🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Демократична България" иска оставка на Мавродиев заради заема за Вълка

Според коалицията под неговото ръководство държавната ББР е превърната в придатък на олигархичната хранителна верига

Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демократична България" поиска незабавно отстраняване на Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие (ББР). Повод за становището на коалицията е изнесената миналата седмица от "Капитал" информация за отпуснат от банката рекордно голям заем от близо 150 млн. лв. на фирма свързана с Румен Гайтански - Вълка. Кредитът е с цел да се придобие малко пътностроително дружество, което реално е под същия контрол и чиито активи по никакъв начин не обезпечават тази сума.

Мотивите обаче далеч надхвърлят конкретния скандален казус, като оценката е, че под ръководството на Мавродиев банката се занимава основно с "огромни за българските мащаби финансирания на компании, контролирани от съмнителни олигарси".

Това е първата политическа реакция, която разбива омертата по темата след новината за новия най-голям клиент на ББР, заемащ над 10% от кредитния й портфейл. "Всеки ден в повече на Мавродиев в ББР е загуба за данъкоплатеца и за България като цяло", заяви Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение", част от "Демократична България".

Диагноза на един банков произвол

В искането си коалицията може да се похвали с последователност, тъй като тя беше и практически единствената политическа сила, призовала Мавродиев да не бъде назначаван на поста още през 2017 г. Тогава партията прогнозира, че "ББР ще финансира високопоставени политици и едри бизнесмени по неясни критерии и под едноличното ръководство на Мавродиев". Сега оценката й е, че това се е случило и банката е превърната в придатък на олигархичната хранителна верига Борисов - Доган - Пеевски – Цацаров.

"България все повече се управлява по феодалните правила. Някой си плаща за пост, след което гледа да спечели от "инвестицията" си многократно чрез корупционни схеми. Тези над него нямат претенции към методите му на управление, поне докато не стане прекалено гнусно. Е, вече стана. И не става въпрос само за Вълка", пише в становището, където се изреждат и някои от другите нови големи експозиции на ББР, добили публичност.

Според партиите от "Демократична България", моделът "Мавродиев" освен преки корупционни щети нанася такива и върху икономиката. "Чрез агресивната си политика послушникът и неговите господари налагат удобни за тях и плащащи си победители в редица отрасли на икономиката, което нарушава честната конкуренция и води до бедност, ниски доходи и бягство на българите от страната", твърдят те.

В становището се повдига и въпросът за ролята на ББР, като присъдата е, че съществуването в този й вид е напълно безсмислено. Опозиционната политическа сила призовава за широк и открит публичен дебат в каква посока трябва да работи Българската банка за развитие, така че да оправдае името и първоначално заложените си цели. Сред идеите на "Демократична България" за по-добър контрол над банката освен отстраняването на Мавродиев е и листване на миноритарен дял на фондовата борса.

Кой не реагира

Досега извън позицията на "Демократична България" по темата няма практически никаква реакция. Новината не беше подета и масово от други медии, което едва ли се дължи на автоцензура по адрес на Гайтански - наскоро темата за завръщането му в сметоизвозването на София получи доста широко отразяване.

Обяснения би трябвало да даде ръководството на ББР, което не отговори на въпросите на "Капитал" и след публикуването на статията не е коментирало. Също така сделката повдига логични въпроси и към министъра на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на банката. Той формално избира ръководството на ББР, като има свои представители в надзорния и съвет, включително един от заместниците му. Логично е да се очаква и реакция от управляващата ГЕРБ - Стоян Мавродиев е неин кадър, съосновател на партията, автор на първата й икономическа програма и бивш депутат, преди с гласовете на ГЕРБ да стане председател на Комисията за финансов надзор (2010-2016). Теоретично отговори дължат и от коалиционния партньор "Атака", от чиято квота е Караниколов.

Мълчанието на парламентарната опозиция по темата също е необяснимо доколкото около последната конкретна сделка с "Роудуей кънстракшън" възникват множество взривоопасни въпроси към управляващите. За ДПС "тежката корупционна тишина" (ако може да се заимства описанието на Йордан Цонев на сделката за активите на ЧЕЗ) е разбираема - фирми, свързани с депутата й Делян Пеевски, са чести бенефициенти на ББР, а Гайтански се счита за приближен до почетния лидер на движението Ахмед Доган. За БСП обаче отказът да повдигат тема е странен.

Сделката вече е финализирана


Междувременно сделката, която трябваше да бъде павирана със 148.5 млн. лв. кредит от държавната ББП вече явно е факт. Кредитополучателят "Роудуей кънстракшън" (с деклариран краен собственик Георги Йорданов) вече е придобил "Пътстройинженеринг" (с деклариран краен собственик Румен Гайтански). За това говори подадената нова декларация по партидата на последното дружество, според която и то вече е собственост на изпълнителния си директор Георги Йорданов. Цената по сделката не е известна. Размерът (16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба) на строителното дружество от село Груево с около 180 служителя към края на 2018 г. по никакъв начин не кореспондира с одобрения кредит от ББР.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 5

    Предполагаше се, че финансовите и политически кръгове, ръководени от "Драган Цанков" 28 ще се разсейват като пръднали на тази скандална новина и вече можем да заключим, че всичките те показаха последователно и предвидимо поведение. Най-много да се озлобят още, че има хора, които не са "роби на един дебел... ", за разлика от тях.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1
    • + 8

    Ден не минава без нагли корупционни сделки! Има ли почтен човек във властта? Ще ми бъде интересно, ако някой може да ми посочи такъв. Също има ли друга опозиция освен Демократична България.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Много е трудно, защото паралелната власт работи с нещо, което може да бъде наречено анти-меритокрация. Хора, които са податливи на корупция, биват издигани на високи постове и държани изкъсо с папки от кражбите, които са оставили след себе си. За по-младите и напористи партийни кадри им се осигурява за начало някаква дребна службица, на която получават заръката да отклонят нещо към партийната каса - хем да покажат лоялност и умения в краденето, хем да им направят папка, която да стои готова в чекмеджето и кривнат ли от пътя, да бъде извадена.

    Нередност?
  • 4
    umv30573526 avatar :-|
    Светлоносец
    • + 4

    Фирма “Роудуей кънстракшънс" с капитал от 50000 лв. купува "Каменни фракции" за 100 лв. при положение че се увеличава капитала му на 18 млн. лв. След това ББР отпуска 148,5 млн лв на Фирма “Роудуей кънстракшънс“ за да купи "Пътстройинженеринг", а парите ги получава Вълка като собственик на "Пътстройинженеринг". Заема от ББР не е обезпечен , освен с заложени 100% от акциите на "Роудуей кънстракшън", което е купено за 100 лв. , а има налични 18 млн. лв. с неясен произход, ако въобще ги има и капитала на "Пътстройинженеринг". Освен този заем, ББР има одобрени кредити на "Слънчев ден" за почти 64 млн. евро (125 млн. лв.), като усвоената част е 86 млн. лв. Или до сега ББР е отпуснала 234,5 млн лв. В момента Еврохолд ще плаща на ЧЕЗ 335 млн.евро, най-вероятно отново с заем от ББР без досегашния заем от 234.5 млн.лв. Т.Е. ББР ще финансира 70-80% от покупката на ЧЕЗ, а Еврохолд ще покрие заема с повишаване на цените на тока. Сценариите на “Вълка от Уолстрийт “ са доста аматюрски в сравнение с тази БЪЛГАРСКА СХЕМА.

    Нередност?
Нов коментар