Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Резервът от зависим вот, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всички избори в свирен мач.
  • Изтласкването на БСП от селата е нова политическа ситуация.
  • Местните избори през есента отново ще поставят политиката при водещите сектори по инвестиции.

Ако скандалната серия с имоти на по-първи хора от властта е дала някакво отражение на изборите в края на май, най-вероятно е по-ниската избирателна активност. Дали защото не се интересуват от политика, защото са отвратени от нея или защото не виждат алтернатива, решението на значителна част от хората със свободна воля да не гласуват даде и страничен ефект - направи по-видим и разпознаваем несвободния, контролиран вот, в това число и платения, отишъл основно при ГЕРБ и ДПС (виж "Кач парата, шор бозата").

По груби оценки на експерти делът му на изборите за Европейски парламент е бил около 10%, с тенденция да се удвои най-малко на местните избори наесен, когато и активността ще е по-висока.

"С резултатите на ДПС либерализмът бележи връх в Северозападна България - преди всичко с гласовете на ромския електорат".

Живко Георгиев, социолог

Този резерв от зависими гласове, идващ основно от селата, малките общини и ромските махали, изглежда достатъчен да превърне всеки вот в свирен мач.

Подялба на "третата България"

Ниската избирателна активност на евровота улеснява анализа на данните от секционните протоколи, качени на сайта на ЦИК. В тях с невъоръжено око могат да се видят електоралните анклави, в които ГЕРБ превръща селища и по-малки общини чрез кметовете си, както и експанзията на ДПС в бедните северозападни райони и ромските общности (виж графиките).

"На тези избори играха и пари, и административни зависимости. Най-много са се трудили в това отношение ГЕРБ и ДПС, по-малко ВМРО. Вижда се също, че това се случва в определени региони, които можем да наречем третата България. С резултатите на ДПС либерализмът бележи връх в Северозападна България - преди всичко с гласовете на ромския електорат", коментира пред "Капитал" социологът Живко Георгиев.

"Имам чувството, че ГЕРБ и ДПС са тръгнали да си поделят България като една Полша (препратка към пакта "Молотов - Рибентроп" в началото на Втората световна война - бел. ред.). ГЕРБ осъзнаха, че номерът е във вкореняването. Това ги отличава от НДСВ - ГЕРБ имат връх, но имат и корени", е мнението на политолога Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". Според него ДПС работи от години за влиянието си в Северозапада, защото изпитва недостиг на хора - част от електората им отива да работи в чужбина.

Симеонов смята, че в последните дни преди 26 май ГЕРБ са направили истинска генерална репетиция за местните избори. "Мисля, че се мобилизира доста административен вот, който социологията няма как да хване, а и друг вот, защото имам чувството, че е текла някаква взаимна услуга между ГЕРБ и ДПС." По думите му в селата ясно се виждат масирани вотове и масирана игра с преференциите (вижте повече в текста "Какво показват данните"). "При по-закрепостен електорат, изглежда, е по-лесно да се разбереш с някой местен, който казва примерно, че може да изкара сто преференции. Дори и да не е маркиране, това си е зависим вот", посочва политологът.

Издърпваното чердже на БСП

Освен че единствена повиши резултата си в абсолютен брой гласове, БСП победи ГЕРБ в четири области и в още шест "им диша във врата". Във Велико Търново резултатът е практически равен, а в още пет преднината на ГЕРБ е преодолима. Управляващите калкулират загуба от и в общини, чиито кметове са от ГЕРБ, освен това в сравнение с евроизборите през 2014 г. губят чувствително гласове в София.

По-детайлен поглед върху резултатите обаче разкрива и големия проблем на БСП да постигне победа, въпреки че вече два пъти се доближава реално до такава възможност. На практика социалистическата партия постепенно е изтласквана от местата, в които "биографично" винаги е била първа политическа сила - селата и по-бедните райони. А политическите послания, с които е избрала да се бори за властта, не й дават особен шанс в големите градове. Това, на което БСП може да разчита, е по-скоро протестен вот, но той се разпилява между множество претенденти.

"Свикнали сме да свързваме БСП със селата, но истината е, че ГЕРБ се вкоренява в местната власт и през селски кметове. Вижда се и ясна тенденция, че ДПС се опитва да се превръща в партия на социалните низини. Как ги държи - едва ли идеологически, по-скоро синдикално по някакъв начин, но от Северозападна България до циганските гета - това е партия на изключените, така да се каже. Тоест по две линии БСП търпи много сериозна конкуренция - селата и социалните низини. БСП постепенно губи позицията си на партия на низините, а явно ДПС няма откъде другаде да вземат електорат", коментира Първан Симеонов.

Данните от извадката на неговата агенция от селата показват, че там БСП вече е трета политическа сила - след изравнените ГЕРБ и ДПС. "Ако БСП не е безспорен лидер в селата, означава, че имаме нова ситуация", смята политологът.

За когото кметът гласува

Изборите извадиха на светло и феномена с кметовете, които владеят мнозинството от избирателите и са превърнали населените места в нещо като електорални анклави на съответната партия. Така например в община Симитли ГЕРБ печелят със 76% подкрепа (виж "Слънце грее, дъжд вали.."). Друга подобна община е Любимец, Хасковско. Около града няма предприятия, които биха могли да станат донори за внушителния резултат на ГЕРБ, и общината се явява единственият голям работодател в града.

С подобен кмет разполага и ВМРО. В смолянското село Забърдо партията е първа политическа сила със 158 гласа, далеч преди ГЕРБ и БСП. Дългогодишният кмет Валентин Черпоков, който е на поста от далечната 1996 г. с едно прекъсване между 2011 и 2015 г., каза пред "Капитал", че заслугата за това е негова. "Тук по нашия край хората гласуват за този, за когото гласува кметът", каза той.

На местните избори - всичко х 2

Изборни експерти очакват през есента делът на контролирания вот да е поне двойно по-голям. Според Живко Георгиев на местните избори ще се прояви истинската стихия на тези фактори. "Местните избори са най-ресурсоемките, тъй като в тях участват и бизнес групировки и мрежи. В някои години съвкупният разход на бизнеса е надвишавал четири-пет пъти този на партиите. В година с местни избори политиката се превръща в един от водещите сектори по инвестиции", казва социологът. Според него шансове за някаква локални пробиви в статуквото може да има "в недепресивни райони". Колкото до София - "да кажем, че изборите не са предрешени".

"За първи път в новата ни история имаме партия-държава, за което обаче не е виновна само тя. Вината е и на нейните конкуренти, които го допуснаха, и на т.нар. гражданско общество", обобщава Живко Георгиев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 3

    Изводът - демокрацията в неразвити и бедни общества, като българското води до силно изродени управленски структури; омагьосан кръг, разкъсването, на който е като решението на Гордиевия възел.

    Нередност?
  • 2
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov
    • + 6

    Тъй като родом съм от едно село в Северозападна България, до преди няколко години гласувах именно там. Селото е с около 60 човека, от които 45 гласуват за ДПС. Казвам това, тъй като го видях с очите си. Човек от ДПС държи някаква фирма в съседното село, което се явява и община. Раздаваха по 40 лв на всеки, който гласува за ДПС. След изборите броят гласовете и тогава дават парите. Може би такава е схемата в т. нар. "социални низини".

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Прост народ - слаба държава.

    Нередност?
Нов коментар