🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Частните парчета от парка

Устройственият план на Борисова градина осветли няколко съмнителни сделки, останали под радара на общественото внимание 20 години

Делото срещу наемателя на автокъща "Капитолия" е спечелено от "Софийски имоти" на първа инстанция на 5 юни т.г.
Делото срещу наемателя на автокъща "Капитолия" е спечелено от "Софийски имоти" на първа инстанция на 5 юни т.г.
Делото срещу наемателя на автокъща "Капитолия" е спечелено от "Софийски имоти" на първа инстанция на 5 юни т.г.    ©  Капитал
Делото срещу наемателя на автокъща "Капитолия" е спечелено от "Софийски имоти" на първа инстанция на 5 юни т.г.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 5 май Столичната община представи проект за Подробен устройствен план на Борисовата градина, който би трябвало да определи режимите в парка (къде какво е позволено) и да зададе посоката му на развитие в следващите години. Документът предизвика сериозно вълнение, а авторите на плана "Ковачеви архитекти" и възложителят Столична община отнесоха много критики от граждани, неправителствения сектор и дори районни кметове. Покрай горещите теми с бъдещето на спортните съоръжения в парка, достъпа, планирани нови строежи и др. се повдигна и въпросът за собствеността в парка, която би трябвало да е публична. Помним как по отработената схема за апорт на апетитни общински терени в "смесени дружества" общината изгуби собствеността върху къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър в полза на фирми от кръга на силовата групировка ВИС. Устройственият план на Борисовата и графичните части към него обаче изсветлиха и още няколко съмнителни сделки за терени, останали в сянка почти 20 години.

"Дендрариума"

Карето от Борисовата градина, заключено между булевардите "Яворов", "Драган Цанков", тенис кортовете на "Спортна София" и пешеходната алея покрай "Мария Луиза", е т.нар. резерват "Дендрариума". Той има интересна история, която започва в края на XIX век. При разширяването на Борисовата (тогава известна като Пепиниерата) там е създаден разсадник, съставен от лехи със смърч, бор, платан и друга горска растителност. В началото на ХХ век с железопътни вагони от Германия пристигат секвои. С железницата идват и първите фиданки червен дъб. Залесените територии са охранявани от войска в продължение на три години заради бунтове на слатинските селяни, които не искали землището им да се превърне в парк. Покрай разсадника са изградени няколко сгради - канцеларии, складове, жилищни постройки за работниците. В някакъв момент от историята те са дадени за ползване на института по горите "Агролеспроект", който след промените е преобразуван в държавна фирма. През 2002 г. обаче сградите на територията на "Дендрариума" мистериозно се оказват частна собственост, и то в активите на контролираната от Илия Павлов строителна фирма "Минстрой холдинг" АД (част от групировката "Мултигруп").

Ето как се е случила промяната в собствеността - на 21 май 2002 г. "Минстрой" си вадят констативен нотариален акт, че са собственик на сградите и терен от 6387 кв.м в Борисовата градина. Сделката е вписана от разследвания за документни престъпления и измами и вече покойник нотариус Румен Димитров. Данъчната им оценка към 2002 г. е 230 хил. лв. Като основание за прехвърляне на имотите в акта е записана Заповед РД 1690/21.04.1989 г. на ръководството на института "Агролеспроект". Потърсени за коментар, от държавната фирма обясниха, че заповедите се съхраняват за срок от 20 години и цитираният документ е унищожен преди 10 години. Само ден след като "Минстрой" се сдобиват с нотариален акт за имотите в Борисовата, те ги продават на друга фирма от групата на "Мултигруп" - "Агро-Лега". След шест дни - на 28 май 2002 г., имотите са продадени на "МГ Рийл Естейт". На 7 март 2003 г. собственикът на групировката Илия Павлов е застрелян, а осем месеца по-късно от "МГ Рийл Естейт" се отделя дружеството "РИЙЛ ИСТЕЙТ ПРИМ", в което са и имотите в "Дендрариума". Фирмата, която влиза в контрола на Алексей Петров, е преименувана на "Лев Естейстс". През 2007 г. тя апортира терена и сградите в холдинговото дружество на бившата барета "Лев корпорация", която е собственик и до днес. Според експертизата, направена за оценката на апорта, към януари 2008 г. имотите са стрували 27 млн. лв. В изготвения от арх. Атанас Ковачев и екип проект на Подробен устройствен план на Борисовата градина е записано, че няма как да има частна собственост в резерват ("Дендрариума" е резерват от национално значение), и държавата трябва да си откупи терените обратно. "Капитал" изпрати запитване до "Лев корпорация" за намеренията на компанията по отношение на имотите в Борисовата, но не получихме отговори до приключването на броя.

Неосъщественият цирк

Докато за замяната на 35-те декара в полза на свързаната с Първа инвестиционна банка "Пио технолоджи", по-късно преименувана на "София ленд", е писано и говорено много по медиите, една друга заменка за внушителните 10 дка в гъстата естествена гора на Борисовата едва ли някой е чувал до днес. Става въпрос за терен, съседен на този на "София ленд", а сделката за него е от 2002 г. От Имотния регистър става ясно, че тя е сключена в полза на регистрираното две години по-рано акционерно дружество "Цирк Роял" с предмет на дейност "организиране на циркови, забавни и шоу програми". То е предоставило в замяна на Столичната община десетина апартамента и мазета в "Дружба", "Люлин", "Лагера" и др. Няма данни за материалния интерес по сделката.

Хипотезата е, че до увеселителния парк "София ленд" е било планирано изграждането на цирк. Идеята никога не вижда бял свят, а дружеството "Цирк Роял" престава да съществува през 2004 г., когато се влива в "Литекс инженеринг" с едноличен собственик "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев. Теренът е прехвърлян през годините през различни фирми на Ганчев, а през 2011 г. заедно с три други имота на бизнесмена - в "Овча купел", Горна баня и Драгалевци, е заложено пред Първа инвестиционна банка. Материалният интерес по залозите също не е отразен в регистъра. Според предписанията на Общия устройствен план на София, а и според проекта на устройствен план на Борисовата теренът не може да се използва за нищо друго освен за зелени площи. Това беше потвърдено за "Капитал" от офиса на главния архитект Здравко Здравков.

"Капитолия" и "Веселото село"

Ресторантът и автокъщата са доста по-малки по площ, но ползването им от частни компании към днешна дата е толкова скандално, колкото и изброените до момента сделки. "Софийски имоти", които стопанисват терените под двата обекта, водят дела, за да изгонят натрапниците, които през годините построиха без никакви разрешителни и строителни книжа масивни конструкции (в охранителната зона на резерват "Борисова градина"). Делото срещу наемателя на автокъща "Капитолия" ЕТ "Минкин - Албена Минкин" на Албена Минкин-Асил е спечелено от "Софийски имоти" на първа инстанция на 5 юни т.г., но до окончателното решение на спора могат да минат години.

Теренът, върху който се разполага сега автокъщата, е предоставен на "Минкин - Албена Минкин" през 2008 г. без конкурс, каквото е изискването, поради факта, че пет години по-рано общинското дружество е продало на въпросната фирма прилежаща сграда с площ от 88.54 кв.м. В момента тя изпълнява функцията на офис на "Капитолия". От нотариалния акт, цитиран от "Дневник", става ясно, че сделката е сключена на цена 87 хил. лв. или с 45 хил. лв. по-ниска от данъчната оценка - тогава 132 хил. лв. Към договора за наем от 2008 г. има и допълнително споразумение от 2013 г., но според отговори на директора на "Софийски имоти" Димитър Шивачев до "Капитал" те са прекратени (както и договорът за "Веселото село"). До приключването на броя Шивачев не отговори как при това положение две частни фирми ползват публична собственост и плащат ли за това. От съдебното решение на Софийския градски съд в полза на "Софийски имоти" става ясно, че "Минкин" отказват да освободят терена, докато не им се изплатят част от направените инвестиции. Претенциите им са отхвърлени, но решението подлежи на обжалване.

Реалните собственици на бизнеса с продажбата и вноса на луксозни автомобили са Петър Георгиев и Салех Асил (братовчед на убития Фатик) през фирмата "Софтрейд 2003". Любопитна подробност е, че съпругата на шефа на столичната дирекция "Строителен контрол" Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова, е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост.

"Веселото село" е отдадено под наем на регистрираната в Пловдив "Мега 2020" със собственици Мартин Андонов и свързаният със силовата групировка от миналото ВИС Антон Генадиев. През 2008 г. кръчмата представлява "павилион за бира", а десет години по-късно необяснимо как и без никакви строителни книжа павилионът се е превърнал в ресторант. В края на 2018 г. е издадена заповед за премахване на незаконен строеж, но тя е обжалвана в съда от "Мега 2020". Поредно заседание по делото за "Веселото село" е насрочено за октомври т.г.

Кои са собствениците на "Мария Луиза" и "София ленд"

В края на май изтече срокът по Закона за мерките срещу изпирането на пари, в който фирмите трябваше да декларират крайните си собственици. Това са направили и "Парк Мария Луиза" АД - собственик на къпалнята и Летния театър, и "София ленд" ЕАД. Акционери в първото дружество са "Софийски имоти" (41.96%) и регистрираните в САЩ "Карплеон" ЕООД (29.09%) и "Юромарк Асет Мениджмънт" (29.02%). От декларацията за крайни собственици става ясно, че "Карплеон" е притежание на гл. ас. д-р Цветан Павлов от Стопанската академия в Свищов, а "Юромарк" - на друг преподавател в свищовската академия - доц. Васил Захариев (името му, както и това на други преподаватели от академията, беше замесено в схема за изпиране на пари на Маргините). Сред крайните собственици на "Юромарк" фигурират и Жан-Кристоф Ги Жак Нивар от Ирландия и Николай Проданов, управител в контролираната от Румен Гайтански-Вълка "Волф" АД.

"София ленд" ЕАД е с едноличен собственик офшорното "Лорета Холдингс Лимитед". За краен собственик на офшорната компания е посочен Владимир Бонев, който е бил в ръководството на "Баранко", акционер в пловдивската "Юрий Гагарин" по времето, когато фабриката се контролираше от акционерите в ПИБ.

По темата работи и Росен Босев

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 3

    Леле, сега ако излязат и протоколите от Обшинския Съвет да видим кои съветници са гласували за тия заменки тип кон за кокошка може да стане много пикантно. Пък ако излезе и сделката на Берберян-Малеева и дъшеря и за един парцел в борисовта срещи 7 панелки вече ще се стигне до политизески трусове. Все пак бива ли основателка на ДБ да е участвала в заменки.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 5

    Добре, за какво са им тези милионни заровени пари на жалките корумпета? 50 години ще си чупят главата, за да изкорумпират право да строят в парка. Конкретно за парковете, това става все по-трудно. Дори в България.

    Като са взели къпалнята от общината, защо не работи? Толкова зор и накрая да си заровиш парите и да чакаш. Тези богаташи сериозно ли не могат да намерят начин да си инвестират милионите умно?

    Нередност?
Нов коментар