🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къща за скандали

Казусът с личните "къщи за гости" с европари повдигна въпроси за цялостния контрол във фонд "Земеделие"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България има над 60 хил. къщи за гости, в които се настаняват туристи; 750 от тях напоследък се радват на особено голямо обществено внимание, но, уви, не като туристически дестинации.

Толкова са къщите, получили общо 202 млн. лв. евросубсидии, за да развиват туризъм. Вероятно голяма част от тях се ползват като частни домове и вили, както прокуратурата твърди, че е случаят с къща за гости в Сандански, построена на терен на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Прокуратурата повдигна обвинение на Манолев и започна проверка на всички проекти, а премиерът Борисов се закани по телевизията, че всички "тарикати (...) или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, им се търси наказателна отговорност". Подробности за това кой и как си е направил вила с европари изтичат непрекъснато. "Биволъ" например още преди години беше направил карта с повечето такива къщи.

Но в целия този шум някак отстрани остава отговорността на фонд "Земеделие" - потайната структура, която управлява годишно 2.5 млрд. лв., без да се отчита в никоя прозрачна система и буквално е къщата, в която гостуват скандалите. Изградена с европари.

Къщи без туристи

Историята с къщите за гости, финансирани с европари, започва преди 10 години при първото правителство на ГЕРБ. По това време директор на фонд "Земеделие" е Калина Илиева, чието име впоследствие се превърна в нарицателно за цяло поколение чиновници, заели висши постове без значим професионален опит. Но основното разплащане на средствата и контролът на такива къщи е по времето на наследника ѝ на поста - сегашният земеделски министър Румен Порожанов.

В поредица от интервюта и изявления пред медиите в последните седмици Порожанов съобщи, че до края на 2018 г. са проверени 110 къщи за гости, открити са нарушения при 62, а при 32 от тях има искане за пълно възстановяване на субсидиите, тъй като не са били ползвани по предназначение. Фонд "Земеделие", каза той, "си е свършил работата" и контролът даже е бил завишен. Това е откровено цинично.

Фактът, че всяка трета проверявана къща се е оказала частен дом или вила, не е показател за добре свършена работа, а за неимоверно покварена програма. Според източник на "Капитал" в някои случаи липсата на туристическа дейност може да се види дори само "по документи" - например няма реализирани приходи от нощувки, персонал или др. "На етап кандидатстване няма как да се знае предварително дали къщата ще се ползва по предназначение. Но контролът по време на мониторинга трябва да е по-засилен", коментира Кристина Цветанска, председател на управителния съвет на асоциацията на консултантите по европейски програми. По думите й засилените проверки трябва да бъдат по онези мерки, където рискът е по-висок - типично правило при всеки одит.

Фонд "Все едно ни е"От последните казуси обаче ясно се вижда, че контролът на фонда изглежда слаб не само по линия на това дали построените къщи за гости приемат действително туристи, а и за свързаност. Така например "Биволъ" съобщи за изградени две къщи за гости в Минерални бани край Хасково, които са собственост на двете деца на кмета Мюмюн Искандер (ДПС) и са в съседни парцели. Обектите очевидно работят като един комплекс и тази информация лесно може да бъде проверена - в "огледално" изглеждащите сайтове на къщите "Роксана" и "Олимпия", намиращи се на адреси бул. "Васил Левски" 24 и бул. "Васил Левски" 24А, част от контактите за резервация са еднакви. Публикувани са и еднакви снимки от рецепция, интериор на стаи и ресторант, а в доста туристически сайтове се рекламират като хотел "Роксана-Олимпия". Фонд "Земеделие" трябва да проверява всички проекти за свързаност и евентуално изкуствено раздробяване с цел заобикаляне на тавана на субсидията (до 200 хил. евро). Това е показателен проблем за програма, която трябва да следи за свързаност на доста по-големи схеми, като например субсидиите на големите земевладелци.

Цялостните пороци в систематаНа този етап е рано да се прецени какви последствия ще има скандалът. ЕК отказа да отговори на въпроси на "Капитал" планира ли да предприеме някакви мерки с мотив, че текат проверки в България.

Това е благовиден предлог Брюксел да избягва коментари в предизборна обстановка, които биха могли да наклонят везните в една или друга посока, особено когато става дума за правителство от управляващата ЕНП. Не напразно само вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, който е социалист, си позволи да напомни, че комисията живо се интересува от разследването в България. Другата причина за нежеланието на еврокомисията да коментира е, че София заведе дело срещу ЕК в Европейския съд заради предишно решение на комисията да коригира сумите по селската програма с 12 млн. евро заради констатирани през 2015 г нарушения. Българската страна твърди, че ЕК не е следвала собствените си процедури. Източник от ЕК коментира пред "Капитал", че в момента тече проверка по изпълнението на предходната програма за селските райони, но тя е стандартна - за приключване на програмата. Както българските власти признават, заради тази проверка също може да се наложат корекции от 13 млн. евро, свързани с различни проекти за инвестиции в стопанства, преработка и неземеделски дейности в селата. Предстоят преговори между Брюксел и София. Как обаче Брюксел ще реагира на казуса с къщите за гости, в голяма степен ще зависи от резултатите от проверката на прокуратурата. Ако прокуратурата разкрие много нарушения, това ще означава, че целият механизъм за контрол в България е счупен. Подобно заключение означава де факто замразяване на програмата. Ако пък на фона на всички обвинения за нередности държавното обвинение не намери нищо подозрително, ЕК може да инициира собствен широкобхватен одит на селската програма в България, който в крайна сметка да доведе до нови глоби.

Тихият тъмен дом Ако има някаква добра новина в цялата история с къщите за гости, то тя е, че земеделският фонд бавно и с усилие беше извлечен на светло. Три години след първото журналистическо разследване по темата и след неколкократни въпроси от последните седмици към земеделския министър в края на миналата седмица на сайта най-после се появиха данни за одобрените кандидати, получените субсидии и мястото на инвестицията. Преди това фондът старателно "заобикаляше" истинската публичност със странен списък с къщи, в който обаче бяха посочени само общини и наименования. Така например къщата за гости край Сандански, свързана с Александър Манолев, бе посочена като "изграждане на жилищна сграда за гости в УПИ 000784"а", отдел 199, подотдел "а", м. Чинар куши, гр. Сандански".

Програмата за селските райони е и единствената, която не предоставя данни в системата ИСУН, където се виждат бенефициент, получена субсидия, вид инвестиция, етап на изпълнение. "Публичността, казва Кристина Цветанска, е много по-занижена спрямо другите програми." Това е мек начин да опишеш фонд, чийто сегашен директор - Живко Живков, дотук не е казал нито дума за скандалите.
Как уволнява ПорожановПрез 2016 г. началникът на сектор "Инвестиции в земеделски стопанства" към дирекцията, занимаваща се с проектите от програмата за развитие на селските райони, Янаки Червеняков става "лице" на лошите практики. "Биволъ" разкрива, че той демонстрира благосъстояние, неотговарящо на доходите му, а неговата тъща е построила къща за гости край Сандански с евросредства, която не приема туристи. Тогава фонд "Земеделие" съобщава, че "във връзка с подаден сигнал и извършено разследване" Червеняков е уволнен.Три години по-късно се оказва, че той е възстановен на работа след решение на съда. Проверка на "Капитал" установи, че заповедта за уволнението му страда от множество пороци. От съдебното решение става ясно, че уволнението му не е заради извършеното разследване, а е мотивирана с фиктивна промяна в длъжностната характеристика, с която се въвежда ново изискване - длъжността на Червеняков да бъде заета от юрист, какъвто той не е. Промяната е била направена в деня на освобождаването му. Съдът с основание уважава жалбата на Червеняков, защото не е ясно какво налага промяната и посоченото основание за уволнение - "обективна невъзможност" да се изпълнява работата.След като съдът го връща на работа през 2017 г. Червеняков е почти в постоянен неплатен отпуск с кратки прекъсвания, става ясно от публикация на "Медиапул". До редакционното приключване на текста от фонд "Земеделие" не отговориха на въпросите по темата.

По темата работи и Мирела Веселинова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • + 1

    Баща ми , Бог да го прости имаше един хубав израз, стар народен "ГГЗ", което означава "г*з глава затрива".

    Нередност?
Нов коментар