ББР е отпуснала още един кредит за строителната фирма на Вълка

Новите 1.5 млн. лв. за "Пътстройинженеринг" са за купуване на осем камиона Volvo

Откакто ББР се ръководи от Стоян Мавродиев, фирменото ѝ кредитиране расте в пъти по-бързо от това в банковата система
Откакто ББР се ръководи от Стоян Мавродиев, фирменото ѝ кредитиране расте в пъти по-бързо от това в банковата система
Откакто ББР се ръководи от Стоян Мавродиев, фирменото ѝ кредитиране расте в пъти по-бързо от това в банковата система    ©  Анелия Николова
Откакто ББР се ръководи от Стоян Мавродиев, фирменото ѝ кредитиране расте в пъти по-бързо от това в банковата система    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през юни държавната Българска банка за развитие (ББР) даде рекорден - 148.5 млн. лв., кредит на свързаната с Румен Гайтански "Роудуей кънстракшън", за да придобие друга негова фирма - "Пътстройинженеринг", подкрепата за строителната група продължава с нов заем. На 12 август ББР е отпуснала още 1.5 млн. лв. на "Пътстройинженеринг", като този път целта на заема е да се закупят камиони.

Така общо експозицията на ББР към групата се закръгля на 150 млн. лв., което я прави най-големият й клиент. Все още не е ясно с какво новосъздадената "Роудуей кънстракшън" обезпечава този гигантски кредит, предвид че придобитото дружество има доста по-скромен бизнес - 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба за 2018 г. От ББР досега не са коментирали заема, за който "Капитал" писа през юни, въпреки че той представлява над 10% от кредитния й портфейл и 18.8% от капитала й. Напоследък фирменото ѝ кредитиране расте в пъти по-бързо от това в банковата система чрез подобни противоречиви операции.

Новият заем

От представените в Търговския регистър документи става ясно, че новият малък кредит е при аналогични условия на големия от юни - лихва тримесечен Euribor + 3.25 пункта надбавка, но не по-малко от 3.75%. Разликата е, че тези 1.5 млн. лв. трябва по план да се изплатят до 2024 г., докато основният заем е десетгодишен с падеж 2029 г.

От наличната информация става ясно още, че целта на заема е закупуване на техника. В протокола от общото събрание на "Пътстройинженеринг" от 7 май, когато е одобрен заемът, е описано, че се предвижда сумата да отиде за финансиране на 90% от цената за закупуване на 1 камион Volvo FH 750 HP, 4x2T и още 7 Volvo FMX 500 HP, 8x4R със самосвални надстройки KH-Kipper.

Парите ще бъдат усвоени от "Пътстройинженеринг", като "Роудуей кънстракшън" е вписан като съдлъжник. Освен това кредитополучателят залага цялото свое движимо и недвижимо имущество по опис, търговското си предприятие, настоящи и бъдещи вземания по обществени поръчки и инфраструктурни проекти, на които е изпълнител.

Протокол, версия 2.0

Другата любопитна част е как точно е протекло въпросното общо събрание на 7 май. Неговият дневен ред съдържа стандартните точки за одобрения на отчети и разпределение на печалбата, както и последна точка "Разни". В първоначално публикувания протокол още през май по нея няма нищо. В новия, подаден заедно с документите за кредита, обаче вече в т. "Разни" е разгледано одобряването на заема от 1.5 млн. лв., както и залагането на "Пътстройинженеринг" по неговия заем за 148.5 млн. лв.

Не е ясно защо има два различни протокола от едно и също общо събрание и кой от двата е действителен, но явно поне единият представлява документ с невярно съдържание и подписалите го би трябвало да носят отговорност. Друг любопитен момент е, че общото събрание от 7 май е още отпреди промяната в собствеността на "Пътстройинженеринг", когато основен акционер е "Био майнинг". То е официално притежание на Румен Гайтански-Вълка, който се е декларирал като действителен собственик по новите изисквания на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Собственик на "Роудуей кънстракшън" се води Георги Йорданов, който преди това е имал само едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 8

    ББР е новата КТБ. Прост народ - слаба държава.

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 10

    е страшна новина...1.5 млн при това ясно разписани за каква инвестиционна цел са предназначени. Търсите под вола теле май

    Нередност?
  • 3
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 5

    Опасявам се, че вол няма. А телата много, цял народ като гледам.
    До коментар [#] от "
    western_
    ":

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Да, да, и аз вече бях писала това.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    До коментар [#2] от "western_":

    Каква е инвестиционната цел? Покупка на дружество с 13 хил. лв. печалба за 150 милиона лева?

    Нередност?
  • 6
    exd46576234 avatar :-P
    Tuta Nota
    • + 1

    БХ и Вълка нищо общо нямат, освен Доган и парите.

    Нередност?
Нов коментар