НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Дръж властта, събирай пари

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборите за европарламент минаха сякаш преди много време, но в този брой на "Капитал" се връщаме към тях поради една важна причина - внимателният анализ на резултатите от тях показва как всъщност се печели и задържа властта в България.

След победата на ГЕРБ първоначалните коментари бяха, че това се дължи едва ли не на огромното количество политически чар, което Бойко Борисов разпръсна из Facebook през прозорците на историческия си джип. Това може и да е имало значение, но задълбочаването в резултатите показва и още няколко по-различни фактора. ГЕРБ (заедно с ДПС) са превърнали районите с циганско население в електорални анклави, откъдето получават чувствителна подкрепа. На други места туземни велможи са завладели хората от района си с ресурсите на местната и централната власт. Собственици на предприятия, зависими или уплашени от държавата, организират работниците си да гласуват по правилния начин. Накратко, по думите на социолога Живко Георгиев ГЕРБ се превръща в партия-държава и това ще се усеща още повече с наближаването на местните избори. (Вижте всичко по темата тук, тук, тук и тук.)

Разбира се, контролираният вот не е единствената причина ГЕРБ да спечелят изборите. Заради ниската избирателна активност той имаше голямо значение, но енергичният танц на Борисов с популизма също помогна. Засилката на премиера обаче не спря с края на кампанията и той продължи с популярните, но спорни идеи. Първо беше тази за намаляване на партийните субсидии, но заедно с нея се заговори и за нещо с доста голямо значение - преференциална ДДС ставка за още сектори освен туристическия.

Идеята за това всъщност тръгна от Делян Пеевски, който поиска по-нисък ДДС за "хляба" и книгите. Темата веднага беше поета от БСП, които предложиха данъкът да се намали и за месото, млякото и брашното. Включи се, разбира се, и Бойко Борисов, който обаче се изказва против намаление на всичко освен на книгите. Тази опасна любов на политиците към данъците засега, изглежда, няма да доведе до драматичен резултат, но дори самото обсъждане на темата по този начин създава рискове. (Вижте повече тук.)

Основната опасност при подобна промяна е държавата да събира по-малко пари. А те са ѝ нужни, защото разходите ѝ имат свойството постоянно да се увеличават. Два текста от този брой показват защо и как. Временното ръководство на БНТ призна, че държавната телевизия е направила с 44 млн. лв. повече разходи, отколкото има приходи. За момента единственият начин тази дупка да се запълни е с много лишения и пари от бюджета (още тук). От държавата ще има нужда и заради огромните разходи за превъоръжаване на армията. Освен за самолети правителството има намерение да даде доста сериозна сума и за модернизиране на сухопътните войски.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар