Здравното министерство спря търга за строителство на детската болница

Причината е жалбата на Камарата на архитектите срещу обществената поръчка

Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във времето.
Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във времето.
Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във времето.    ©  Юлия Лазарова
Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във времето.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на здравеопазването за втори пореден път спира търга за изграждане на национална детска болница, съобщи mediapool.bg. Това става ясно от обявлението в Агенцията за обществени поръчки, като за причина е посочена жалба, с която като временна мярка се иска спиране на поръчката. Срещу търга за строителство на стойност 95.4 млн. лв. бяха подадени две жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първата беше от строителна фирма и не беше уважена. Втората е от Камарата на архитектите в България, която смята процедурата за порочна и настоява като временна мярка тя да бъде спряна, докато КЗК се произнесе по временната мярка или окончателно. Търгът за болницата вече беше удължен от 20 август, като беше решено ведомството да приема оферти до 11 септември.

Какво представлява поръчката

Идеята на здравното министерство е за строежа на национална детска болница да бъде използван корпус на територията на Александровска болница, чиято първа копка е направена през 1978 г., а корпусът от бетон и носещи стени е издигнат и изоставен през 1991 г.

Ведомството е извършило обследване през февруари тази година, което е показало, че строежът може да бъде довършен, като се ползва сегашната конструкция. По времето на правителството на Пламен Орешарски беше направено обследване, което показа, че скелето не може да се укрепи и трябва да се събори.

Според поръчката болницата може да се построи за три години и това ще струва 95.4 млн. лв. В момента 12-етажният корпус с две основни сгради и шест триетажни и два подземни етажа е на обща площ 47 156 кв.м. Министерството иска да бъдат изградени и още два триетажни корпуса, като изпълнителят трябва да реконструира 40-годишните основи и да дострои корпусите. Въпреки това то не е публикувало в документацията резултатите от обследването на корпусите.

Защо архитектите обжалват

От камарата на архитектите изтъкват, че липсват основни параметри на техническото задание и затова инвестиционният проект не може да изпълни целта си да бъде създадена съвременна клиника, отговаряща на всички медицински стандарти. Така според тях възложителят не е гарантирал правилното изпълнение на поставената задача и пряко е застрашил обществения интерес.

По-конкретно - в заданието няма изисквания за пожарна безопасност, електрооборудване, ВиК, отопление, вентилация и климатизация, което е абсолютно недопустимо. Освен това липсват и основни изисквания за микроклимат, стерилност, осветеност, оповестяване и т.н.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    От историята на т.н. детска болница за мен е ясно едно-единствено нещо: много хуманното начинание се използва като параван за открадване на едни много пари.

    Първоначално счетоводителят Ананиев се огледа в предишната Правителствена, която щеше да се преправя на детска болница. Реално от самата болница никой не се интересува, а погледите са насочени към парка й от над 100 дка. Просто не можете да си представите колко луксозни жилищни комплекси от затворен тип по 2000 Е/м могат да се вдигнат на ъгъла на Южния парк!

    Засега това не мина!

    Затова погледите се обърнаха към 30-годишния бетоннен скелет до Александровска, в който могат да потънат няколко пъти по 95,4 млн лв преди отстрани да се забележи видима промяна...

    Гербаджиите пак намериха благовиден повод да ни окрадат...


    Нередност?
Нов коментар