Кач парата, шор бозата*

Как ГЕРБ и ДПС спечелиха ромските сърца в Монтанско

По селата в Монтанско все още стоят плакатите на ГЕРБ и ДПС от кампанията за евроизборите
По селата в Монтанско все още стоят плакатите на ГЕРБ и ДПС от кампанията за евроизборите
По селата в Монтанско все още стоят плакатите на ГЕРБ и ДПС от кампанията за евроизборите    ©  Цветелина Белутова
По селата в Монтанско все още стоят плакатите на ГЕРБ и ДПС от кампанията за евроизборите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В ранния следобед в монтанското село Долни Цибър, община Вълчедръм, почти не се виждат хора по улиците. Пред ниска постройка, която е заведение, има само една маса и около нея седят четирима възрастни мъже - двама играят карти, а останалите ги гледат. Когато ги питаме за европейските избори, двама почти едновременно отговарят, че са гласували за БСП. Отговорът им е изненадващ, защото от гласувалите общо 819 души в двете избирателни секции в селото социалистите имат цифром и словом едва 20 гласа.

Големият победител в Долни Цибър е управляващата ГЕРБ, за която са гласували внушителните 661 души, следвани от ДПС със значително по-малък брой гласове - 107. Има десет гласа и за ВМРО. На забележката, че БСП се е представила много слабо на тези избори, а ГЕРБ е победила убедително, мъжете поправят, че не ГЕРБ е победила, а "са победили парите". "Парите бият. За нашите хора няма тия или ония. Те отиват при този, който дава парите. Те казват така и така никой от тях няма да направи нищо и по-добре да взема тези 30 лв.", казват мъжете. А на въпроса не са ли давали пари и от БСП отговарят: "Различни пари са дали." И обясняват, че не ги били раздали предварително, както ГЕРБ, а обещавали за след изборите. Те обаче отказват да кажат кой точно е раздавал пари. Вместо това ни препращат към "махалата". "Питайте махалата. Там всичко ще ви кажат", казват те. Това изглежда странно предвид факта, че населението в селото е предимно ромско с изключение на "две-три къщи българи" според уточнението на мъжете.

Защо махалата гласува за ГЕРБ

"Махалата" се разпростира основно от двете страни на една улица, дълга 2-3 километра, по поречието на Дунав и първото нещо, което прави впечатление, са новите бордюри и тротоари с плочки, както и подготвената за асфалтиране централна улица. "Да знаете какво беше тук, когато минаваха автомобилите - и прах, и чудо, а вижте сега", казва Лиляна Славчева. Това е едно от обясненията й за голямата изборна победа на ГЕРБ в селото. Оказва се, че тротоарът в махалата е завършен малко преди европейските избори и след повече от 15 години обещания пътят да се ремонтира асфалтирането на цялата улица е планирано да приключи в края на лятото, малко преди местните избори тази есен. Другото обяснение на жената е, че хората са доволни, защото от около една година част от тях имат работа благодарение на социалните програми за заетост. "Една година работим така и сме доволни. Преди нямахме една стотинка и се чудехме откъде да си вземем един хляб", уточнява Славчева.

Фотогалерия: Монтански села след евроизборите

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Цялата галерия

В махалата обаче има и друго обяснение за съкрушителната победа на ГЕРБ на евроизборите в селото. "30 лева", отговарят почти в хор трима мъже веднага след като чуват въпроса как партията на Бойко Борисов е успяла да постигне този резултат в Долни Цибър. "Нормално. Плащат си и... В това село 99% от хората са безработни", казва единият от мъжете, който се представя като Боби. И допълва: "Ти и да не гласуваш, пак все едно си гласувал, защото си има хора от комисията - задраскват те там, че си гласувал, и готово. Има си нагласено всичко."

Разказва, че се връща в селото за кратко, защото подобно на много други свои съселяни ходи често в Германия, откъдето докарва различни стоки, за да ги продава, защото тук "няма живот". "Карат ни да се продаваме като Юда, дето продал Христос, ама това е", отговаря философски друг от мъжете, който пък е представен като жичкаджия (електротехник). А младеж, който казва, че не е гласувал, защото току-що се е върнал от Холандия, иронизира ситуацията в селото около изборите така: "Направиха тротоарите и напълниха реката (Дунав - бел. ред.) с риба."

Мъжете определят като "невъзможно" в селото да има хора, които да са дали гласа си за ВМРО. "Това е невъзможно, циганско село да гласува за най-големия нацист", казват мъжете. Нямат и обяснение как ДПС има толкова гласове на изборите.

Пред кметството в Долни Цибър мъж, който каза, че е бил председател на една от секционните комисии в селото, обяснява, че не можем да разговаряме с кмета Камен Димитров, защото е тежко болен и го няма, въпреки че според хората той е на работа. По думите му всичко, което се прави в селото, се прави с подкрепата на ГЕРБ и това е причината хората да гласуват масово за управляващата партия. Оказва се, че кметът, който преди четири години се е кандидатирал за поста от ДПС, сега вече е от ГЕРБ. "Преди време ДПС се провалиха с техните обещания и по тази причина кметът се е преориентирал към ГЕРБ", обяснява мъжът. И обобщава: "Нашият кмет е гербаджия и ние си подкрепяме кмета."

Интересно е, че на евроизборите през 2014 г. ГЕРБ няма гласове в селото, а ДПС има 577. На парламентарните избори през 2014 г. пък жителите на Долни Цибър бойкотирали вота, като само осем души отишли до урните в двете секции. Причината - всички партии обещавали преди изборите, но нито една не изпълнявала обещанията си след това според обясненията на местните.

Любопитен детайл от гласуването в Долни Цибър на евровота е, че хората не са използвали преференцията. От всички гласували за ГЕРБ за Мария Габриел има шест преференциални гласа, два за Андрей Ковачев и един за Емил Радев. При ДПС преференциално е гласувано само за Петър Чобанов (бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" и бивш депутат от ДПС в предишния парламент), който е събрал 34 гласа. "Той беше депутат от Монтана и помагаше на хора от региона на децата им по една обучителна програма", разясни мъжът. А обяснението му за липсата на преференции за ГЕРБ е, че хората не познават кандидатите от листата.

Септемврийци за ДПС

На двайсетина километра от Долни Цибър, в с. Септемврийци, пак в община Вълчедръм, резултатът от евроизборите е почти същият, само че за ДПС. Там в двете секции от общо 450 гласували движението получава 338 гласа срещу 50 за БСП и 23 за ГЕРБ. Възрастен мъж, който седи на маса пред селския магазин, коментира резултата с ромската фраза "Кач парата, шор бозата" (израз за "плащаш - получаваш").

В селото ромското население е около 80%. Мъжът казва, че откакто Искра Фидосова и Димитър Аврамов не са вече в ГЕРБ, а Аврамов е вече депутат от ДПС, резултатът в селото е все такъв. Оказва се, че и тук цената на един глас е 30 лв. "Тук дойдоха и ВМРО, и "Воля" с пари, ама не можаха да надвият", разказва мъжът. Обяснява, че и от ГЕРБ са се опитвали да купуват гласове, но една жена се обадила на полицията в деня на изборите. После пък от полицията казали, че нищо не е открито. Разказва, че още в 5.30 сутринта в деня на изборите 4-5 момчета от селото, прекупвачи на гласове за ДПС, започнали да раздават пари пред тото пункта. Той се обърнал към полицая, който му отговорил, че това не е негова работа, защото той отговарял само за пункта. Мъжът твърди също, че пари са раздавани и два дни преди изборите по време на събора в селото, на който присъствал и депутатът от ДПС Димитър Аврамов. Заради името на фирмата му "Гала холдинг" в селата от Монтанско го наричат Галата. По думите на мъжа "40-50 българи също са взели пари и са гласували за ДПС".

Той има обяснение и за високия брой преференции за почти всички кандидати от листата на движението в селото. В едната секция например Мустафа Карадайъ има 39 преференциални гласа, Делян Пеевски - 22, 14 - Илхан Кючюк, 16 - Искра Михайлова, 21 - Севим Мусак, 35 - Танер Кабилов и 19 - Сунай Якуб. "Чрез преференциите отчитат гласовете. Примерно един от прекупвачите казва, че може да докара гласове от две семейства, друг повече. Когато са накуп гласовете, не могат да хванат дали са си изпълнили обещанията, а така ги хващат", разяснява мъжът.

За кмета на селото Емил Крумов казва, че е от създаденото от Аврамов сдружение "Бъдеще за Северозападна България", въпреки че на местните избори се е явил като кандидат на Народен съюз. Чрез тази структура, която обхваща и кметове от други два района - Враца и Видин, депутатът от ДПС упражнява политическата си власт освен икономическата, която има чрез бизнеса си. Освен това на местните избори през 2015 г. Аврамов е издигал кандидати за кметове чрез коалицията "Бъдеще за Бойчиновци" и има общински съветници в града и селски кметове. Такъв е кметът на с. Портитовци Кирил Янев. На евроизборите ДПС печели там убедително със 179 гласа от 231 гласували. Подобно на Септемврийци и там преференциите за листата на ДПС са разпръснати между различните кандидати.

Пак пари

"Не съм гласувала на изборите, но цял ден в неделя (деня на вота - бел. ред.) наблюдавах кой гласува. Българи нямаше. След това не смогвах да развалям двайсетолевките, с които ромите идваха да пазаруват, след като си бяха пуснали бюлетините. И това е всеки път", разказва Мая Тачева, която държи магазин в центъра на монтанското село Габровница. За разлика от другите две села в него българите и ромите са почти поравно. Причината Мая да не гласува е, че нищо не се променя. В Габровница има битова престъпност, и то главно поради факта, че идват и се заселват роми от други населени места, и по думите й "разкостват" къщите, в които никой не живее, и влизат в домовете да крадат.

Различно обаче е и гласуването в селото на евроизборите. От 373 жители на Габровница, отишли до урните, ГЕРБ има 139 гласа, ДПС - 56, БСП - 37, и изненадващо ВМРО са получили 98. "Ние сме роми и сме подложени на два удара. Циганите ги е яд на нас, защото не говорим цигански, а българите не ни харесват, защото сме цигани", казват мъж и жена. Споделят, че дълги години са работили в Испания и последния път, когато са гласували, било за Желю Желев. Мъжът се зарича, че ще продължи да не гласува, защото направили канализация на половината село, но тяхната къща е в частта, където няма, защото "не са с връзки". Няма и обяснение защо в селото са се получили такива резултати, защото никой от политиците не е идвал по време на предизборната кампания. Твърди, че в Габровница "няма ВМРО", а гласуването за ДПС определя като "сделка". "Тук ДПС не съществува освен в Бяла Слатина, където живеят около 10 и повече турски семейства", казва той. После се сеща, че около 10-15 души "работят във фирмата на Галата (Димитър Аврамов) и може заедно със семействата си да за гласували за ДПС".

Кметът на Габровница Борис Цветков вади лист, на който си е записал резултатите от вота. "Някаква вълна ги удари ГЕРБ в последния момент, уж всеки ги псуваше и изведнъж 139 гласа", коментира той. Първите три мандата бил от БСП, но след това се е кандидатирал от коалицията на кмета на голямата община Монтана Златко Живков. Разказва, че докато бил кмет от БСП, молил тогавашния премиер Сергей Станишев и след това подкрепения от социалистите Пламен Орешарски за средства за ремонт на училището, читалището и за включването на селото в европейски програми, но те нищо не направили. След това средства не идвали и от община Монтана заради това, че Живков е кмет от друга политическа сила. "След това седнахме и се разбрахме. Аз се кандидатирах от неговата коалиция, а той отпусна средствата за ремонта на училището, предстои и отпускането на пари за читалището", обяснява Цветков. Казва, че е стоял настрана от евроизборите. "Явно ВМРО си имат хора тук", е обяснението му за гласовете на партията на Красимир Каракачанов. А за тези на ДПС също твърди, че има двадесетина души от селото, които работят за Галата.

Как са се разпределили гласовете за партиите в Габровница може да се види по преференциите за кандидатите. Хората, гласували за ГЕРБ, са предпочели Ева Майдел, която има 45 преференциални гласа, и главния секретар на СДС Илия Лазаров. Според кмета през 90-те години селото е било разделено между БСП и СДС и не е изключено синята партия да има привърженици в Габровница. От листата на ВМРО обаче цели 76 преференции е получил Вергил Кацов, който е от Земеделския народен съюз, коалиционен партньор на Каракачанов, и най-вероятно по този начин земеделците са маркирали приноса си за резултата на ВМРО. Гласувалите за ДПС пък са заложили на Делян Пеевски с 23 преференции и 7 за Севим Мусак.

И в трите села обаче хората са категорични, че истинската битка между партиите ще бъде на местните избори. Цветков смята да се кандидатира за пети мандат в Габровница отново от името на обединението на монтанския кмет Златко Живков."Не ми се мисли какво ще е на местните избори", казва и човекът от секционната избирателна комисия в Долни Цибър, според когото кметът на селото Димитров също ще се бори отново за поста. Към това мъжът от Септемврийци добавя, че с увеличението на кметските заплати и безработицата в селата от региона броят на желаещите да станат кметове значително ще се увеличи: "В селото вече се говори, че за местните избори ще се кандидатират шестима души."

*Израз за "плащаш - получаваш"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Мда-а, на партиите не трябва да се дават пари в брой, а да се плащат само дейности, директно.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    Като взимат безвъзмездно по 11 лв на глас субсидия от държавата колко им е да раздават по 30лв на продажни душици.

    Нередност?
Нов коментар