🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд "Земеделие" ще си търси 4.5 млн. лева от къщи за гости, строени с европари

При 74 проекта са открити по-дребни нарушения, за които ще бъдат наложени санкции

Десислава Танева    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

15 къщи за гости не приемат туристи, а се ползват за лични цели, при други 74 са открити "отклонения". Това сочат резултатите от проверките на 295 къщи за гости, строени с европари, които все още са в период на мониторинг за поддържане на инвестицията - петгодишният срок след изпълнението им.Проверката бе назначена след идването на новия земеделски министър Десислава Танева, чийто предшественик Румен Порожанов подаде оставка именно заради скандала с ползваните като частни имоти къщи за гости.

В България са построени 746 къщи за гости, които са получили 202 млн. лв. европейски субсидии. Голямата част от тях обаче вече са извън т.нар. период за мониторинг и не могат да бъдат санкционирани от фонд "Земеделие". През април прокуратурата назначи проверка на всички обекти, която трябва да установи дали има данни за престъпление при реализацията на проектите.

4.5 млн. лв субсидия за възстановяне

15-те установени къщи за гости, които са ползвани като лични имоти, са получили субсидия от 4.5 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони, стана ясно от изявление на земеделския министър Десислава Танева, цитирана от агенция "Фокус". Сумата ще бъде изискана обратно от фонд "Земеделие". При други 75 къщи са открити различни отклонения от заложените в бизнес плановете дейности, за които ще бъдат наложени санкции. Техният размер може да бъде между 5 и 15% от полученото подпомагане.

Извън обектите под наблюдение от фонд "Земеделие" са били проверени и още седем други, за които е получен сигнал до институциите от медии, става ясно от информацията.

Oще няма резултати от проверката на прокуратурата

Скандалът с къщите за гости, който струваше поста на бившия земеделски министър Румен Порожанов, започна през април, след като разследване на "Биволъ" и "Благоевград нюз" показа, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва като личен имот къща за гости край Сандански, построена с евросубсидии на територията на негов имот, но чийто собственик е млада жена, дъщеря на бавачката на семейството. Впоследствие Манолев подаде оставка и му бе повдигнато обвинение. Тогава по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започна проверка на всички къщи за гости в страната, ползвали финансиране от Програмата за развитие на селските райони, но до момента няма публично оповестена информация какви са резултатите от нея.

Все още няма коментари
Нов коментар