
    • + 3

    Хора, подкрепете петицията! https://www.facebook.com/groups/kraibrejie/

    Нередност?
  • 6
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 1
    • + 9

    Утре тръгвам за гръцко. Родните мутри да си ядат бетона...

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    До коментар [#6] от "tvr18355030":

    Йей, редовната народна гордост - бламиране на строежите чрез финансиране на банкрутиралите гърци. Ами що да не идеш примерно при някоя къща за гости? Те какво са виновни, че някой бетонира крайбрежието?

    Иначе на нарушителите не им пука, ама изобщо. Те не се целят във твоите пари. Протестирай с вота си, съгражданино. Гласувай за ДРУГИ партии, извън ГЕРБ, ДПС, БСП, Патриотите... С твоя сбъркан протест нищо няма да постигнеш.

    Нередност?
  • 8
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 2
    • + 2

    Веднъж бях на Корал през лятото - гадост, лудница и мръсотия. "Чистите" еколюбители бяха сътворили такава тоалетна, че може човек да повърне. Е, вярно, фекалиите са биоразградими, ама ... :D

    Нередност?
  • 9
    wpo34378687 avatar :-|
    Тони Димитров

    всички испански интереси в БГ преминават през така невзрачната министърка на туризма!!!???

    Нередност?
  • 10
    chichka avatar :-|
    chichka

    До коментар [#9] от "wpo34378687":

    Невзрачната.... е кадър на ДПС! Не могат да я пипнат.

    Нередност?
Нов коментар