ВМРО и НФСБ изключиха "Атака" от "Обединените патриоти"

Волен Сидеров и още двама негови съпартийци са отстранени и от парламентарната група

Каракачанов и Симеонов изключиха партията на Сидеров от коалицията "Обединени патриоти",, а него - от парламентарната група.
Каракачанов и Симеонов изключиха партията на Сидеров от коалицията "Обединени патриоти",, а него - от парламентарната група.
Каракачанов и Симеонов изключиха партията на Сидеров от коалицията "Обединени патриоти",, а него - от парламентарната група.    ©  Георги Кожухаров
Каракачанов и Симеонов изключиха партията на Сидеров от коалицията "Обединени патриоти",, а него - от парламентарната група.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Атака" вече не е част от по-малкия партньор от управляващата коалиция "Обединени патриоти". На брифинг след заседанието на политическия съвет на националистическото обединение лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщиха, че "Атака" е изключена от коалицията "Обединени патриоти". Това е станало на заседание, на което са присъствали и останалите две формации от коалицията, които нямат депутати в парламента - политическият съюз "Защита" и партия "Средна европейска класа". Участвали са и депутатите от НФСБ и ВМРО.

Трима депутати от "Атака" са изключени от парламентарната група на "Обединените патриоти". Това са лидерът на партията Волен Сидеров, заместникът му Десислав Чуколов и Павел Шопов. Мотивите за изключването им са "недостатъчно участие в работата на парламента" за Сидеров и Чуколов, а Шопов е отстранен "за грубо нарушение на етичните правила". В деловодството на парламента вече е внесено уведомление за изключването им от парламентарната група. "Останалите четирима депутати от "Атака" може да продължат да са депутати от "Обединените патриоти като гражданска квота, ако желаят да останат", каза пред "Капитал" Искрен Веселинов от ВМРО.

Всяко нещо си има край

По време на брифинга Красимир Каракачанов заяви, че повече от година коалицията "Обединени патриоти" не работи. "Има постоянен саботаж. Персонални атаки срещу мен и Валери Симеонов. Всякакви граници бяха преминати не само политически, но и човешки. Когато границата бъде премината, настъпва край. Всяко нещо има край. Явно Сидеров и другите не желаят да работят с нас и затова им даваме възможност да се развиват сами", каза той.

Решението за изключването на "Атака" от националистическото обединение трябваше да бъде взето в сряда, когато трите партии се събраха на заседание на коалиционния съвет. То обаче беше провалено от Волен Сидеров, който малко след началото му покани журналистите да присъстват на срещата. Това стана причина НФСБ и ВМРО да напуснат заседанието, а на излизане Каракачанов се обърна към репортерите с думите: "Такава коалиция вече няма. Не го ли разбрахте?". Преди две седмици Сидеров беше отстранен от председателския пост в парламентарната група на "Обединените патриоти".

Сидеров няма полезен ход

И след проваленото заседнание на коалиционния съвет в сряда, и след решението за изключване на "Атака" от "Обединените патриоти" Сидеров призова премиера Бойко Борисов да вземе отношение по въпроса. "Опитът на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса. Аз мога да си защитавам интереса. Правил съм го през годините и съм оцелявал. Балансът е важен за всички, не за мен", заяви Сидеров пред "24 часа" малко след изключването, намеквайки че това може да създаде трус в управляващата коалиция.

Истината е обаче, че Сидеров няма много опции за маневри. Той не може да изтегли назначенията на хора от квотата на "Атака" в изпълнителната власт, защото тя беше отдадена на концесия на ДПС. Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е в правителството от "Атака" е близък както до премиера Борисов, така и до депутата от ДПС Делян Пеевски. Същото се отнася и за председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, който преди да заеме този пост беше предложен за зам.-финансов министър от националистическата формация. Сидеров не може да застраши и мнозинството в парламента, защото има общо седем депутати, които лесно могат да бъдат заменени от единайсетте народни представители на "Воля", които и без това почти винаги подкрепят ГЕРБ. Другият партньор зад кадър на на Борисов е ДПС.

Според Каракачанов изключването на "Атака" от "Обединените патриоти" не означава бламиране на мнозинството и на правителството. ВМРО и НФСБ няма да искат преподписване на споразумението за съвместно управление с ГЕРБ. "Ако Волен Сидеров иска да подписва споразумение, може да си подпише с ГЕРБ", каза за "Капитал" Искрен Веселинов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 3

    Бялата златка е изпята песен в политиката.

    Нередност?
Нов коментар