Адвокати питат ВСС: Отговаря ли Гешев на стандартите за главен прокурор

Прокурорите трябва да бъдат гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Известни адвокати-правозащитници се обърнаха с отворено писмо към Висшия съдебен съвет във връзка с вчерашното интервю на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Те искат от кадровия орган на съдебната власт "да оцени съответствието на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност."

Писмото е подписано от доц д-р Светла Маргаритова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

По повод изказването на Гешев, че не е привърженик на твърдото разделение на властите те заявяват: "Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави."

В интервюто си Иван Гешев нападна и наказателния адвокат Ина Лулчева, във връзка с неин коментар по номинацията му: "Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси. А иначе, представете си какво щеше да се изсипе върху мен, ако аз коментирам избор на шеф на Адвокатурата."

Във връзка с тези думи на Гешев, адвокатите припомнят, че "защитникът в наказателния процес има изключителна мисия - да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда" и добавят, че "не по-малко значима е ролята на довереника на пострадалите от престъпления лица."

"Дейността на адвоката се подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура", се казва още в писмото на адвокатите, което остава отворено за желаещите да го подкрепят.

Адвокатите припомнят още, че "прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Омаловажаването на ролята на адвоката като защитник обезсмисля справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието. Несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е обсъждането на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които все още не са осъдени. Това делегитимира правосъдието в очите на обществото."

Отвореното писмо завършва с обобщението, че "прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Този ще стане гл.прокурор и с това ще подпечати окончателното разлагане на държавността в БГ.
    Нека срамът от това назначение падне и върху шушльовците прависти от Университета, които вместо да въстанат срещу заливащата ни посредственост, мълчат.

    Ако бях юрист, щях да съм след инициаторите на това писмо.

    Досегашните ТВ-изяви на Гешев подсказват, че с него начело на държавното обвинение окончателно ще се обезсмисли и съдът като институция, защото прокурори-лапацала ще представят хрумванията си пред репортерките като окончателни присъди и въобще няма да се занимават с доказването им.

    Разложението на държавността, което тръгна от парвия ден на Борисов във властта, Гешев ще довърши в правораздаването.



    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Той и Цветан Цветанов си позволяваше волни изказвания за съдиите, но като го изправиха пред съда изведнъж започна много да ги уважава и да вярва в тяхната безпристрастност и справедливост. Седем години са дълъг срок. Не се знае кой ще е на власт като му дойде времето на Гешев да си търси друга работа. Тогава сигурно ще се моли да го вземат в някоя адвокатска кантора и ще се кълне в достойнствата на адвокатурата.

    Нередност?
  • 3
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • - 2
    • + 1

    Не съм от ВСС ,но като гледам картинката няма да има вужда от допълнително уяждане,та си задавам въпроса: С какво е по-лош от другите ?

    Нередност?
  • 4
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 1

    сТАНДАРТЪТ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР:
    ДА Е ТОЧНО ПОД БОГ И МНОГО НАД кОНСТИТУЦИЯТА!

    Нередност?
  • 5
    ydv13543499 avatar :-|
    Анти Шишковци

    Степента на уродливост на властта в една държава е правопропорционална на числото, определящо съотношението на глупците спрямо умниците.

    Нередност?
Нов коментар