Работодателите сезираха КЗК за монопола на Ковачки в търговията с ток

Те твърдят, че кръгът от фирми, който контролира повече мощности от АЕЦ-а, създава изкуствено недостиг и изкривява цените

Представителите на работодателските организации са категорични, че манипулациите при търговията с ток оказват силен негативен ефект върху функционирането на цялата българска икономика
Представителите на работодателските организации са категорични, че манипулациите при търговията с ток оказват силен негативен ефект върху функционирането на цялата българска икономика
Представителите на работодателските организации са категорични, че манипулациите при търговията с ток оказват силен негативен ефект върху функционирането на цялата българска икономика    ©  Юлия Лазарова
Представителите на работодателските организации са категорични, че манипулациите при търговията с ток оказват силен негативен ефект върху функционирането на цялата българска икономика    ©  Юлия Лазарова

Свързаните с Христо Ковачки енергийни дружества ще бъдат проверени от Комисията за защита на конкуренцията за картел и злоупотреба с господстващо положение. Повод за това е сигнал от четирите национално представителни организации на работодателите - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, в който се твърди, че с поведението си групата предприятия на Ковачки по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренцията, като изкривяват пазара и създават необосновано високи цени.

Случайно или не, сигналът е подаден точно в деня, когато България отново е с най-скъпата електроенергия в цяла Европа. Постигната цена на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса е 118.73 лв./мВтч базова мощност. Това е по-високо дори от гръцката цена, към която се начисляват технологични разходи и други такси. За сравнение, в Румъния и Унгария цените са около 100 лв./мВтч, а в Западна Европа - около 80-90 лв./мВтч.

Произвежда, купува, препродава

Още на 12 юли "Капитал" за първи път описа подробно зависимостите при търговията с електроенергия и ролята на свързаните с Христо Ковачки дружества, но сега и работодателските организации официално потвърждават това. Те посочват поименно свързаните с Ковачки предприятия като причината за проблемите в енергетиката. Става дума за ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Марица 3", топлофикационните дружества с комбинирано производство в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, както и "Брикел". Тяхната обща инсталирана мощност е 2363 МВт, или повече от тази на АЕЦ "Козлодуй".

Проблемът е, че електрическата енергия, произведена от тези дружества, се продава на свободния пазар само от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън", който също е свързан с Ковачки. Освен това същият търговец е избран без конкурс да продава енергията и на общинската "Топлофикация София", чиято мощност е 186 МВт, като я купува от самото дружество на минимална цена.

"Наличието на свързаност между собствениците на производствените мощности и търговеца представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара", казват работодателите. Според тях са налице и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на целия предлаган от държавните производители ток на борсата.

Къде е картелът

Според бизнес организациите пазарното поведение на въпросните компании създава съмнения за наличие на картелно споразумение. За пример те дават свързаните с Ковачки търговци на ток "Гранд Енерджи дистрибюшън", "Юропиън трейд оф енерджи", "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи" и "Енерджи инвест Юръп", които в периода от ноември 2018 г. до януари 2019 г. са участвали в тръжни сесии на Българската независима енергийна борса и са купили електроенергия в размер на около 500 МВт от АЕЦ "Козлодуй".

"Всеки от изброените търговци е закупил на база на двустранен договор електрическа енергия от предложената от АЕЦ-а, като формално по всеки от договорите е спазено ограничението за закупуване на количества до 10 или 20 МВтч от един купувач. На практика обаче цялото количество електрическа енергия, предложено по време на споменатите борсови сесии, е закупено от цитираните дружества", посочват в сигнала си до КЗК работодателите, като твърдят, че при това координирано поведение се елиминира конкуренцията.

Друг пример в това отношение е организираният от НЕК търг на 1 юли за енергията от малките ВЕИ, която на 80% бе купена от търговците на Ковачки. По тази причина КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП смятат, че тенденцията към концентрация в сектора се е задълбочила с активното съдействие на НЕК.

Според тях също така има основания да се предполага, че държавната електрическа компания действа координирано с търговците на Ковачки при предлагането на енергия на пазарния сегмент "Ден напред". Като доказателство за това те привеждат данните от регистрационната система на енергийната борса за периода 1 декември 2018 г. - 14 юли 2019 г. Накратко става дума за това, че в определени часове НЕК заедно със свързаните с Ковачки компании могат изкуствено да намалят предлагането на ток, така че цената да остане висока.

И малко помощ от ОЗК

Изключително важно е и това, че под контрола на Ковачки е застрахователното дружество ОЗК. То издава преимуществено застрахователни полици на групата търговци около него като форма на гаранционно обезпечение при закупуване на електрическа енергия. Това пряко създава конкурентно предимство за тях, защото на практика не води до разходи за търговците на Ковачки при сключването на сделките. Останалите играчи трябва да блокират огромни суми под формата на банкови гаранции или депозити, за да получат енергията от АЕЦ-а - гаранциите се определят спрямо закупеното количество.

"Това обстоятелство подсказва, че е възможно и закупената енергия да не бъде платена, и подсилва непазарното предимство", пише още в сигнала.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-P
    Чичи (Ice Man's fan)

    Осветен веднъж, обратното броене и за този блестящ предприемач настъпи.
    Каквото и да става от тук нататък, няма как цялата система на т.нар. бизнесмен Ковачки, да остане непокътната. Каквото ял - ял.

    Нередност?
  • 2
    vlpe avatar :-|
    vlpe
    • + 2

    Да сезират временния архиерей на арменската епархия епископ Датев Акобян. За съжаление поради конфликт между местния Епархийски съвет и ръководството на бюро жалби има реален риск епархия да бъде обединена с румънската и да се влоши разглеждането на жалбите на гражданите.

    Нередност?
Нов коментар