🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Васил Грудев ще оглави фонд "Земеделие" (обновена)

Досегашният директор на институцията Живко Живков и двама негови заместници са освободени от постовете си

Бившият зам. министър на земеделието Васил Грудев и настоящ съветник в агроведомството ще оглави ключовия фонд "Земеделие", реши Управителният съвет на институцията, чиито председател по право е министърът Десислава Танева.
Бившият зам. министър на земеделието Васил Грудев и настоящ съветник в агроведомството ще оглави ключовия фонд "Земеделие", реши Управителният съвет на институцията, чиито председател по право е министърът Десислава Танева.
Бившият зам. министър на земеделието Васил Грудев и настоящ съветник в агроведомството ще оглави ключовия фонд "Земеделие", реши Управителният съвет на институцията, чиито председател по право е министърът Десислава Танева.    ©  Цветелина Белутова
Бившият зам. министър на земеделието Васил Грудев и настоящ съветник в агроведомството ще оглави ключовия фонд "Земеделие", реши Управителният съвет на институцията, чиито председател по право е министърът Десислава Танева.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на фонд "Земеделие" Живко Живков и двамата негови заместници- Калоян Костадинов и Георги Динев са освободени от постовете си, реши на извънредно заседание в петък Управителният съвет на фонда. За ръководител на ключовата институция, която годишно разпределя над 2 млрд. лв субсидии по европейски фондове, е избран Васил Грудев, който в момента е съветник в земеделското министерство, а в предходния кабинет на ГЕРБ беше и заместник-министър в него в мандата отново на Десислава Танева като титуляр. Като заместник-директор се връща друг "познат кадър" във фонда- Иван Капитанов, който е заемал същия пост в първия кабинет на ГЕРБ.

Рокадите в земеделието идват на фона на акцията на прокуратурата в институцията през последната седмица. При нея бяха арестувани шестима души, включително и зам.-директор, отговарящ за ключовата програма за развитие на селските райони, покрай делото срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и със съмнения, че са извършили длъжностни престъпления, подпомогнали компании около Стайков да се възползват неправомерно от европейски средства. Те обаче се случват и месеци след като фонд "Земеделие" е във фокуса на общественото внимание покрай скандала с къщите за гости, изгубените европейски пари за рибарство и др.

Пълна промяна

След като фонд "Земеделие" периодично попада в скандали през последните месеци, включително къщите за гости, коствали поста на бившия земеделски министър Румен Порожанов, а напоследък и покрай делата срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, в крайна сметка ще настъпи смяна на върха на институцията. Директорът й Живко Живков е подал оставка с мотив, че иска да бъде запазен имиджа на фонда, става ясно от прессъобщение на земеделското министерство. Желанието му за напускане е одобрено от Управителния съвет на институцията, който в петък следобед проведе извънредно заседание.

Живков пое ръководството на фонда през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков, след като още с назначението си служебният земеделски министър Христо Бозуков поиска оставката на тогавашния титуляр в институцията Румен Порожанов. Преди тази рокада Живков няколко години беше заместник на Порожанов във фонда, който отговаряше за директните субсидии, и се смяташе за близък в този период както до него, така и до "бившия втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов.

С поста си във фонд "Земеделие" се раздели и Калоян Костадинов, който е заместник-директор, отговарящ за Програмата за развитие на селските райони от едва един месец и също е подал оставка. Костадинов "попадна" в групата арестувани през тази седмица в институцията покрай делата на Миню Стайков и акцията на специализираната прокуратура в институцията. Обвиненията срещу петимата служители на фонда са свързани с длъжностни престъпления, които са подпомогнали фирми около Стайков да получат неправомерно субсидии по схеми за млади фермери от Програмата за развитие на селските райони и за конверсия на лозята от програмата за подпомагане на лозарството и винарството. Преди дни специализираната прокуратура съобщи, че от един от арестуваните чиновници във фонд "Земеделие" е иззет брониран мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на фамилията Стайкови, с които имал родство по сватовство, както и че е раздал за една година заеми за 1.8 млн. лв. на търговски дружества, включително и фирми за бързи кредити. По информация на в. "24 часа" въпросният служител е експертът във фонда Марио Кръстев, известен с прякора Чорапа, а синът на Миню Стайков - Стайко, е негов кум.

Управителният съвет на фонда е освободил и още един един заместник-директор- Георги Динев, в чиито ресор попадаше техническият инспекторат, който извършва проверките на кандидати за субсидии. Динев, който влезе във фонда през 2010 г. след дългогодишна работа в МВР, се задържа на ръководния пост около две години.

Новите- стари лица

На своето заседание фонд "Земеделие" избра Васил Грудев за нов изпълнителен директор. Понастоящем той е съветник по еврофондовете на земеделския министър Десислава Танева. Грудев беше заместник-министър в агроминистерството в предходния мандат на Танева, като опитът му в държавната администрация тръгва всъщност от фонд "Земеделие" - той работи в институцията от 2006 г., а през 2011 г. става неин заместник-директор. В биографията му има и мандат като служебен министър на земеделието в кабинета на Георги Близнашки.

Избран е и нов заместник-директор. Това е Иван Капитанов, който в момента е в ръководството на съвета на директорите на пристанище Бургас. Капитанов обаче има и опит във фонд "Земеделие"- в периода между 2011 и 2013 г. също бе заместник-директор на институцията. От съобщението на земеделското министерство не става ясно какъв ще бъде ресора му.

С настоящите рокади в институцията, на практика тя ще бъде почти с изцяло ново ръководство. В средата на май като заместник-директор в нея бе назначена Евдокия Кръстева, която пое "малките програми" във фонда- пчеларство, лозарство и винарство, рибарство. Кръстева, която идва от екипа на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, пое поста от Иванка Багдатова-Мизова, чиито телефон се оказа в реклама на къща за гости в Юндола и чието забавено уволнение бе обявено като повод за оставката на бившия министър на земеделието Румен Порожанов. Така в ръководството на институцията поста си запазва единствено Петя Славчева, която през 2017 г. бе избрана за зам.директор, отговорящ за директните субсидии за фермерите.

*Обновена в 17 часа

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 1

    майкоооо, тоя какъв бандит е. Вместо да е в затвора, те шеф го правят....егати мафиотската дупка дето сме..

    Нередност?
Нов коментар