🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще убеждава ЕК, че само в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид

Еврокомисията заведе дело срещу страната за системно замърсяване на въздуха

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има само в община Гълъбово. Toва ще твърди България пред Съда на Европейския съюз и ще настоява делото на ЕК срещу нея да бъде прекратено.

Позицията беше приета от Министерския съвет ден след като останалият без вода Перник беше задушен от серен диоксид, който е изключително опасен за човешкото здраве. Точно затова Европейската комисия заведе през миналата година искова молба срещу страната за систематично и постоянно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности за серен диоксид, определени от Директива 2008/50/ЕО относно качеството на въздуха.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Перник средночасовата норма от 350 µg/m3 беше надвишена три пъти и достигна 1000 µg/m3 във вторник срещу сряда вечерта, а ситуацията се е нормализирала чак в четвъртък следобед.

Мръсни точки

Замърсяването със SO2 се случва заради горенето на въглища в старите ТЕЦ, каквито има и около Гълъбово, където живеят 12 хил. души, и в Перник, който е с над 80 хил. души.

Доклад на Greenpeace, който използва данни от сателит на НАСА за мониторинг на качеството на въздуха, постави България в топ 20 на държавите с най-високи нива на замърсяване със SO2, като тя е и единствената страна - членка на ЕС, толкова напред в класацията. Основната причина за замърсяването е лошият контрол върху въглищните централи, като в проучването са посочени 423 "горещи точки" на замърсяване по света. Маришкият басейн край Стара Загора е в първите 50, а ТЕЦ "Бобов дол" и централата на Ахмед Доган във Варна са в топ 150.

Малко сяра, малко ТЕЦ

В края на юли от Брюксел съобщиха, че ЕК завежда дело за превишаване на нормите на SO2 в района на Гълъбово, където са съсредоточени най-големите въглищни централи. Първата стъпка е да се констатира има ли нарушение, а след това може да последва глоба.

Сега България пледира, че от превишаването на нормите на SO2 в един-единствен пункт не може да се заключи, че е налице нарушение в цялата зона, включваща и други райони, като във всички тях е налице съответствие с установените норми.

В югоизточната част на страната се намират четири от най-големи топлоелектрически централи - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел", както и т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Всички те имат инсталации за сероочистване, макар че има съмнения доколко тази на "Брикел" работи редовно (централата необичайно често използва аварийни режими, при което се избягва използването на сероочистката). Според позиция на екоминистерството от лятото ефектът от работата на четирите горивни инсталации, разположени на малка площ, е в основата на отделяните "сравнително големи количества серен диоксид". Това затруднявало определянето на конкретния причинител и на степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.

От 2007 г. България като държава - член на ЕС, е задължена да постигне и спазва нормите за качество на въздуха. Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград. Към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за съдържание на серни оксиди в атмосферния въздух", посочиха през лятото от Министерството на околната среда и водите във връзка с делото.

Фини прахови проблеми

Това далеч не е единственото дело, свързано с качеството на въздуха, което ЕК води срещу България. През април 2017 г. Брюксел ни осъди, защото държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност нивата на ФПЧ10 (фини прахови частици 10) в периода от 2007 най-рано до 2014 г. В момента страната трябва да предприема мерки, за да покаже значителен напредък, в противен случай ще бъде глобена.

През лятото вече бившият екоминистър Нено Димов се похвали, че по данни от 2018 г. девет града са излезли от наказателната процедура. Целият Североизточен район отговарял на изискванията и няма превишавания над допустимите по законодателство норми. Освен тях изискванията се спазвали и в Пирдоп, Димитровград, Ловеч, Стара Загора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова

    "България ще убеждава ЕК, че САМО в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид. Еврокомисията заведе дело срещу страната за системно замърсяване на въздуха".
    Позицията беше приета от Министерския съвет ден след катоостаналият без вода Перник беше зад:ушен от серен диоксид, който е изключително опасен за човешкото здраве.
    Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда "ИАОС" в Перник средночасовата норма от 350 н9/т3 беше надвишена три пъти".
    В югоизточната част на страната се намират четири от най-големи топлоелектрически централи - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел", както и и т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица -изток з". Всички те имат инсталации за сероотчистване, макар че има съмнение доколко тази на "Брикел" работи редовно".

    Нередност?
  • 2
    anelihristova avatar :-|
    anel

    Русе някак си винаги го пропускат, когато се говори за мръсен въздух. А е публична тайна, че тук от години имаме големи проблеми с въздуха. Моля Ви обърнете внимание и на нас. Никоя институция не взима отношение, всичко се потулва, а ние умираме! Дробовете ни стават твърди, развиваме белодробни емфиземи. Тази година не сме дишали нито ден чист въздух. Умираме!!! Освен Монтюпе и други заводи ТЕЦ - Русе, които е на Ковачки,, ни довършва. Става нетърпимо. Днес 20.01.2020 русенските медии гръмнаха с новината, че общинският съвет отхвърли молбата на Русенци да бъде спряно изгарянето на отпадъци и да има мониторинг на качестовото на въздуха, като причината за отказ от мониторинг била " ГРАЖДАНИТЕ ЩЕЛИ ДА ИЗПАДНАТ В ПАНИКА ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ" ... https://www.dunavmost.com/novini/boiko-nikiforov-ne-ochakvaite-nishto-hubavo-v-tozi-grad
    Ние винаги оставаме изолирани и от институции и медии. В еди кое си село или град имало периоди на замърсяване ... ние тук имаме много малко периоди годишно с въздух. Като медия доказала се през годините, моля дайте гласност и на нас Русенци!

    Нередност?
Нов коментар