🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Движение за права и субсидии

Историята с къщите за гости на близки на лидера на ДПС е явен сигнал за влиянието на партията във фонд "Земеделие"

Атидже Алиева-Вели (първата вляво), която отговаряше за надзора на селската програма, се озова в евролистата на ДПС, водена от Карадайъ. Двамата се оказаха от едно село
Атидже Алиева-Вели (първата вляво), която отговаряше за надзора на селската програма, се озова в евролистата на ДПС, водена от Карадайъ. Двамата се оказаха от едно село
Атидже Алиева-Вели (първата вляво), която отговаряше за надзора на селската програма, се озова в евролистата на ДПС, водена от Карадайъ. Двамата се оказаха от едно село    ©  Надежда Чипева
Атидже Алиева-Вели (първата вляво), която отговаряше за надзора на селската програма, се озова в евролистата на ДПС, водена от Карадайъ. Двамата се оказаха от едно село    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борино е малко село, няма километър от единия до другия край. Намира се в Родопите, близо до Доспат, и е център на община с такова име. То е чудесен пример за инициативност - въпреки че има около 3200 души население, в него има пет финансирани от фонд "Земеделие" къщи за гости. Това са почти всички финансирани в цялата община къщи - те са общо 8 проекта.

Борино е и добър пример за друго. От тези 8 проекта 4 са свързани с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Неговата балдъза и съпруга на кмета на Борино Затие Караахмед, нейният брат и шурей на Карадайъ - Невредин Кючюк, и съпругата му Гюлтен Кючюк са собственици на фирмите, които стоят зад четирите проекта за къщи, разкри "Биволъ". Общата инвестиция на фонда в тези къщи е малко над милион лева. Това е мащабна сума за планинска община с под 4 хил. души.

Малкият проблем е, че финансиращата институция, която е трябвало да следи за разходването и контрола на тези пари, е ръководена от човек, който не само е от същата партия, но и от същото село. Атидже Алиева-Вели, досегашен зам.-ръководител на фонд "Земеделие", със специален ресор програмата за селските райони, е също от това малко, но пълно с истории Борино.

Това е само един от знаците за "парцелиране" на една от най-големите финансиращи институции в страната. Фондът разпределя милиарди левове всяка година, а "къщите за гости" са може би най-покварената негова програма.

От къщите на село...

Четирите проекта първоначално са спечелени от фирми, чиито собственици са други, но по-късно всичките са прехвърлени на роднините на Карадайъ. Това също така не е първата инициатива на семейството на политика. Към момента е ясно, че майката на Карадайъ е изградила семеен хотел в Борино още по предприсъединителната програма САПАРД, завършила през 2007.

От публикувания след изключителен публичен натиск списък с къщите за гости, финансирани от ДФЗ, не може да се установи по кой точно прием са финансирани въпросните обекти на роднини на Карадайъ в Борино. За две от тях "Капитал" потвърди, че са получили пари през 2012 и 2011 г.

Самата Вели стана зам.-директор на институцията през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски", първоначално отговаряйки за европрограмата по рибарство, а впоследствие и за най-голямата програма - тази за развитие на селските райони. Неофициално от ДПС посочват, че тя не е била на тази позиция, когато проектите са одобрени. Това обаче пренебрегва факта, че тя е била там първо, по време на някои от плащанията по проектите и после - в периода, когато те са били под наблюдение. Това е срок от пет години, в който институцията контролира изпълнението и устойчивостта на проектите.

Атидже Вели заема този ключов пост и до момента, оцелявайки при три редовни и две служебни правителства. Миналия месец тя беше поставена в евролистата за изборите на ДПС, която се води от Мустафа Карадайъ.

...до милиардите на тъмно

Пред "Капитал" депутатът от ДПС Велислава Кръстева, която отговаря за връзките с медиите на движението, заяви, че докато не приключи предизборната кампания за европейските избори, от партията няма да правят изявления по темата с къщите за гости в Борино. "Няма да правим политически коментари на такива неполитически теми, докато се приключи кампанията", отговори Кръстева на въпрос по темата.

Борино обаче е само част от по-голямата тема - влиянието, което движението има в една от най-големите финансиращи институции в страната, разпределяща 2.4 млрд. лв годишно по един от най-непрозрачните начини.

Доста показателен е случаят в Хасковски минерални бани например. Става въпрос за две къщи за гости, построени с еврофинансиране от двете деца на кмета Мюмюн Искандер (ДПС), за които също разказа "Биволъ". Двете къщи са построени в два съседни парцела - на бул. "Васил Левски" 24 и 24А, но очевидно работят като един общ хотелски комплекс, което се вижда от рекламите им в интернет. Те имат публикувани еднакви снимки на стаи, рецепция и ресторант, а в сайтовете им един от телефоните за резервации съвпада. Фонд "Земеделие" трябва да проверява за свързаност и евентуално изкуствено разделение на проектите с цел заобикаляне на тавана на отпусканите субсидии - нещо, което и тук не е направено.

Фондът, от който трудно се тръгва

ДПС е безспорно силният играч в селските райони. Но всъщност интересите във фонда са толкова преплетени, че дори махането на хора от ключови позиции е трудно. Тази седмица министърът на земеделието и бивш ръководител на ДФЗ Румен Порожанов си отиде, защото не изпълни нареждане на Бойко Борисов и не махна от поста ѝ друг зам.-ръководител на ДФЗ - Иванка Багдатова-Мизова. Нейният телефон се оказа на сайта на къща за гости, финансирана по програмата, която между другото също е собственост на съпругата на кмет от ДПС. Така иронично Порожанов, който е дългогодишен ръководител в сектора по време на всички тези програми, накрая си подаде оставката заради заместник, а той дори не беше Атидже Алиева-Вели. Предвид огромната мрежа от зависимости в тази програма и дългите години на натрупване на порочни практики една оставка надали ще прочисти фонд "Земеделие".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meg29506044 avatar :-|
    petar hristov
    • + 4

    Смрад. Отвсякъде. Не можах да го дочета. Повръща ми се

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    А оставки кога? А прокуратурата обвинения кога?
    Тук в списъка са много, не само ДПС, и ГЕРБ, БСП, НФСБ, Фонд Земеделие, че и прокурор ... всички са за оставки:
    https://kzgate.bivol.bg/

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1
  • 4
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#2] от "Наблюдател":

    А оставки кога? А прокуратурата обвинения кога?
    Тук в списъка са много, не само ДПС, и ГЕРБ, БСП, НФСБ, Фонд Земеделие, че и прокурор ... всички са за оставки:
    https://kzgate.bivol.bg/

    Всички са за затвора!

    Нередност?
Нов коментар