🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И в София вече се предлагат електрически велосипеди под наем

Българските E-Mountain Bike и Eljoy произвеждат планински и градски тип велосипеди, които предоставят на две локации в столицата

Засега инициативата се радва на голям интерес, споделя маркетинг директорът в Е-Mountain Bike Добромир Чолаков.
Засега инициативата се радва на голям интерес, споделя маркетинг директорът в Е-Mountain Bike Добромир Чолаков.
Засега инициативата се радва на голям интерес, споделя маркетинг директорът в Е-Mountain Bike Добромир Чолаков.    ©  E-Mountain Bike
Засега инициативата се радва на голям интерес, споделя маркетинг директорът в Е-Mountain Bike Добромир Чолаков.    ©  E-Mountain Bike
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жителите и гостите на столицата вече ще могат да се възползват от услугата електрически велосипед под наем. Въпреки че тя отдавна е развита в западните градове, в София едва се появиха първите зарядни станции. Инициативата е частна - велосипедите са на две български компании, които работят заедно - E-Mountain Bike и Eljoy.

Те разполагат вече с две локации, от които могат да се взимат под наем електрически велосипеди. Единият работещ пункт се намира в "Дианабад" - на паркинга при басейна в квартала, а в началото на месеца беше открита и новата зарядна станция на паркинг зоната зад Националния исторически музей в "Бояна".

Тъй като земята е общинска собственост, благодарение на инициативата към Столична община "Зелена София", още преди година мястото се отваря за подобни дейности. Първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в София всъщност е пилотен проект на организацията, който се финансира от Climate-KIC по инструмента "Хоризонт" 2020.

През 2017 г. ElJoy печели конкурса за стартъпи Sofia Urban Challenge, в който участват компании от цяла Европа.

Разрастването на мрежата е важно, защото прави услугата по-удобна за гражданите и улеснява възможността за връщането на велосипедите, твърдят от E-Mountain Bike.

E-Mountain Bike и Eljoy ще продължат да инвестират в идеята, като постепенно увеличават броя на локациите и велосипедите в столицата.

Планинско и градско

Колелата са общо 15 на брой - 5 от моделите са предназначени за каране в планината, а останалите 10 са градски тип. "Това е съответно количеството, което сме преценили като стартираща инициатива, за да може да видим какъв ще бъде интересът. Стремим се към бързо разрастване", обяснява Добромир Чолаков, който е маркетингов директор в E-Mountain Bike.

Цената на услугата зависи от времето на каране, както и от вида на колелото. Така например за 1 час наемът струва 10 лв. за градско колело и 15 лв. за планинско, като максималното време за ползване е 10 часа. Заявка за наем се подава от сайта rentebike.bg, където потребителят попълва своята бланка за ден и час и след успешно свързване отива на локацията, за да вземе колелото. Плащането може да се осъществи в брой или с карта.

Една от целите на компанията е да стимулира карането на електрически велосипед в планината, затова и новият пункт е разположен в близост до нея. Въпреки това Чолаков е на мнение, че колело може да се кара навсякъде и емоцията винаги е различна.

Приятно и полезно

"Всеки, който наеме колело, може да кара където пожелае - в парковете или в центъра например, важно е обаче после да го върне на една от двете локации, които имаме в момента. Много е приятно например да си направиш разходка из града с електрически велосипед и да обиколиш забележителностите. Усещането е много приятно, а карането в природата е невероятно преживяване", коментира той.

Засега обаче инфраструктурата в града не е достатъчно развита, за да могат хората да се движат свободно с електроколела. Чолаков обяснява, че се надява това да се промени, като E-Mountain Bike е готова да съдейства на Столична община за тази цел. Той напомня, че предимствата на електрическия велосипед са, че е полезен както за здравето на собственика му, така и за града и качеството на въздуха.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • - 2
    • + 1

    Искам и електрически тротинетки под наем да има, ама така повечко, щото ми е много скучно по тротоарите, добре че има добри граждани които шпорят по пешеходните зони с тия возила с по 20 км/ч!

    Нередност?
  • 2
    oxh1449346489482252 avatar :-|
    Petar Limonov

    Това е супер новина!

    Нередност?
Нов коментар