Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Държавната банка даде рекордните 150 млн. лв. заем на новосъздадена строителна компания, свързана с Румен Гайтански

Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите на създадената да подпомага малките предприятия ББР се насочват към едри олигарси
Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите на създадената да подпомага малките предприятия ББР се насочват към едри олигарси
Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите на създадената да подпомага малките предприятия ББР се насочват към едри олигарси    ©  Анелия Николова
Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите на създадената да подпомага малките предприятия ББР се насочват към едри олигарси    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Управляваната от Стоян Мавродиев държавна банка е отпуснала близо 150 млн. лв. заем на компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка.
  • Дружеството "Роудуей кънстракшън" е създадено в края на 2018 г. и няма нито дейност, нито имоти за обезпечение.
  • Като основание за кредита е посочено придобиването на друга свързана пътностроителна компания с едва 13.6 млн. лв. оборот.

"Друго нещо, което направих: заварих две концесии, отвратително направени с един Румен Гайтански-Вълка, струваше ми огромни усилия, но Гайтански вече го няма в боклука на София."

Думите са на Бойко Борисов от годините, когато беше първи мандат кмет на София и се готвеше за избори за втори. Тогава това беше една от големите му гордости.

Сега, насред третия мандат на Борисов като премиер, явно усърдието му да пази стадото от вълчи набези е поспаднало. Фирмите на Гайтански останаха в сметопочистването на много други градове, а от няколко години поетапно и тихомълком те се завръщат и в 15 години управляваната от ГЕРБ столица, дори като партньори на общинската фирма "Чистота-Искър", което е коствало работата на директора на дружеството. Но това явно е само малка част от възкръсването му.

Буквално преди дни известният с близостта си до Ахмед Доган Гайтански получава и още по-огромен и необясним подарък от държавната Българска банка за развитие (ББР), която се управлява от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Създаденото в края на миналата година дружество "Роудуей кънстракшънс" вече е най-големият клиент на ББР със 148.5 млн. лв. заем от банката. Той представлява над 10% от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката, който към края на март 2019 г. е 1.16 млрд. лв. А освен това обявената цел за тегленето на кредита - покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма, по никакъв начин не оправдава колосалния размер на заема и поставя въпроси как ще бъде обезпечен той. От ББР не отговориха на тях.

Mегастроителят от с. Груево

"Роудуей кънстракшън" е учредено на 30 ноември 2018 г. с капитал 50 хил. лв. от три физически лица. Георги Йорданов държи 80%, а с по 10% са Емил Илиев и Бисер Дъбев. Те тримата съставят и борда на новата компания, като Йорданов е изпълнителен директор. Седалището на новото дружество е в момчилградското село Груево с население 770 души, където се помещава и "Пътстройинженеринг", което дава работа на около 170 души. От началото на 2018 г. същите три лица в същата конфигурация съставляват и неговия съвет на директорите.

Тази акционерна структура не се запазва дълго и на общо събрание в началото на февруари се оказва, че Йорданов е прехвърлил 18% на "Каменни фракции" ЕООД. Дружеството е еднолична собственост на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева и е регистрирано на софийския бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са ситуирани много официално притежавани фирми от Гайтански - включително и "Волф" АД. На същото общо събрание е взето решение капиталът на дружеството да се увеличи с 18 млн. лв., които да бъдат изцяло записани от "Каменни фракции", и така то става собственик на 99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото "Каменни фракции" за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи.

Още два месеца по-късно обаче Георги Йорданов се връща като основен собственик на "Роудуей кънстракшън". На 12 април той купува от Тонка Тенчева 100% от "Каменни фракции" за 100 лв., а с това и дъщерното дружество с 18 млн. лв. капитал. За корпоративното минало на самия Йорданов не се знае много - през 2009 г. той регистрира едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

Голямото кредитно напомпване

Истински любопитната част започва преди дни. На 10 юни 2019 г. е проведено ново общо събрание на "Роудуей кънстракшън". На него е решено да се сключи договор с ББР за инвестиционен кредит от банката в размер до 148.5 млн. лв. за финансиране до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг". Според представената в дневния ред информация договорът за покупка е сключен още на 26 февруари със собственика "Био майнинг", а само седмица след събранието - на 17 юни, заемът от банката вече е факт.

Последното дружество също е регистрирано на бул. "Цариградско шосе" 48-50 и е 99.98% собственост на Румен Гайтански, който в подадената през май декларация по Закона за мерките срещу изпиране на пари е посочен и като действителен собственик. Така излиза, че огромното финансиране от ББР ще послужи, за да може една фирма, официално собственост на Гайтански, да продаде пътностроителен актив в друга фирма, свързана с него.

Цената на сделката не е известна, но по никакъв начин бизнесът на "Пътстройинженеринг" не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР - ако 148.5 млн. лв. представляват 90% от сумата, то цялата цена би била 165 млн. лв. Същевременно за 2018 г. придобиваното дружество отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. Дружеството има спечелени различни договори из региона за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като "Главболгарстрой", "Трейс" и "Джи Пи груп", често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода" (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. "Пътстройинженеринг" е под контрола на "Стара планина холд", когато то продава на "Био майнинг" своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга.

Освен че с тези числа е трудно да се оправдае гигантският заем, непонятно е и с какво той ще бъде обезпечен. Според наличната информация кредитът е десетгодишен с лихва тримесечен Euribor + 3.25 пункта надбавка, но не по-малко от 3.75%. Вече в Търговския регистър има вписан залог върху търговското предприятие на "Роудуей кънстракшън". По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото "Пътстройинженеринг". Предвижда се още залози на "ескроу сметка", "специална блокирана резерва сметка", вземания и наличности.

Новият №1 на ББР

Този кредит е огромен по българските стандарти, като въобще малко банки имат нужния капитал да отпускат такъв, а и повечето не желаят да поемат такъв риск. За сравнение - най-голямата експозиция на лидера на пазара Уникредит Булбанк е малко над 270 млн. лв., но тя е банка с 20 млрд. лв. активи спрямо 2.9 млрд. лв. на ББР.

Досега най-голямата известна експозиция на държавната банка беше към "Слънчев ден". Прехвърлянето на контрола над курорта миналата година от БСП политика Георги Гергов към считания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски беше павирано именно с пари от ББР. Според годишния отчет на "Слънчев ден" то има одобрени кредити от банката за почти 64 млн. евро (125 млн. лв.), като усвоената част е 86 млн. лв. Държавната консолидационна компания също има одобрен кредит малко над 100 млн. лв., като към момента експозицията е около 70 млн. лв.

Новият заем обаче надхвърля всичко това и нагледно бетонира наложения от Стоян Мавродиев курс към превръщане на ББР в каса за обслужване на олигарси.

Какво има в корпоративната бърлога

Доскоро малко от фирмите, свързвани с Румен Гайтански, водеха пряко до него. Много от тях бяха с акции на приносител, а други се водеха собственост на различни лица, но и не се правеше особено много за прикриване на връзките - ползват се едни и същи адреси, счетоводители, адвокати Последните промени, премахващи акциите на приносител, и декларациите за действителен собственик доведоха до окрупняване на фирмите в орбитата му и показването му малко по на светло. Гайтански официално се е декларирал като собственик на "Волф" АД, а с това и на няколко негови дъщерни дружества в сметоизвозването и строителството. Като краен собственик на "Кристална вода" е посочена Ася Христова, но самата тя е свързана с Гайтански, като е в управата на няколко негови компании.

Още преди Ахмед Доган да навлезе в енергетиката с придобиването на "ТЕЦ Варна", той имаше съвместно дружество с Гайтански, учредено през 2017 г. "Уотър витал" обаче така и не започна дейност, а сега в края на май двамата са прехвърлили дяловете си на неизвестния Георги Лефтеров.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamen. avatar :-|
    K2
    • - 1
    • + 14

    Вълци канят на вечеря!

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 24

    Подобен филм е прожектиран вече, актьорите са същите, финалът също е предсказуем!

    Капитал, тази снимка е златна! Единия раздава пари, а другия му пляска! Блестящо!

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 13

    Два са мъпетите в тази държава, този и онзи от Компи. Но те са само изпълнители, Кой им дърпа конците е ясно на всички.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 30

    Още когато фалираха КТБ се разбраха, че ако екипажът остане верен на Капитана от Сараите, ще хвърлят Цветан Василев зад борда, но пиратският кораб ще отплава към нови океани и морета, където за абордаж чакат ББР, НЕК, Булгаргаз, РВД, Марица Изток 2, застрахователните дружества, частните пенсионни партиди...Иска се само лоялност, кураж и синхрон. Един за всички-всички за един! Капитанът набелязва, изпълнителите като Цтефчу метат куките и тъпчат плячката в чувалите, драскачите промиват мозъка на тълпата, че Сорос и Норвегия са им проблемът.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 14

    Егасо, няма да се свърши това периодично преджобване през банковия сектор.

    През 96/97-ма като фалираха повечето банки с български собственици се радвах, че банковата система ще е основно в ръцете на чужденци. Е, имаше няколко останали БГ банки "за цвят", но това изглеждаше бял кахър.

    И какво стана - тези бели кахъри взеха да сменят цвета си. КТБ избуя като цирей и едва не срути банковата система. От там всички нас ни преджобиха с няколко милиарда. ПИБ успя да мине между капките, но и там бакиите са били страшни.

    Ама сякаш не ни стигаха фалитите на банки ръководени от българи през 90-те Свети Костаки реши да възкреси държавното банкиране и създаде ББР. В такава корумпирана страна да създаваш държавна банка означава просто да отвориш канал за източване на средства.

    Тройната коалиция, а след тях и ГЕРБ активно се възползваха от канала създаден от Костаки. Ама сега при Мавродиев свинщината достигна нов връх. Кредитният портфейл на ББР нарасна по един доста съмнителен начин. От ББР получават кредити лица и фирми, които не биха получили кредит от чуждите банки у нас - и то с основание. Т.е. ББР е бомба със закъснител - както и повечето от останалите банки собственост на българи.

    Нередност?
  • 6
    skyfighter avatar :-P
    skyfighter
    • + 12

    ББР се състезава за най-продънен портфейл. Да видим, малко изостават с обема, този милиард си е нищо.

    Нередност?
  • 7
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 4

    Можеше и да няма статия. Снимката на двамата е достатъчна. Грабители на съвременна България. Когато ги видя тези двамата, дори и поотделно веднага си представям, че са отрязали (или предстои да отрежат в следващите 24 часа) поредното парче от България и да го харижат на някой от екипажа (както пише cinik). Надявам се някога да си получат заслуженото.

    Нередност?
  • 8
    jsa52538406 avatar :-|
    jsa52538406
    • + 5

    Във всички държави има мафия.Нашата мафия си има държава.Ние няма да започнем да се оправяме докато няма застреляни политици и техните подлоги.При това без значение леви или десни."По делата им ще ги познаете" пише в Бибилията.В България шанс за лечение на психически болния "елит" няма.Това си клептомани .Трябвя да се ампутира иначе смъртта на България е неизбежна.

    Нередност?
  • 9
    umv30573526 avatar :-|
    Светлоносец
    • + 2

    Фирма “Роудуей кънстракшънс" с капитал от 50000 лв. купува "Каменни фракции" за 100 лв. при положение че се увеличава капитала му на 18 млн. лв. След това ББР отпуска 148,5 млн лв на Фирма “Роудуей кънстракшънс“ за да купи "Пътстройинженеринг", а парите ги получава Вълка. Заема от ББР не е обезпечен , освен с заложени 100% от акциите на "Роудуей кънстракшън", което е купено за 100 лв. , а има налични 18 млн. лв. с неясен произход, ако въобще ги има. Освен този заем, ББР има одобрени кредити на "Слънчев ден" за почти 64 млн. евро (125 млн. лв.), като усвоената част е 86 млн. лв. Или до сега ББР е отпуснала 234,5 млн лв. В момента Еврохолд ще плаща на ЧЕЗ 335 млн.евро, най-вероятно отново с заем от ББР без досегашния заем от 234.5 млн.лв. Т.Е. ББР ще финансира 70-80% от покупката на ЧЕЗ, а Еврохолд ще покрие заема с повишаване на цените на тока. Сценариите на “Вълка от Уолстрийт “ са доста аматюрски в сравнение с тази БЪЛГАРСКА СХЕМА.

    Нередност?
  • 10
    penetrating avatar :-|
    penetrating
    • + 3

    Ня#Кой ще схруска и ББР като КТБ :)

    Нередност?
Нов коментар