ВАС: "Атака" остава в коалицията "Обединени патриоти"

ВМРО и НФСБ не могат да използват името на обединението за вота без съгласието на Волен Сидеров

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което партия "Атака" беше изключена от състава на коалицията "Обединени патриоти". Сега ако двете партии от коалицията - ВМРО и НФСБ, искат да ползват името на обединението, ще трябва или да получат съгласието на Волен Сидеров, или да търсят друго име, с която да се явят на предстоящите парламентарни избори.

Мотивите на съда

Искането за отстраняването на формацията на Волен Сидеров беше внесено от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в качеството му на представляващ коалицията и ЦИК прие решение, според което беше променен състава на коалицията "Обединените патриоти" като от него беше изключена "Атака". Партията на Сидеров обаче обжалва решението във ВАС, който постанови, че решението на ЦИК е неоснователно и го върна на изборния орган за ново произнасяне.

В мотивите за решението си от ВАС посочват, че сроковете, в които според Изборния кодекс могат да се правят промени в състава на коалициите, са изтекли отдавна. Според изборните правила това може да става не по-късно от 35 дни от изборния ден, а коалицията "Обединени патриоти" беше регистрирана за участие в парламентарните избори през 2017 г. Освен това според ВАС в заявлението за промяна на състава на коалицията няма приложено заявление за напускане. "Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция "Обединени патриоти -НФСБ, Атака и ВМРО", решенията на коалицията се "считат за приети само, ако са приети" с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на партия "Атака" за напускане на коалицията, а представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й - НФСБ и ВМРО", казват в мотивите си магистратите.

Какво означава решението на съда

Това решение на съда означава, че, ако ВМРО и НФСБ се явят заедно и на тези парламентарни избори и искат да продължат да използват името "Обединени патриоти", ще трябва да имат съгласието на Волен Сидеров за това. Освен използването на името на коалицията, ВМРО и НФСБ щяха да имат и още една полза от решението на ЦИК - то щеше да им даде право само двете партии да предлагат членове на секционните и районните избирателни комисии, без да включват в тях представители на "Атака". Сега обаче ще трябва да договарят представителите си в изборните комисии с Волен Сидеров. Като парламентарно представена политическа сила "Обединените патриоти" разполагат с квота за представителство в комисиите.

Неофициално от НФСБ заявиха, че обединението би могло да ползва предишното име на коалицията "Патриотичен фронт" за предстоящите избори. Под това име ВМРО и НФСБ участваха в парламентарния вот през 2014 г. Засега обаче все още няма решение дали изобщо двете партии ще се явят отново в коалиция и на тези избори, като се очаква решението на ВМРО, които обсъждат три варианта за участието си във вота - в коалиция с НФСБ, самостоятелно или заедно с ГЕРБ.

Коалицията "Обединени патриоти" беше създадена за парламентарните избори през 2017 г. и успя да вкара в парламента 27 народни представители. През 2019 г. обаче след поредица от скандали депутатите на "Атака" бяха изключени от парламентарната група и станаха независими народни представители.