ЕК съди България заради замърсяването със серен диоксид в Гълъбово

Страната ни вече беше осъдена в Съда на ЕС заради високите нива на прахови частици във въздуха

ТЕЦ "Брикел" на Ковачки трябваше да спре работа през 2010 г., но заради протести на работниците държавата го оставя да функционира
ТЕЦ "Брикел" на Ковачки трябваше да спре работа през 2010 г., но заради протести на работниците държавата го оставя да функционира
ТЕЦ "Брикел" на Ковачки трябваше да спре работа през 2010 г., но заради протести на работниците държавата го оставя да функционира    ©  Юлия Лазарова
ТЕЦ "Брикел" на Ковачки трябваше да спре работа през 2010 г., но заради протести на работниците държавата го оставя да функционира    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия съобщи, че завежда дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово, където са съсредоточени най-големите въглищни централи. Това е второ поред дело срещу страната пред Съда на ЕС в Люксембург, свързано с качеството на атмосферния въздух. По първото - за превишени норми на нивата на фини прахови частици, България беше осъдена през 2017 г.

От еврокомисията посочват, че най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които България е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел", както и т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Всички те имат инсталации за сероочистване, макар че има съмнения доколко тази на "Брикел" работи редовно (централата необичайно често използва аварийни режими, при което се избягва използването на сероочистката).

Само преди дни избухна пореден скандал със замърсяване от ТЕЦ-а на Ковачки - десетки снимки и видеа показаха гигантски прашен облак в района Гълъбово, чийто източник се оказа "Брикел". В крайна сметка топлоцентралата беше санкционирана от РИОСВ - Стара Загора, но само няколко дни по-късно бяха публикувани други снимки, които показват как в ТЕЦ-а се горят вносни отпадъци с неясно съдържание.

МОСВ: много ТЕЦ-ове на малка площ

"От 2007 г. България като държава - член на ЕС, е задължена да постигне и спазва неговите норми за качество на въздуха. Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград. Към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух", посочват от Министерството на околната среда и водите във връзка с новообразуваното делото.

Според екоминистерството кумулативният ефект от работата на четирите горивни инсталации, разположени на малка площ, е в основата на отделяните "сравнително големи количества серен диоксид". Това затруднявало определянето на конкретния причинител на всеки отделен епизод на замърсяване и на степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.

Меглена Антонова от "Грийнпийс България" коментира пред "Капитал", че този довод е много интересен и е странно защо не е използван при издаването на разрешителните на инсталациите.

"Трябва да бъде подчертано, че централите в басейна "Марица-изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Централите имат значителен принос към общото количество електрическа енергия, което се произвежда в страната - между 45 и 60% в зависимост от сезона", пише в съобщението на МОСВ.

От ведомството на Нено Димов посочват още, че от края на март тази година е надградена Системата за ранно предупреждение за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид в района на Старозагорска област. Също така бил намалял и броят на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово - от началото на годината те са само 19. За сведение – през същия период на 2018 г. превишенията на средночасовата норма са били 46.

Според екоминистерството Съдът на ЕС щял да реши има ли нарушение или не, без да налага санкции на този етап. По делото за ФПЧ 10, по което България беше осъдена през 2017 г., все още няма наложени глоби, тъй като ЕК чака да види напредъка на България за чистотата на въздуха. През ноември 2018 г. комисията обяви, че приложените до момента мерки и ефектът от тях не са достатъчни.

"За Земята": "Отстъпките" за въглищните централи трябва да спрат

"Крайно време е България да предприеме мерки по отношение на въглищните централи и това дело е потвърждение, че за тях не трябва да се правят изключения", коментира Меглена Антонова от неправителствената организация "Грийнпийс България". Тя има предвид дерогацията, т.е. временното изключение от правилата на ЕС, за ТЕЦ "Марица-изток 2", най-голямата централа в района, по отношение на завишените изисквания на ЕК за нивата на серен диоксид, азотни окиси и живак, които трябва да се постигнат до 2021 г. "Дерогацията за държавната централа е безсрочна (все още ЕК не е разгледал даденото разрешение - бел. ред.), а на опашката за същото са и другите три горивни инсталации", посочва Антонова.

Според организацията решението на проблема е да започне да се мисли за крайна дата за спиране на производството на електроенергия от въглища или поне за затваряне на най-старите инсталации. По думите на Ангелова в противен случай всички ще дишаме мръсен въздух и ще плащаме глоби за това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 2

    Стабилност! Видими мръсотии!! Благодарим ви - Ковачки, Нено и Теменужке!!!

    Нередност?
Нов коментар