🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът за Борисовата градина събра стотици становища и възражения

Исканията са в три посоки: забрана за строителство, възстановяване на държавната собственост и нови спортни съоръжения

Парк Борисова градина
Парк Борисова градина
Парк Борисова градина    ©  Цветелина Белутова
Парк Борисова градина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина събра стотици възражения, стана ясно след изтичане на крайния срок за внасяне на становища от граждани по документа. Най-много възражения са постъпили в Район "Средец" - над 200. Това обявиха от районното кметство в сряда вечерта, когато изтече срокът. Оттам поясниха, че големият обем създава трудности при обработката, но въпреки това всеки гражданин ще получи входящ номер и мнението му ще бъде отразено.

Заключителната дискусия по плана на Борисовата ще се проведе на 26 юни.

ПУП на Борисовата е дело на "Ковачеви архитекти", избрани след конкурс - един от последните организирани и проведени при бившия главен архитект Петър Диков. Идеята на арх. Атанас Ковачев спечели първо място с аргумента, че е "консервативна" и предвижда обликът на парка да се върне към един по-автентичен вид от миналото.

Въпреки това обаче проектът предизвика сериозно недоволство от почти всички заинтересовани страни: от граждани заради планираното на места строителство, от спортни дружества, които пък са недоволни, че няма да имат право на ново строителство, а само на "реконструкция", от природозащитници заради лошо планираната инвентаризация на болни и стари дървета, която може да доведе до необоснована сеч и др.

Част от възраженията по плана са свързани със самата процедура по избор на проекта на арх. Ковачев и много граждани настояват конкурсът да се проведе наново.

Възраженията на кметовете

Кметовете на райони "Средец" (Мария Ачкова) и "Лозенец" (Любомир Дреков) също са внесли критики по документа. Мария Ачкова посочва, че има разминавания в данните за собствеността в Борисовата градина, което е основание за обжалване и отмяна на Подробния устройствен план. В становището й пише още, че планът не посочва как ще се съвместяват функциите на два големи стадиона - Националния "Васил Левски" и "Българска армия", с резерват (в парка има два резервата: "Борисова градина" и "Дендрариума"). Тя е против планираните нови сгради: Климатично училище, музей "Зелената памет на София" и експозиционен павилион", против изграждането на подземен паркинг под "Капитолия" и местенето на игрищата на "Спортна София" и на конната база на гара "Пионер".

Зам.-кметът на район "Лозенец" Цветелина Данаилова коментира пред "Капитал", че тяхната администрация също ще внесе становище, което ще бъде публикувано на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). Цветомир Жеков, кмет на район "Изгрев", посочи от своя страна, че няма възражения по плана на арх. Ковачев. "Ние отговаряме за лесопарковата част на Борисовата градина, която няма статут на застрояване, не се предвижда такова. Искахме точно това. Вижданията на общината са удовлетворени, планът е доста консервативен и така или иначе не се предвижда нищо ниво на наша територия", каза той.

Сблъсък на мнения

Кметовете обясниха, че постъпилите възражения, макар и стотици на брой, на практика са повтарящи се, но с различна насоченост. Едното копирано от стотици граждани становище е свързано със стадион "Българска армия". Планът предвижда реконструкция и модернизация при запазване на сегашните граници на съоръжението. Привърженици на футболния клуб ЦСКА обаче настояват да им се позволи строителство на изцяло нов стадион. Собственикът на клуба Гриша Ганчев обяви тази седмица, че вече има осигурено финансиране за целта от 30 млн. евро (повече по темата четете в новия брой на седмичния "Капитал").

Другото писмо, копирано дословно от стотици граждани, е дело на групата "Да спасим Борисовата градина" - текст с няколко точки, публикуван на страницата на инициативата. В него се настоява за много сериозно преработване на плана; промяна на предвидените режими, отваряне на достъпа до затворени съоръжения като къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър, изясняване на собствеността на частни терени, които би трябвало да са публична собственос,т и др.

Огромният обем становища на граждани най-вероятно ще се гледат по същество след общественото обсъждане на 26 юни. След това топката ще е в експертите от НАГ, които могат да изискат от арх. Ковачев да преработи плана. Нищо чудно темата да се отложи за след изборите заради потенциала й да доведе до сериозни конфликти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    practic avatar :-|
    Практик от София

    Нямам им никакво доверие на нашенските ландшафтни експерти начело с арх. Атанас Ковачев, който се сдоби с голямата чест през 2017- да бъде удостоен със званието "почетен професор" на неговата Alma Mater - Московския архитектурен институт МАРХИ. А за плевенчанина Здравков, безропотно момче за поръчки на строително-парцелната котерия, препоръките и пожеланията на софиянци са като жужене на муха в ухото му...

    Международен конкурс му е майката! И европейски контрол на изпълнението!

    Нередност?
Нов коментар