Автокъща "Капитолия" в Борисова градина остава въпреки загубено дело

"Софийски имоти" окончателно спечели един от исковете срещу наемателя, но друго свързано дружество претендира да е придобило земята по давност

"Софтрейд 2003" претендира, че е придобила парчето в парка по давност
"Софтрейд 2003" претендира, че е придобила парчето в парка по давност
"Софтрейд 2003" претендира, че е придобила парчето в парка по давност    ©  Цветелина Белутова
"Софтрейд 2003" претендира, че е придобила парчето в парка по давност    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Общинското дружество "Софийски имоти" спечели окончателно едно от делата срещу наемателите на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд от 17 юни.

Това обаче отново не означава, че прословутият терен от около 1.6 дка в сърцето на София ще се освободи.

Друго частно дружество, свързано с наемателя "Минкин - Албена Минкин" претендира, че е придобило тази част от Борисова градина по давност. Абсурдът е пълен, първо, защото наемателят няма право да преотстъпва терен на друг, второ, заради претенцията наемател да придобие по давност парцел в най-големия градски парк.

Нежелано и незаконно

Договорът с ЕТ "Минкин - Албена Минкин" беше прекратен още през 2017 г., но оттогава досега наемателят отказва да напусне и претендира за 10% от направени инвестиции в размер на близо 283 хил. лв.

"Софийски имоти" печели делата на всички инстанции, като ВКС потвърждава последното решение на Апелативен съд - София, от 2020 г. и отхвърля жалбата на "Минкин - Албена Минкин". Решението е окончателно.

Договорът основателно е прекратен едностранно, а "Софийски имоти" не дължи нищо за направените инвестиции, тъй като те са извършени без изрично съгласие. Нещо повече - изградените от наемателя в имота 6 бр. стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция са изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Те или ще бъдат премахнати, или ще останат в собственост на наемодателя. И в двата случая заплащане на извършените СМР не се дължи, пише в решението на ВКС.

Да придобиеш парк по давност

От "Софийски имоти" обясниха за "Капитал", че ще се снабдят с изпълнителен лист и ще образуват изпълнително дело за предаване на терена пред обект "Кривите огледала" (такъв атракцион се е намирал там в миналото).

Въпреки това изнасянето на "Капитолия" от Борисова градина в близко бъдеще е малко вероятно. Причината е паралелен спор за собствеността. Той се води по жалба на "Софтрейд 2003" (реалната компания, която стои зад бизнеса с луксозни автомобили).

Оказва се, че в нарушение на договора със "Софийски имоти" "Минкин - Албена Минкин" е отдал сграда и част от паркинг на трето лице, а именно "Софтрейд 2003" ЕООД. През 2019 г. "Софтрейд 2003" с управители Петър Георгиев и Салех Асил завежда гражданско дело с твърдението, че Столичната община и "Софийски имоти" не са собственици на терена под "Капитолия", а тя го е придобила по силата на десетгодишна давност, считано от 2008 г.

Това потвърди пред "Капитал" директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев. Според делото, "Минкин - Албена Минкин" е отдал "Кръглото кафене" през декември 2009 г. на "Софтрейд", а два месеца по-късно - и част от паркинга пред сградата.

Ново заседание по делото е насрочено за октомври тази година.

Историята

Връзката между "Минкин - Албена Минкин" и "Софтрейд 2003" е пряка - собственик на първото е Албена Минкин-Асил - съпруга на Салех Асил.

Теренът, върху който е разположена автокъщата, е предоставен на наемателя "Минкин - Албена Минкин", през 2008 г. без конкурс, каквото е изискването, поради факта, че през 2003 г. "Софийски имоти" продава на въпросната фирма прилежаща сграда с площ 88.5 кв.м първи етаж и 52 кв.м втори етаж за сумата 87 хил. лв. В момента тя изпълнява функцията на офис на "Капитолия". От нотариалния акт става ясно, че сделката е сключена на цена с 45 хил. лв. по-ниска от данъчната оценка - тогава 132 хил. лв.

Реалните собственици на бизнеса с продажбата и вноса на луксозни автомобили са Петър Георгиев и Салех Асил (братовчед на убития Фатик) през фирмата "Софтрейд 2003". Любопитна подробност е, че съпругата на Влади Калинов, който наскоро оглави ДНСК (след като преди това беше отстранен от поста директор на столичната дирекция "Строителен контрол") - Гергана Остришева-Калинова, е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост.

В Борисова градина е весело

Сходен е случаят със заведението "Веселото село" в Борисова градина - наемателят отказва да напусне и да плати натрупаните към "Софийски имоти" задължения. "Веселото село" е отдадено под наем на регистрираната в Пловдив "Мега 2020" със собственици Мартин Андонов и свързаният със силовата групировка от миналото ВИС Антон Генадиев.

През 2008 г. кръчмата представлява "павилион за бира", а десет години по-късно необяснимо как и без никакви строителни книжа павилионът се е превърнал в ресторант.

В края на 2018 г. е издадена заповед за премахване на незаконен строеж, но тя е обжалвана в съда от "Мега 2020". Води се и дело и за неплатени задължения в размер на малко над 21 хил. лв., което е спечелено от "Софийски имоти" на две инстанции, но може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    batMilen avatar :-|
    Milen Stefanov
    • + 15

    С две думи, мутрите са превзели държавата на всички нива и няма отърване от тях.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Визирате мутрите натресени от Софиянски ?

    Нередност?
  • 3
    ch2222 avatar :-P
    ch2222
    • + 9

    Една грамотна проверка на автомобилите и половината ще бъдат конфискувани.Няма да им трябва терена.Правени са "проверки" от всякакви полиции и винаги са замазвани по специални съображения.

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 2

    И как по-точно се придобива общинска земя по давност, след като има мораториум върху това?

    Също така СО има право да иска въвод във владение и ще е добре да го поиска. Новите наематели могат да обжалват въвода, но съдът не е длъжен да спре изпълнението. Приложими са чл. 435, ал. 5 и 438 от ГПК.

    Нередност?
  • 5
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 3

    Да не говорим и че не може да се придобие по давност на основание, че си наемател.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    И Фандъкова чак сега е забелязала какво става в центъра на София!

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Селофиянски...

    Нередност?
Нов коментар