🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Контрабандата на цигари достигна най-ниското ниво от девет години

Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да не пишат фалшиви болнични

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да не издават фалшиви болнични листове
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да не издават фалшиви болнични листове
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да не издават фалшиви болнични листове    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да не издават фалшиви болнични листове    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Контрабандата на цигари е спаднала десет пъти за девет години от 34.5% от потреблението през 2010 г. до 3.8% през първото тримесечие на 2019 г. Така в момента България е европейската страна с най-ниските нива на контрабанда на тютюневи изделия, стана ясно при представянето на проучването на "Инициативата срещу незаконната търговия", в която участват пет цигарени компании.

След представянето на резултатите премиерът Бойко Борисов настоя неправителственият сектор да представи в най-скоро време проекта за проучване на контрабандните горива и отбеляза, че от началото на годината са задържани 11.5 тона нелегален рязан тютюн и вече един тон канабис. През миналата година са били задържани общо 110 тона индийски коноп.

Борисов коментира още, че в най-скоро време очаква 85% от икономиката да работи на светло, да си плаща данъците и заплатите и благодари неколкократно за борбата с контрабандата на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър, които също присъстваха на представянето на резултатите.

Къде се пушат най-много контрабандни цигари

Според проучването нивата на незаконна търговия с цигари са намалели с 0.6 процентни пункта в сравнение с последното тримесечие на 2018 г. и с два процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Половината от контрабандните цигари са за безмитна търговия в магазини в съседните страни - Сърбия, Румъния, Гърция и Турция.

Най-високи нива на изпушени контрабандни цигари през първото тримесечие има във Велико Търново (9.3%), Хасково (7.3%), Благоевград (6.7%), Пазарджик и Варна. На другия полюс са Враца, Габрово, Русе, Бургас и София (2.2%), в които нелегалните цигари са под средните за страната.

Най-голям дял на пазара на продукти без платени бандероли или непредназначени за българския пазар през този период са имали цигари, произведени в Сърбия.

"Тези резултати са благодарение на волята на правителството и главния прокурор. Понеже президентът се подигра, че ровя в кофите за боклук, нямам вина за методиката, която изследва празните цигарени кутии, а за резултатите", каза Борисов.

Премиерът допълни, че след проверките на НАП за касовите наличности във фирмите те са намалели с 5 млрд. лв. Освен това е намалял миграционният натиск, от началото на годината са заловени 80 трафиканти на хора, а 30 от тях са с вече влезли в сила присъди, каза Борисов. Той допълни, че в Брюксел бил поздравен за борбата с корупцията и контрабандата от първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и че заедно с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще продължат да сътрудничат в тази битка.

Предупреждения към лекарите

Борисов отправи специално предупреждение към лекарите. Първото е за фалшивите решения на комисиите по ТЕЛК, където за пореден път през последните седмици бяха извършени арести на лекари за фалшиви решения.

Освен това Борисов отбеляза, че болничните листове са нараснали от 2 млн. на 3.5 млн. само през първото полугодие на годината. "Взимат листове и отиват да берат ягоди. Не ми е приятно да арестуваме доктори, но сериозно сме се заели. Имаме толкова искания за увеличаване на заплати, че всеки лев ни трябва да влезе в бюджета", каза Борисов.

Той допълни, че няма да се прави специална обществена поръчка за пръскане срещу комари и насекоми по поречието на река Дунав, но през следващите дни самолет ще пръска зоните около реката, защото районът бил в бедствено положение.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ulv44560576 avatar :-|
    ulv44560576
    • - 1
    • + 1

    Този на снимката, с бялата риза и сива вратовръзка в средата, не беше ли единият от собствениците на фабриката за нелегални цигари в Крайморие, затворена през 1996 г.?!

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename

    Понеже сме по-умни от холандците и канадците - те продават 110 тона "индииски коноп" в кофи-шопове, ние понеже сме по-умни, както казах - го задържаме и горим :)

    Нередност?
Нов коментар