Камарата на архитектите и строителна фирма обжалват поръчката за детската болница

Проектът е на стойност 95.4 млн. лв., според архитектите поръчката пряко застрашава обществения интерес

Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно сграда иска за бъдещата детска болница
Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно сграда иска за бъдещата детска болница
Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно сграда иска за бъдещата детска болница    ©  Shutterstock.com
Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно сграда иска за бъдещата детска болница    ©  Shutterstock.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обществената поръчка за избор на строител на Националната детска болница вече се обжалва от една компания и от Камарата на архитектите в България пред Комисията за защита на конкуренцията. Става въпрос за строеж, който ще продължи три години след подписването на договора и ще струва 95.4 млн. лв. Крайният срок за подаване на офертите е 11 септември тази година.

Идеята на здравното министерство е за строежа да се ползват корпуси, чиято първа копка е през 1978 г., а носещите стени са издигнати и изоставени през 1991 г. Ведомството е извършило обследване през февруари тази година, което е показало, че строежът може да бъде довършен, като се ползва сегашната конструкция. Подобно обследване при правителството на Пламен Орешарски показа точно обратното.

Камарата на архитектите настоява като временна мярка КЗК да спре поръчката, докато жалбата им се гледа по същество. Камарата обжалва, защото на две поредни срещи с Министерството на здравеопазването, с участие и на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, са били поставени проблемите, свързани с поръката, но без резултат. Според архитектите са налице два основни порока: видът на процедурата, а именно – инженеринг и непълнотата на техническото задание.

"Заданието в момента представлява грубо казано следното- искаме костюм със сако и панталон, но не е указано кой размер е, дали да е от вълна или от бархет, нито как да бъде скроен. Начинът, по който е написано заданието, не ангажира бъдещия строител с построяването на качествена сграда - от тези 80 млн. лв. половината могат да бъдат превърнати в печалба или откраднати, защото няма поставени изисквания", коментира архитект Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България. Тя допълва, че сгградата трябва да бъде иновативна, да бъде построена така, че следващите 50 години да изпълнява адекватно функциите си.

Какво представлява поръчката

Здравното министерство иска да избере компания, която да проектира, строи и да упражни авторски надзор на Националната многопрофилна детска болница.

В момента недалеч от "Майчин дом" в София е издигнат 12-етажен корпус с два подземни етажа и площ 47 156 кв.м общо. Строежът се състои от два основни дванадесететажни корпуса и шест триетажни, всичките с два сутерена с фуги помежду си. Министерството иска да бъдат изградени и още два триетажни корпуса, като изпълнителят трябва да реконструира 40-годишните основи и да дострои корпусите. Обследването на сградата е показало, че има корозия и бетоновото покритие е разрушено на места, защото конструкцията е била оставена на атмосферните условия без каквато и да било консервация.

Защо обжалват поръчката

Притеснително е, че на сайта на Министерството на здравеопазването е качена само първата страница от експертизата на конструкцията, която иначе е на 314 страници. Така не може да стане ясно на потенциалните строители какво точно е състоянието на грубия строеж и какво трябва количествено да се извършва по нея.

Според лекарите в здравния сектор, които усилено коментират поръчката, държавата би спестила от разточителните близо 100 млн. лв. за строителство, ако започне сградата отново и видно укрепването на старите основи ще отнеме много средства.

Предишният опит за строеж на детска болница беше през 2004 г. при правителството на Симеон Сакскобургготски, като тогава беше предвидено болницата да струва 42.7 млн. евро и договорът за кредит беше обявен за неизгоден за България.

За сравнение - цялостната инвестиция в други големи болници от подобен мащаб е далеч по-малка. Покупката на земята, строежът, кредитите и цялостното оборудване на "Токуда" са на обща стойност 120 млн. евро. Инвестицията в друга голяма частна болница - "Софиямед", е 60 млн. лв. заедно с апаратурата и строежа на двата й корпуса.

Според архитект Бакалова при инженеринга строителят има ангажимент да изготви инвестиционния проект, като за целта наема и/или сключва договори с проектантите. Строителят се явява възложител на архитектите и инженерите, като е посредник между проектантите и реалния инвеститор. Строителят поставя изискванията и контролира работата на екипа.

"Каква е целта на строителя? Като на всяка търговска компания - максимална печалба. Как може да я постигне при инженеринга, след като цената на сградата вече е определена? Много просто, като проектира и реализира евтина сграда за сметка на качеството. А проектантите не могат да противодействат, защото ако не изпълняват желанията на строителя, той ще ги смени", отбелязва архитект Бакалова. Според нея инженерингът не позволява да бъдат реализирани качествени проектни решения, защото те изискат по-качествени материали, по-сложно технологично изпълнение, по-добри работници. С една дума . качественото проектно решение и качествената сграда струват повече пари и означават по-малка печалба за строителя", казва архитект Бакалова.

Вторият съществен проблем на поръчката, според Камарата на архитектите, е техническото задание за проектиране. То е непълно и не съдържа минималните изходни данни, които са необходими за изготвяне на оферта от участниците.

"При извършена конструктивна експертиза на съществуващия строеж, тази информация би следвало да се приложи като част от документацията. Състоянието на конструкцията, оценката за нейната носимоспособност и съответствието й със съвременните норми за земетръс са пряко свързани с обема и сложността на проектантските и строително-монтажните работи, и съответно, със сроковете и стойността на изпълнението им.

В заданието липсва информация за наличната техническа инфраструктура – електропроводи, водоснабдителни, канализационни, газопреносни и топлопреносни мрежи в близост до обекта, а това е определящо, за да се прецени обемът на работите, свързани със захранване на бъдещата сграда със съответните мощности и изграждането на съответните външни връзки за това", казва архитект Бакалова.

Тя допълва, че в техническото задание изцяло липсват изисквания за пожарна безопасност, електрооборудване, ВиК, отопление, вентилация и климатизация, което е абсолютно недопустимо.

"Например, няма изисквания как да се осъществи отоплението и охлаждането на обекта – чрез ТЕЦ, газ, електричество, термопомпи въздух/въздух или вода/въздух и др. Би следвало, преди да се вземе конкретно решение, да се направи технико-икономически анализ, сравняващ инвестиционните и експлоатационни разходи при различните варианти, за да се защитят интересите, както на здравното заведение, така и на данъкоплатците", отбелязва тя.

И допълва, че в заданието не са дадени основни изисквания и към проекта по част "Електроинсталации" – не се споменава и дума за дублиращо захранване чрез генератори или други системи на помещенията, в случай на спиране на тока; за слаботоковите инсталации – пожароизвестяване, видеонаблюдение, контрол на достъп, оповестяване и т.н.

"Липсва изискване за изготвяне на основни проектни части, свързани с функционирането на сградата. Това води до липса на ангажимент и за тяхното изпълнение. В резултат, ще се наложи да се предвидят допълнително средства за изграждане на жизненоважните за една болница системи, за да може тя да функционира. В този смисъл, поръчката е опорочена, защото не може да реализира намеренията на възложителя да изгради педиатрична клиника", смята тя.

В заданието липсват и основните изисквания за микроклимат, стерлиност, осветеност, оповестяване и т.н., специфичните изисквания към всяко отделно звено, особено в операционните зали, реанимациите, хемодиализата и др.

"Поради това че липсват основни параметри на техническото задание, инвестиционният проект не може да изпълни целта си да бъде създадена съвременна клиника, отговаряща на всички медицински стандарти. Възложителят не е гарантирал правилното изпълнение на поставената задача и пряко е застрашил обществения интерес", категорични са от Камарата на архитектите.

*Статията е допълнена на 08.08.2019 г. в 19.02 ч.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 3

    Това задание цели да се усвоят парите, а не да се построи болницата. Разбира се, че е много по-скъпо и нерентабилно да се ремонтира стара изоставена конструкция, затова и са толкова много парите.
    Те ще изчезнат яко дим в някой от големите строителни олигарси, а корпусите ще си останат на бетон. Нищо невиждано.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Егати, тройно прецакване:

    Първо, строят умишлено върху стар строеж, за да им е по-скъпа оценката.
    Второ, оценката е допълнително оскъпена по незнайни причини освен горепосоченото.
    Трето, ще има допълнителни плащания за всяка "екстра", която ще е нужна за нормалното функциониране на болницата.

    Олеле, ако Кьовеши го набара това... ще вървят на синджири половината министерство.

    Нередност?
  • 3
    syo avatar :-|
    syo
    • + 2

    Това не са хора, а изроди....

    Нередност?
  • 4
    wth1481915681513031 avatar :-|
    Plamen Ushakov
    • + 1

    По много странен начин, сценарият наподобява поръчките при БАХБ,явно кукловдът е един и същи,начините и средствата са еднакви.Отново едни фирми ще се облагодетелстват. Съветът ми към журналистите е да не проспиват тази поръчка , а да се разровят и да видим колко фирми(според мене са не повече от 3-4) са с капацитет да го направят.
    Една със сигурност обаче е фаворитът,хайде да видим има ли разследващи журналисти и дали по високите етажи на власта пряко или косвено,някой ще се облагодетелстава? Въпрос за "Пулицър".

    Нередност?
Нов коментар